Home / Διεθνή / Έτοιμοι για την υπέρβαση
Ο Pedro Sánchez, και ο  Pablo Iglesias  μοιάζουν έτοιμοι να αποδομήσουν τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι,πηγή :  elconfidencial.com

Έτοιμοι για την υπέρβαση

Γράφει η ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στους προοδευτικούς κύκλους της Ευρώπης η αδυναμία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) να τα… βρει με τους Podemos, κατά τη διάρκεια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2015-16, έμοιαζε ακατανόητη.

Βεβαίως, τα κόμματα έχουν σημαντικές διαφορές, ιδεολογικές και όχι μόνο, όμως η επιθυμία τους να εκδιώξουν τη Δεξιά και τον Μαριάνο Ραχόι θα έπρεπε να είναι πιο ισχυρή και άρα ικανή να τους ενώσει, όπως, άλλωστε, συνέβη στη γειτονική Πορτογαλία.

Τελικά η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης επέτρεψε, πράγματι, στον Ραχόι να επιβιώσει πολιτικά και να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, έστω και με κοινοβουλευτική μειοψηφία.

Ο ηγέτης του κόμματος των Podemos, Pablo Iglesias

Όμως, μετά από μια περίοδο εσωκομματικής αναταραχής, που έφερε και την απαραίτητη αναδιάταξη και ωρίμανση στις παρατάξεις τους, Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας, φαίνονται έτοιμοι να κάνουν τώρα αυτό που δεν έπραξαν τότε: να συνεργαστούν και να αποδομήσουν μαζί τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές των συντηρητικών.

Ο ηγέτης του PSOE και ο επικεφαλής των Podemos βρήκαν κοινό τόπο στα κοινωνικά ζητήματα και μια κυβερνητική συνεργασία τους μοιάζει πλέον πιθανή

Τι αλλάζει…

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από μήνες, όμως η διάθεσή τους για προσέγγιση έγινε αμέσως ορατή. Απέφερε δε ουσιαστικούς καρπούς μέσα από τη συμφωνία τους να σχηματίσουν μια κοινοβουλευτική συμμαχία, με κοινές πρωτοβουλίες, καταρχήν σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανεργία και η νεολαία, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, η αποκατάσταση των εργασιακών κεκτημένων. Βεβαίως, είναι μόλις ένα πρώτο βήμα, όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προοιωνίζοντας μελλοντικά μια «εναλλακτική κυβέρνηση», όπως παραδέχτηκε η εκπρόσωπος των Podemos.

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι για την ώρα δεν τίθεται θέμα πρότασης μομφής κατά του Ραχόι, που θα μπορούσε άμεσα να τον ρίξει. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. Απλά όταν γίνει, οδηγώντας τη χώρα σε μια νέα κάλπη, θα πρέπει να είναι μια καλά προετοιμασμένη κίνηση και σε μια χρονική στιγμή που οι Σοσιαλιστές θα έχουν σοβαρότατες ελπίδες να ανακτήσουν την εξουσία, είτε μόνοι τους είτε με τις συμμαχίες που θα έχουν ήδη διασφαλίσει.

Το να πέσει απλά ο Ραχόι, χωρίς προετοιμασία της επόμενης ημέρας, εμπεριέχει το κίνδυνο η κοινή γνώμη να στραφεί εναντίον αυτού που πυροδότησε την πολιτική αστάθεια και έθεσε σε κίνδυνο την οικονομία.

Οι δύο κινήσεις

Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής, το «ξεπάγωμα» των σχέσεων PSOE και Podemos είναι απαραίτητο και φαίνεται ότι στον ένα χρόνο που μεσολάβησε και οι δύο πλευρές διαπίστωσαν (είτε πρόθυμα, είτε απρόθυμα) ότι η αποστασιοποίηση τους, όχι μόνο δεν τους ωφέλησε, αλλά διευκόλυνε και τον Ραχόι.

Οι Podemos είχαν τη φιλοδοξία να γίνουν το κόμμα της πραγματικής Αριστεράς και άρα να εκτοπίσουν τους Σοσιαλιστές. Όμως, δεν τα κατάφεραν. Τα νούμερα τους ξεφούσκωσαν, περιορίζοντάς τους στην τρίτη θέση και το βασικό είναι ότι παραμένουν σχετικά στάσιμα έκτοτε.  Αντιστοίχως, οι Σοσιαλιστές μπορεί να παραμένουν… πρώτο βιολί στο χώρο της κεντροαριστεράς, όμως βλέπουν ότι «παίζοντας» μόνοι τους δεν μπορούν να ανακτήσουν την εξουσία.

Η δε απόπειρά τους να συμμαχήσουν πέρυσι με τους κεντρώους Ciudadanos δεν τους «βγήκε», καθώς ενίσχυσε την απομάκρυνσή τους από την παραδοσιακή λαϊκή τους βάση.

Δεν είναι τυχαίο ότι αφότου ξεκαθάρισε τα πράγματα στο εσωτερικό τοπίο του κόμματός του, ο Σάντσεθ έκανε δύο πράγματα: πρώτον άρχισε να το… στρίβει προς το αριστερότερον και δεύτερον έκλεισε το ραντεβού και τη συνεργασία με τον Ιγκλέσιας.

Προφανώς, άλλωστε, δεν μπορεί να αγνοήσει και τα όσα βλέπει να συμβαίνουν στη γειτονική Πορτογαλία την τελευταία διετία, όπου η πρωτοφανής κυβερνητική συμμαχία σοσιαλιστών, ριζοσπαστικών αριστερών και κομμουνιστών, όχι μόνο επιβίωσε χωρίς προβλήματα, αλλά έθεσε τις βάσεις για την εγκατάλειψη των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων μέτρων λιτότητας και την ανάταση της οικονομίας με τρόπο που έχει βάλει τα γυαλιά σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Το εσωτερικό ξεκαθάρισμα στους Σοσιαλιστές

Για να φτάσει, βέβαια, σε αυτό το σημείο ο Πάμπλο Σάντσεθ έπρεπε να… καθαρίσει πρώτα με τα εσωτερικά του. Θυμίζουμε ότι η επίμονη άρνησή του, πέρυσι, να δεχτεί να συμπράξει κυβερνητικά με το Λαϊκό Κόμμα και τον Ραχόι οδήγησε στην αποπομπή/παραίτησή του και τη διενέργεια νέων εσωκομματικών εκλογών.

Όμως, ο Σάντσεθ, κόντρα στα προγνωστικά, κατάφερε να βγει νικητής και να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματος, πείθοντας την κοινή γνώμη να του δώσει μια νέα ευκαιρία. Η επικράτησή του κόντρα στην εκλεκτή του κομματικού κατεστημένου Σουσάνα Ντίαθ τον έπεισε, όχι μόνο πως η επιλογή του να μη συμπράξει με το Ραχόι ήταν σωστή, αλλά πως η βούληση του κόσμου έτεινε προς την επιστροφή του κόμματος προς τις γνήσιες αριστερές και λαϊκές του βάσεις.

Έτσι, μετά την επίσημη επικύρωσή του στην ηγεσία του κόμματος, στις 18 Ιουνίου, στο συνέδριο του PSOE, ξεκαθάρισε ότι η πλατφόρμα του θα επικεντρωθεί στην άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης κατά του Ραχόι, την αναμόρφωση της δομής του κόμματος, την αποδυνάμωση των διαφόρων (νεοφιλεύθερων) βαρόνων, όπως η Ντίαθ, και βέβαια το άνοιγμα της παράταξης σε προοδευτικές συμμαχίες.

Και πριν καλά-καλά περάσει ένα μήνας, είχε δώσει τα χέρια με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας…

 

Check Also

Επέτειος γεμάτη πληγές

Βαθύ το ρήγμα στην τουρκική κοινωνία ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν Γράφει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *