Home / Κοινωνία / Βάλτε φωτιά στα φρένα, αλλά με σωστά… καύσιμα
Ένα ασφαλές ταξίδι, για εσάς αλλά και το όχημά σας, χρειάζεται και μία ασφαλή επιλογή των καυσίμων για το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας

Βάλτε φωτιά στα φρένα, αλλά με σωστά… καύσιμα

Τι πρέπει να προσέξετε για να φουλάρετε πριν από τις καλοκαιρινές σας διακοπές

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

 Ένα ασφαλές ταξίδι, για εσάς αλλά και το όχημά σας, χρειάζεται και μία ασφαλή επιλογή των καυσίμων για το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας

Έφτασε η ώρα των διακοπών και όσοι καταφέρετε να αποδράσετε από τη σκληρή πραγματικότητα, καλό είναι να υπολογίσετε μέχρι… ευρωλεπτού τα έξοδα της μετακίνησης. Όσοι χρησιμοποιήσετε το δικό σας αυτοκίνητο, θα πρέπει να υπολογίσετε ιδιαίτερα το φανερό, αλλά και το… κρυφό κόστος των καυσίμων.

Στα βασικά έξοδα μιας μετακίνησης (ανεξαρτήτως εποχής) είναι το κόστος της βενζίνης (ή του πετρελαίου), τα έξοδα συντήρησης του οχήματος, αλλά και τα ποσά που απαιτούνται για τα διόδια.

Για τα τελευταία (δυστυχώς) δεν υπάρχει τρόπος να τα αποφύγει όποιος μετακινείται με το ιδιωτικό αυτοκίνητό του, εκτός εάν επιλέξει εναλλακτικές διαδρομές, με πολύ περισσότερα χιλιόμετρα, άρα και περισσότερη κατανάλωση καυσίμων.

Θέμα εμπιστοσύνης

Τα έξοδα συντήρησης καλό είναι να έχουν γίνει πριν από την εκκίνηση για τις διακοπές, ώστε να έχουμε εξασφαλίσει εκ των προτέρων την ασφαλή μετακίνηση προς και από τον τόπο που έχουμε επιλέξει. Όσον αφορά δε στα καύσιμα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποφύγουμε τις ξαφνικές εκπλήξεις…

Βασικός κανόνας για να είμαστε (όσο γίνεται) σίγουροι για την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων που βάζουμε στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας είναι να γνωρίζουμε τον πρατηριούχο, από τον οποίο προμηθευόμαστε τα καύσιμα, και να τον εμπιστευόμαστε. Άρα, η πρώτη κίνηση ενός οδηγού, πριν από την αναχώρηση, είναι να «φουλάρει» το όχημά του από τον προμηθευτή που εμπιστεύεται.

Λιγότερο ρίσκο

Φυσικά, κατά την παραμονή στον τόπο διακοπών και κατά την επιστροφή, θα δημιουργηθεί η ανάγκη για νέο γέμισμα. Καλό είναι, λοιπόν, ο οδηγός να αναζητήσει πρατήριο με το σήμα της εταιρίας που χρησιμοποιεί και στον τόπο κατοικίας του. Συνήθως, οι πρατηριούχοι που είναι συμβεβλημένοι με γνωστές (μεγάλες ή μικρές) εταιρίες δεν ρισκάρουν να «πειράξουν» την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων που διαθέτουν στους πελάτες τους, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να υπονομεύσει τη συνεργασία τους και τη δουλειά τους.

Φυσικά, οι εξαιρέσεις στον κανόνα πάντα υπάρχουν, αλλά σε κάθε περίπτωση τα γνωστά «σήματα» στα πρατήρια μειώνουν το ρίσκο για «πειραγμένα» προϊόντα.

Επιλέξτε πάντα τη φίρμα της αρεσκείας σας, ελέγξτε και συγκρίνετε πιο πριν τις τιμές των πρατηρίων στην περιοχή που βρίσκεστε και τεστάρετε αν όντως σας τοποθέτησαν την ακριβή ποσότητα καυσίμων που ζητήσατε

Παρατηρητικότητα

Όταν ο οδηγός σταματήσει δίπλα από την αντλία για ανεφοδιασμό, πρέπει να είναι απολύτως σαφής στον υπάλληλο που θα τον εξυπηρετήσει, για την ποσότητα των καυσίμων που επιθυμεί. Ως γνωστόν, «μετά την απομάκρυνση…» της αντλίας από το όχημα… ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Κατά τη διάρκεια της τροφοδοσίας, ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί τις ενδείξεις που αναγράφονται στην αντλία του πρατηρίου και να επιβεβαιώσει ότι αναγράφεται η σωστή τιμή ανά λίτρο, αλλά και στο τέλος, τα λίτρα που έχει ζητήσει να του μεταφέρουν στο ρεζερβουάρ του οχήματος.

Οπωσδήποτε (χωρίς καμία εξαίρεση) ζητάει από τον υπάλληλο την απόδειξη, στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται η τιμή ανά λίτρο, η ποσότητα και η τελική τιμή των καυσίμων που αγοράζει. Άλλωστε, στη συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων σε όλη τη χώρα (με μικρές εξαιρέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές) οι αποδείξεις εκδίδονται αυτομάτως, αμέσως μετά το τέλος της κάθε τροφοδοσίας.

Στα περισσότερα πρατήρια η πληρωμή μπορεί να γίνει και με πλαστικό χρήμα, χωρίς να επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό των διακοπών. Η χρέωση στις κάρτες θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω κινήσεων, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αγοράσαμε τη σωστή ποσότητα, στην αναγραφόμενη τιμή και με τη σωστή χρέωση.

Έλεγχος δείκτη

Πριν ξεκινήσει για να αποχωρήσει από το πρατήριο, ο οδηγός θα πρέπει να ελέγξει και το αντίστοιχο όργανο του αυτοκινήτου (δείκτης βενζίνης) για τη στάθμη του καυσίμου κι εάν έχει προστεθεί η ποσότητα που ζήτησε από τον πρατηριούχο. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποια διαφορά (κυρίως λιγότερη ποσότητα), πρέπει να ζητήσετε από τον υπάλληλο να βάλει τα σωστά λίτρα.

Για να μην σας… κάψει η τιμή

Πριν από την επιλογή του πρατηρίου, στο οποίο θα εφοδιάσετε το όχημά σας με καύσιμα, καλό είναι να κάνετε μία… πρόχειρη έρευνα αγοράς.

Όλα τα πρατήρια της χώρας είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν σε εμφανές και ευδιάκριτο σημείο τις τιμές λιανικής της βενζίνης και του πετρελαίου. Έτσι, με μία απλή ματιά στους σχετικούς πίνακες μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και να αποφασίσετε εάν ένα πρατήριο είναι φθηνό ή ακριβό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι χαμηλές τιμές δεν σημαίνει ότι έχουν και μικρότερο… κόστος. Μπορεί να πληρώσετε λιγότερα για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ, αλλά, εάν η ποιότητα του καυσίμου δεν είναι καλή, θα το πληρώσετε αργότερα στο συνεργείο… Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή, για να μην… καείτε από τα καύσιμα!

 

 

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *