Home / Διεθνή / Το φλερτ με τη Νέα Ευρώπη αναβιώνει ο Τραμπ για να μπει στη… μύτη του Βερολίνου

Το φλερτ με τη Νέα Ευρώπη αναβιώνει ο Τραμπ για να μπει στη… μύτη του Βερολίνου

Για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο η σημερινή επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Πολωνία δημιουργεί μια εξαιρετικά δυσάρεστη αίσθηση déjà vu.  Άλλωστε, από την εποχή του Τζορτζ Μπους και του πρωτοπαλίκαρου του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχαν να βιώσουν την διάθεση της Ουάσιγκτον να χωρίσει τη Γηραιά Ήπειρο σε Παλαιά και Νέα Ευρώπη, με στόχο προφανώς την διάσπαση και αποδυνάμωση της Ε.Ε. και την ενίσχυση της αμερικανικής παρεμβατικότητας στη περιοχή.

Γράφει η ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η αναβίωση του αμερικανικού φλερτ προς τη Νέα Ευρώπη και τα νεότερα κοινοτικά μέλη του ανατολικού μπλοκ έχει πολλαπλό σκοπό: να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργήσει γέφυρες σε μια ήπειρο που δεν είναι αγαπητός, να προωθήσει τα οικονομικά και πολιτικά σχέδια του και βέβαια να την… σπάσει στους Γερμανούς. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η στάση του στη Βαρσοβία γίνεται καθοδόν προς την Γερμανία και το Αμβούργο, όπου σκοπεύει να παραστεί στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του G20.

Η οικοδέσποινα της Συνόδου, Άνγκελα Μέρκελ έχει φιλόδοξα σχέδια για τη συνάντηση, προκειμένου να ενισχύσει το γόητρο της και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, δύο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές. Όμως, είναι εκ των προτέρων δεδομένο ότι σε πολλά θέματα θα βρει τον Ντόναλντ Τραμπ απέναντι, διαιωνίζοντας και κλιμακώνοντας το διμερές μπρα ντε φερ που μαίνεται τους τελευταίους μήνες, ήτοι δηλαδή μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Με φόντο την κόντρα αυτή η πρόθεση του κ. Τραμπ να «ψαρέψει» πολιτικούς φίλους και επιχειρηματικούς πελάτες στα… λιμέρια των γερμανών προφανώς όχι μόνο δεν βοηθά την κατάσταση, αλλά την επιδεινώνει, εκνευρίζοντας το Βερολίνο.

Αν και βέβαια διευκολύνθηκε από το πρόσφορο έδαφος που βρήκε από την συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας, η οποία έχει κοντραριστεί επανειλημμένως με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εταίρους της για διάφορα θέματα, από ζητήματα διακυβέρνησης και δημοκρατίας έως το Προσφυγικό, με αποτέλεσμα να θεωρείται ήδη ένα από τα «μαύρα πρόβατα» των «28».

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε και την προσπάθεια που κατέβαλε η πολωνική κυβέρνηση να μπλοκάρει την επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην ηγεσία του ευρωπαϊκού συμβουλίου λόγω της προσωπικής του κόντρας με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και ισχυρότερου άντρα της χώρας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Οι τάσεις… ανεξαρτησίας της Βαρσοβίας από τη σφαίρα επιρροής των Βρυξελλών φαίνονται, άλλωστε, και από την σύνοδο που διοργανώνουν σήμερα, προσκαλώντας και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η επονομαζόμενη «σύνοδος των τριών θαλασσών» συγκεντρώνει ηγέτες 12 κρατών από την Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική (Πολωνία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία και Αυστρία) σε μια προσπάθεια συνεργασίας που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιλαμβάνονται –και όχι άδικα- ως απόπειρα της Βαρσοβίας να ενισχύσει το πολιτικό της εκτόπισμα σε ανταγωνισμό με τις Βρυξέλλες.

Το αν το φλερτ των Αμερικανών με τους Πολωνούς και ευρύτερα τους ανατολικοευρωπαϊους θα έχει βάθος, ουσία και διάρκεια, προφανώς θα φανεί στην πορεία. Όμως, η καταρχήν πρόθεση της Ουάσιγκτον να κάνει… παιχνίδι στην περιοχή υπάρχει και εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθεί σήμερα, από τα όσα πει και τα όσα θα υποσχεθεί ο κύριος Τραμπ.

Πάντως, πρόθεση του πλανητάρχη δεν είναι μόνο να αποσπάσει πολιτικές συμμαχίες, αλλά και νέους πελάτες. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να διαφημίσει και να αυξήσει τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, εις βάρος των ρωσικών. Ήδη πριν λίγες ημέρες, η Πολωνία παρέλαβε το πρώτο φορτίο αμερικανικού (προερχόμενου από σχιστολιθικά κοιτάσματα) LNG, όμως οι δύο χώρες σκοπεύουν να αυξήσουν την ενεργειακή διασύνδεση τους με στόχο την μείωση της εξάρτησης της Πολωνίας από την Ρωσία. Όμως, οι Αμερικανοί προσβλέπουν και σε νέους πελάτες από την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Check Also

Έτοιμοι για την υπέρβαση

Γράφει η ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Στους προοδευτικούς κύκλους της Ευρώπης η αδυναμία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *