Home / Γένους Θηλυκού / Αλήθειες και ναρκωτικά

Αλήθειες και ναρκωτικά

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

Σοκαρίστηκα μαθαίνοντας ότι η Δέσποινα Παπάζογλου, καταπληκτική hairstylist με μαγικά χέρια, πέθανε πριν από μία εβδομάδα.
Τη βρήκαν σε ένα παγκάκι, κάπου στην Ομόνοια… Είχα δουλέψει πολύ μαζί της (και ποιος δεν είχε), είχαμε κάνει τέλεια εξώφυλλα, ταξίδια… τόσες αναμνήσεις… τόσο νέα… τόσο άδικα…
Τα τελευταία χρόνια της τηλεφωνούσα,  την έψαχνα μάταια, ώσπου ένας φίλος, μου είπε: «Ποιο κινητό, ρε Κατερίνα; Η Δέσποινα δεν έχει καν σπίτι, ζει στον δρόμο… Στο τελευταίο στάδιο της ηρωίνης… Απορώ και πώς ζει ακόμα με τόση νοθευμένη που κυκλοφορεί λόγω κρίσης»..
Τα ναρκωτικά ήταν κάποτε must…
O κάθε δήθεν «προχώ» και πλούσιος, που σεβόταν τον εαυτό του, ήταν χρήστης.
Θυμάμαι, όταν ήμουν πιτσιρίκα, το κλαμπάκι της μόδας με έβλεπε λίγο αφ’ υψηλού, λίγο «τι θέλει αυτή τώρα, η ξενέρωτη…είναι εκτός κλίματος» και άλλα τέτοια τσιτάτα. Κανείς δεν υποψιάστηκε ότι ίσως ήμουν λίγο πιο τρελή από αυτούς και δεν τα είχα ανάγκη.
Τα ναρκωτικά είναι το καταφύγιο των αδυνάτων.

Οι χρήστες χρειάζονται ιατρική βοήθεια, παρακολούθηση και υποστήριξη. Και χρόνο… Πολύ χρόνο. Δεν γίνονται καλά με τσάι, πίτσα και τηλεόραση.

Ένα βράδυ στη Μύκονο, την εποχή της χρυσής φούσκας του χρηματιστηρίου, η σύζυγος ενός «ονόματα δεν λέμε» -και ιδιαίτερα προβεβλημένη από τα ΜΜΕ της εποχής- κόκκαλο από την κόκα, χορεύει επάνω σε ένα μπαρ, με αποστολή να σαγηνεύσει τον Ρώσο καλεσμένο του άντρα της για να κλείσει η δουλειά. Ξαφνικά σαβουριάζεται κακήν-κακώς στο πάτωμα.  Οι μπράβοι την έβγαλαν σε χρόνο dt… και την πήγαν στο κέντρο Υγείας. «Είναι λίγο άρρωστη», είπαν.
Στο κέντρο της Αθήνας όταν είσαι εθισμένος στα ναρκωτικά είσαι πρεζόνι.
Στο Ψυχικό και στα βόρεια ή στα νότια προάστια, είσαι απλά άρρωστος.
Ταξικές διαφορές.
Τι να πω για μεγάλες οικογένειες που κρατούσαν μήνες τα παιδιά τους, έγκλειστα στο σπίτι, για να γίνουν καλά; Γιατί στα κέντρα απεξάρτησης παραμόνευε ο κίνδυνος να διαρεύσει προς τα έξω…
Α… πάνω απ’ όλα η εικόνα… Για ένα όνομα ζούμε.
Τα ναρκωτικά είναι ταμπού.
Οι χρήστες χρειάζονται ιατρική βοήθεια, παρακολούθηση και υποστήριξη. Και χρόνο… Πολύ χρόνο.
Δεν γίνονται καλά με τσάι, πίτσα και τηλεόραση.
Είναι η μάστιγα του αιώνα.
Πόσες φορές έχω διαβάσει για θανάτους γνωστών από ανακοπή καρδιάς και, όσοι ξέρουμε, ήταν απλά μία υπερβολική δόση.
Το παν είναι η υστεροφημία.
Πόσες φορές έχω ακούσει: «Μην το μάθει κανείς», «Τι θα πει ο κόσμος»… Στην οικογένεια του ναρκομανή, ο κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι…
Οι πλούσιοι χρήστες καλών οικογενειών είναι τα καλύτερα πελατάκια για τους εμπόρους. Γι’ αυτό και η απεξάρτησή τους είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Τη δεκαετία του ’80, η κόκα ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ. Σε διατηρούσε αδύνατο και τσίτα…
Οι χρήστες κοκαΐνης δεν τρώνε και δεν κοιμούνται κανονικά. Το ναρκωτικό τούς κάνει να νιώθουν παράνοια, θυμό, εχθρότητα, ακόμα κι όταν δεν είναι φτιαγμένοι.
Έχει, όμως, τη μεγαλύτερη ψυχολογική εξάρτηση απο οποιόδηποτε άλλο ναρκωτικό.
Η απεξάρτησή του οδηγεί συχνά σε έντονη και μόνιμη κατάθλιψη.
Βαθιά καταθλιπτική, αγνώριστη και παχουλή, έγινε μία γνωστή περσόνα της ελληνικής μόδας και εξαιρετική φωτογράφος -πριν πέσει στη μαύρη τρύπα- την είδα πρόσφατα σε κάτι φωτογραφίες να κρύβει το πρόσωπό της, βράδυ, με τεράστια μαύρα γυαλιά και ανέκφραστη.
Και θυμήθηκα την εποχή που μεσουρανούσε, μένοντας άυπνη δύο και τρία εικοσιτετράωρα σερί. Ένα βράδυ μάλιστα, στη Βίσση, καθόμουν τυχαία στο διπλανό τραπέζι, σηκώθηκε με σκοπό να χορέψει στην πίστα, «εκτός τόπου και χρόνου», και αντί γι’ αυτό, άνοιξε τα πόδια της και άρχισε να ουρεί, με αποτέλεσμα να τη μαζέψουν άρον άρον…
Τα ναρκωτικά είναι δηλητήρια.
Το ευρύτερα διαδεδομενο ναρκωτικό στις ΗΠΑ είναι το αλκοόλ.
Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν. Μία μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μία ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα σε σκοτώνει.
Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά.
Έχω πει τόσα αντίο, τόσα χρόνια. Ακόμα ένα…
Αντίο Δέσποινα…

Check Also

Εργασιακό μπούλινγκ στην Ελλάδα

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ Πάντως το ’χουμε με τα αρνητικά ρεκόρ, δε λέω…. Η Ελλάδα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *