Home / Επωνύμως / Η… συνωμοσία των αριθμών
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης να εξορθολογήσουν τα οικονομικά της χώρας άρχισαν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς

Η… συνωμοσία των αριθμών

Το Δημόσιο επέστρεψε 45 εκατ. ευρώ σε 142.000 φορολογούμενους και είναι ακόμα Ιούλιος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ

Ιούλιος μήνας και έχουμε επιστροφές φόρου. Πρωτοφανές!

Ειδικά για τα χρόνια των μνημονίων. Σε 142.000 φορολογούμενους το Δημόσιο επέστρεψε 45 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που απογειώθηκε στο 1,9 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα.

Καταρρέει πανηγυρικά το αφήγημα της Ν.Δ. όπως δείχνουν τα στοιχεία του εξαμήνου

Καταρρίπτεται από την ίδια την οικονομία το… ισχυρό χαρτί του αφηγήματος της Ν.Δ., ότι με την υπερφορολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε το πλεόνασμα.
Την ώρα που το πλεόνασμα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έφτασε σχεδόν στα 2 δισ., έναντι στόχου για 431 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σημειώνεται εκτεταμένη επιστροφή φόρου. Και πότε είχαμε Ιούλιο μήνα επιστροφή φόρου; Ίσως στη μακρινή δεκαετία του ’80.

Οι αριθμοί! Αυτοί λένε την αλήθεια. Δεν είναι μόνο οι παραπάνω. Έχουμε και λέμε: Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 52 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 22,1 δισ. Με τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού να υποχωρούν στα 23,771 δισ., μειωμένες κατά 1,443 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε περίπου 21,34 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 73 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 22,863 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά περίπου 1,15 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου.

Μετά από όλα αυτά, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο υποχώρησε κάτω από τα 1,6 δισ., έναντι ελλείμματος 1,852 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έναντι στόχου για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ.
Μήπως, συνωμότησαν… οι αριθμοί υπέρ του Αλέξη Τσίπρα; Γι’ αυτό επιστρέφουμε στις αγορές!

Η ΕΚΤ κρατάει ζεστό το QE

Δεν… σβήνει τις μηχανές της ποσοτικής χαλάρωσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφήνοντας ανοικτό το «παράθυρο» και για την Ελλάδα, εφόσον όλα βαίνουν καλώς κι εφόσον μέχρι την επόμενη Πέμπτη έχει γίνει και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές.

Πηγές της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχές δήλωναν την Παρασκευή το απόγευμα ότι η ΕΚΤ προτιμά να μην προχωρήσει σε ανακοίνωση μιας πιθανής ημερομηνίας λήξης για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE), με στόχο να διατηρήσει την ευελιξία, σε περίπτωση που αλλάξουν προς το χειρότερο οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αυτή η τακτική δίνει επιπλέον ελπίδες στην Αθήνα να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, εφόσον γίνει επιτυχής έξοδος στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα κι εφόσον συνυπολογισθούν οι θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών, από την ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι την Πέμπτη, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη απόφαση για μείωση των αγορών ομολόγων αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Από Δευτέρα η προσφορά του ομολόγου

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη 19 Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου, που εκδίδει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η εταιρία, με ηγετική θέση στην αιολική ενέργεια, με περίπου 738 MW εγκατεστημένης ισχύος, από τα οποία περίπου το 37% σε άλλες χώρες, αλλά και με μεγάλα επενδυτικά σχέδια προς υλοποίηση, καθώς κατασκευάζει άλλα 243 MW, προχωράει στην έκδοση του ομολόγου, με εξαιρετικά ελκυστικό για τους επενδυτές επιτόκιο, που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,75% και 4,25%.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές είναι αυξημένο, κάτι που δείχνει ότι η έκδοση θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς τα οφέλη είναι αρκετά ελκυστικά. Αν και με βάση την αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η απόδοση του ομολόγου θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη, εντούτοις η εταιρία επέλεξε ένα εύρος επιτοκίου που αφενός θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου ελκυστική κι αφετέρου θα επιδιώκει τη δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας σχέσης μεταξύ του επενδυτικού κοινού και των εταιριών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στη διαδικασία έκδοσης του «πράσινου ομολόγου», προσφέρονται 60.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας στην «πράσινη» οικονομία και στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς επίσης σε περιβαλλοντικά έργα (διαχείριση απορριμμάτων).ΤΕΡΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣΗ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, στη «δύσκολη» πενταετία 2012-2016, ενώ για την επόμενη τριετία προγραμματίζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στους άμεσους στόχους της εταιρίας είναι να υπερβεί το 1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος έως τις αρχές του 2018.

Check Also

Η αποκέντρωση στο ελληνικό κράτος

Γράφει ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ* Ως μορφή αποκεντρωμένης-περιφερειακής Διοίκησης του κράτους, η βαυαρική Αντιβασιλεία, υιοθετώντας γαλλικά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *