Home / Διεθνή / Ράμα εναντίον… όλων

Ράμα εναντίον… όλων

Στις κάλπες σήμερα η Αλβανία, με το διακύβευμα να είναι η σταθερότητα

Γράφει η ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στις κάλπες προσέρχεται σήμερα η γειτονική Αλβανία, με το διακύβευμα της κάλπης να είναι εξαιρετικά υψηλό: η σταθερότητα στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, σε ένα διάστημα που η έξαρση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού έχει φέρει αναταράξεις στα δυτικά Βαλκάνια με τρόπο που προφανώς αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Για το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των 140 εδρών της Βουλής ερίζουν τρεις βασικοί παίχτες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, του νυν Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα. Σαφές προβάδισμα στα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις (όσο, βέβαια, μπορούμε να τις θεωρήσουμε αξιόπιστες) έχει το νυν κυβερνών κόμμα, όμως τεράστια σημασία έχει το εύρος της επικράτησής του και η διασφάλιση αυτοδυναμίας.

Η εθνικοπατριωτική καμπάνια του νυν πρωθυπουργού προκάλεσε αναταράξεις στα Σκόπια και συγκρατημένη ενόχληση στην Αθήνα

Ο Έντι Ράμα διεξάγοντας μια εθνικοπατριωτική καμπάνια με αναφορές στη… Μεγάλη Αλβανία, προκάλεσε τριγμούς στα γειτονικά Σκόπια και συγκρατημένη ενόχληση στην Αθήνα (δεδομένων των αξιώσεων περί Τσαμουριάς), όμως δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει τελικά να «πιάσει» τον στόχο των 71 εδρών. Άλλωστε, και το οικονομικό του πρόγραμμα με ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πακέτο εκατοντάδων εκατομμυρίων μοιάζει ανέφικτο ακόμη και στον πιο αφελή πολίτη. Αν βέβαια τα χρήματα αυτά προέρχονται από νόμιμες πηγές, δεδομένων των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, τους εμπόρους ναρκωτικών και τη μαφία που -πάντα, κατά τα λεγόμενά της- έχουν επενδύσει στην επανεκλογή Ράμα.

Πιθανός εταίρος

Αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν διασφαλίσει αυτοδυναμία, στο ταμπλό μπαίνει το ΣΚΕ ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος, είτε των Σοσιαλιστών είτε του Δημοκρατικού Κόμματος. Θεωρητικά, βέβαια, «παίζει» και η πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού κόμματος, όμως οι ιδιαίτερα υψηλοί προεκλογικοί τόνοι καθιστούν μια τέτοια προοπτική μάλλον ακατόρθωτη. Εκτός, βέβαια, κι αν υπάρξουν… έξωθεν πιέσεις για να τα βρουν!

Το τελευταίο, βέβαια, φάνηκε καθαρά από τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι και δη, οι Αμερικανοί κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την προεκλογική ηρεμία στη χώρα, σε βαθμό τουλάχιστον που να επιτραπεί η διεξαγωγή των εκλογών.

Θυμίζουμε ότι επί εβδομάδες η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση χάους με καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις και βίαιες συγκρούσεις, που είχαν καταστήσει αμφίβολο το στήσιμο της κάλπης. Μάλιστα, η αντιπολίτευση απειλούσε ευθέως να τις μποϊκοτάρει. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν όταν, τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης, Χόιτ Γι, έφτασε εσπευσμένα στα Τίρανα και τους… τράβηξε το αυτί, υποχρεώνοντας Ράμα και Μπάσα να καθίσουν στο τραπέζι και να μη σηκωθούν αν δεν φτάσουν σε συμφωνία επί του κειμένου που είχε διαμορφωθεί σε συνεργασία και με τον ειδικό Ευρωπαίο μεσολαβητή Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ.

Το deal είκοσι σημείων που έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία -αν και πολλοί αμφιβάλλουν ότι φαινόμενα νοθείας θα αποφευχθούν- όριζε και την μετατόπιση της κάλπης από τις 19 στις 25 Ιούνιου. Έτσι, η προεκλογική εκστρατεία ξαναμπήκε στις ράγες και η ηρεμία φαινομενικά επανήλθε, χωρίς όμως να εμποδίζει την υιοθέτηση υψηλότατων τόνων και εμπρηστικών σχολίων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, που ξεπερνούν τα όρια της συνηθισμένης πολιτικής αντιπαλότητας.

Κάπως έτσι δικαιολογείται και η ανησυχία που υπάρχει για την επόμενη ημέρα και το μετεκλογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί, δεδομένου ότι το σπίρτο της κοινωνικής αναταραχής δεν θέλει πολύ για να ξανανάψει. Και εδώ -ως γνωστόν- είναι Βαλκάνια, όχι παίξε-γέλασε…

Σε τροχιά  αφομοίωσης  η ελληνική μειονότητα

Το ρευστό πολιτικό τοπίο και η ενίσχυση του αλβανικού εθνικισμού σαφώς επηρεάζουν δυσμενώς την ελληνική μειονότητα, η οποία, επιπλέον, βλέπει το ειδικό της βάρος στο πολιτικό σκηνικό να μειώνεται, με την απώλεια του κυριότερου θεσμικού της εκπροσώπου.
Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που αποτελούσε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της μειονότητας (σε συνεργασία με την οργανωμένη πολιτική έκφραση της «Ομόνοιας», για πρώτη φορά από το 1991, δεν «κατεβαίνει» στις εκλογές με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Ο λόγος έχει να κάνει με την εκπνοή των προθεσμιών για τις καταθέσεις ψηφοδελτίων από τα μικρά κόμματα κατά την ταραχώδη προεκλογική περίοδο της άνοιξης.

Για να καλύψει την απώλεια αυτή, το κόμμα αναγκάστηκε να εντάξει υποψηφίους του στις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος, Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος έχει τοποθετηθεί μεν σε εκλόγιμη θέση, αλλά στην Αυλώνα, αφήνοντας χωρίς ευθεία μειονοτική εκπροσώπηση του βασικούς ελληνικούς θύλακες του Αργυροκάστρου και της Χειμάρρας.

Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει τη φωνή της μειονότητας, η οποία ήδη ταλανίζεται από σημαντικά προβλήματα, όπως η συρρίκνωση του πληθυσμού της, αλλά και το χλιαρό ενδιαφέρον των μελών της για τα πολιτικά πράγματα. Επίσης, αφήνει το ΚΕΑΔ (και τη μειονότητα) να πιαστεί στα δίχτυα της αντιπαράθεσης Σοσιαλιστών-Δημοκρατικών, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες ανάλογα και με το μετεκλογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Check Also

Έτοιμοι για την υπέρβαση

Γράφει η ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Στους προοδευτικούς κύκλους της Ευρώπης η αδυναμία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *