Home / Γένους Θηλυκού / Αθωότητα και διαδίκτυο

Αθωότητα και διαδίκτυο

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

Το κάνω θέμα, και δεν είναι η πρώτη φορά, γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης.

Βλέπω πολύ συχνά στα social media (fb, instagram) φωτογραφίες παιδιών που τις ανεβάζουν οι γονείς τους με μία καλοπροαίρετη -θα την έλεγα- ευκολία.

Δεν είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα, ούτε ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο.

Καταλαβαίνω τη χαρά του γονιού να ποστάρει το… καμάρι του γιατί γιορτάζει, γιατί πήρε καλούς βαθμούς, γιατί πρώτευσε σε έναν άθλημα ή γιατί του έβγαλε μία όμορφη φωτογραφία.

Το διαδίκτυο, όμως, είναι ένας σκοτεινός λαβύρινθος, με πολλούς αόρατους «Μινώταυρους»…

Το 2015 ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ένας άνθρωπος που γνωρίζω ελάχιστα, αλλά εκτιμώ απεριόριστα, αναφέρθηκε δημόσια σε περιστατικά παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν φωτογραφίες τους «πειράχτηκαν» με φωτομοντάζ και διέρρευσαν στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας π.χ. το πρόσωπο του παιδιού με το σώμα κάποιου ή κάποιας πορνοστάρ!

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας είναι να μην ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο.

Και δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες που μπορεί να βάλουν τα παιδιά σε κίνδυνο. Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, Βικτόρια Νας, υπάρχουν δύο πράγματα που οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν:

Το ένα είναι πληροφορίες για τα παιδιά που δημοσιεύουν, όπως π.χ. η ημερομηνία και το τόπος γέννησής τους, το πού ζουν και πού πηγαίνουν σχολείο, καθώς τις πληροφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος προκειμένου να τους κλέψει την ηλεκτρονική ταυτότητα (να φτιάξει, δηλαδή, ένα προφίλ στο facebook με αυτά ακριβώς τα στοιχεία).

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη συγκατάθεση του παιδιού: Τι από αυτά που ποστάρετε θα θέλει το παιδί σας να δει δημοσιευμένο όταν μεγαλώσει; Και κυρίως, τι κόστος μπορεί να έχει αυτό για την πορεία της ζωής του (π.χ. δεν ξέρετε πώς μία φωτογραφία του παιδιού με κάποιο πολιτικό μήνυμα μπορεί να επηρεάσει, με κάποιον τρόπο, τη μελλοντική του καριέρα).

Τόσο ο κ. Σφακιανάκης όσο και η δρ Νας συμφωνούν στο ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας είναι να μην ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι λαμβάνουν ένα «μέτρο προστασίας» ποστάροντας φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αναγράφουν πουθενά τα ονόματά τους – οι φωτογραφίες, όμως, θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον, λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού σας που ποστάρατε όταν είναι 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα ποστάρει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών και στη συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί σας ως ενήλικας και έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ήδη ποστάρει φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook ή στο instagram;

Να σας πούμε, κατ’ αρχάς, τι δεν μπορείτε να κάνετε: Να τις πάρετε πίσω. Όπως ανάφερε σε ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης, για να μπορέσει μία κοπέλα από την Ιρλανδία να διεκδικήσει ολόκληρο το ψηφιακό της αρχείο, αφού απενεργοποίησε το προφίλ της στο facebook, χρειάστηκε να καταφύγει σε πολυετή δικαστικό αγώνα με το μέσο. Τι κέρδισε στο τέλος; Ένα CD με τις φωτογραφίες της, αντίγραφα των οποίων προφανώς και έχει κρατήσει το faceboοκ.

Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ξαναποστάρετε ποτέ καμία φωτογραφία των παιδιών σας σε κανένα διαδικτυακό μέσο. Όσο για τις φωτογραφίες που έχετε ήδη ποστάρει εσείς, μπορείτε να τις διαγράψετε (αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη αποθηκευτεί στα αρχεία του facebook ή οποιουδήποτε άλλου). Τις φωτογραφίες που έχουν ποστάρει άλλοι με εσάς (και τα παιδιά) μπορείτε να τις κρύψετε από το χρονολόγιό σας, όχι όμως να τις διαγράψετε – μόνο αυτός που την πόσταρε μπορεί να το κάνει.

Από εκεί και πέρα, στις ρυθμίσεις ασφαλείας του μέσου (π.χ. του facebook) επιλέξτε αφενός τις φωτογραφίες σας να βλέπουν μόνο οι φίλοι σας (ούτε καν οι φίλοι των φίλων) και επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μία φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνετε πριν δημοσιευτεί – αν είναι και τα παιδιά σας στη φωτογραφία αυτήν, το δικό σας όνομα θα είναι αυτό που πιθανότατα θα γίνει tagged.

Τέλος, ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε επ’ ουδενί να ποστάρουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.

Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο πολλά χρόνια, αλλά προσέχω πάντα και είμαι υποψιασμένη για τις… μαύρες τρύπες του.

Εξάλλου, πάντα με ανησυχεί ό,τι εύκολο, ελκυστικό, γρήγορο και αθώο…

Check Also

Εργασιακό μπούλινγκ στην Ελλάδα

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ Πάντως το ’χουμε με τα αρνητικά ρεκόρ, δε λέω…. Η Ελλάδα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *