Home / Κοινωνία / Βήμα ένταξης για τους Ρομά
Καταυλισμοί Ρομά
Η χαρτογράφηση των οικισμών των Ρομά, όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλής ένταξης αυτών των ανθρώπων στην κοινωνική πραγματικότητα και της ανάδειξης των δεξιοτήτων τους

Βήμα ένταξης για τους Ρομά

Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης με πενταετές πρόγραμμα που εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας

Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πενταετές πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και ομαλής ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία, από φέτος έως και το 2021, έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας.
Η Ειδική Γραμματεία Ρομά, που συστάθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, έχει έτοιμο το σχέδιο, έτσι ώστε να πάψει η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών να ζει στο περιθώριο και να ρέπει προς την παραβατικότητα.

Η χαρτογράφηση των καταυλισμών ανά την επικράτεια, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν και οι δομές που θα δημιουργηθούν

Η χαρτογράφηση των Ρομά, που έγινε ανά την Επικράτεια, έφερε στην επιφάνεια τις περιοχές εκείνες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπου θα δοθεί η περισσότερη προσοχή.

Υπάρχουν ολόκληροι οικισμοί, όπου ζουν εκατοντάδες Ρομά, οι οποίοι στερούνται βασικών αγαθών της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, όπως είναι το νερό, το ρεύμα, η στέγη. Σε αυτές τις περιοχές οι παρεμβάσεις θα είναι συνολικές, έτσι ώστε να μπει τέλος στις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης.

Ειδικά στην Αττική, διαπιστώθηκε ότι ζουν σχεδόν το 1/3 του συνόλου. Σε όλη την Ελλάδα βρέθηκε ότι διαβιούν σε καταυλισμούς ή ενταγμένοι στις τοπικές κοινωνίες 110.816 Ρομά, σε 320 οικισμούς. Από αυτούς οι 33.170, σε 44 οικισμούς, ζουν στην περιοχή της Αττικής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο δήμο Φυλής, στα Άνω Λιόσια στην περιοχή Λίμνη (500 κάτοικοι), στο δήμο Ελευσίνας στην περιοχή Μαγούλα (250 κάτοικοι), στο δήμο Μάνδρας (200 κάτοικοι), στο δήμο Ασπρόπυργου στην περιοχή Ήμερος Τόπος (900 κάτοικοι) στο δήμο Μαρκόπουλου στο Σκοπευτήριο (12 οικ.), στο δήμο Σπάτων στην περιοχή Καϊάφα (42 οικ.), στο δήμο Κορωπίας στην περιοχή Κουπί (34 οικ.) και στο δήμο Χαλανδρίου στο Νομισματοκοπείο (100 οικ.).

Ακραία υποβάθμιση
Οι παραπάνω περιοχές έχουν χαρακτηριστεί από την Ειδική Γραμματεία Ρομά ως «άκρως υποβαθμισμένες» και φέρουν τον κωδικό «κατηγορία Τύπου 1». καταυλισμός ΡομάΟι άνθρωποι εκεί ζουν σε καλύβια, σε παραπήγματα και απουσιάζουν οι βασικές υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να προσφέρει στους κατοίκους που διαβιούν σε αυτές τις περιοχές την ευκαιρία να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό μέσα από επιδότηση ενοικίου, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά και με ανάπτυξη συγκροτημάτων κοινωνικής κατοικίας.

Ήδη έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι δέκα δήμοι που επιθυμούν να δημιουργηθούν τέτοια συγκροτήματα στα όριά τους. Θα δημιουργηθούν Πολύκεντρα που θα βοηθούν τους Ρομά στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και της εργασίας και της υγείας. Επίσης, θα δημιουργηθούν δομές υγιεινής, όπως δημόσια λουτρά και πλυντήρια.

Παράλληλα η Ειδική Γραμματεία έχει εντοπίσει οικισμούς Ρομά που θεωρούνται κατηγορίας Τύπου 2 και 3. Οι περιοχές Τύπου 2 θεωρούνται μικτοί καταυλισμοί και είναι αυθαίρετοι οικισμοί, στις παρυφές των πόλεων, με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης και υποτυπώδεις υποδομές. Ουσιαστικά, συνυπάρχουν σπίτια με καταλύματα πρόχειρης μορφής.

Βελτίωση υποδομών
Στην Αττική τέτοιες περιοχές βρίσκονται στο δήμο Παλλήνης (350 κάτοικοι), στο δήμο Φυλής, περιοχή Άγιος Ιωάννης (2.000 κάτοικοι), στο δήμο Ασπρόπυργου (2.000 κάτοικοι), στο δήμο Αχαρνών περιοχή Αυλίζα και Άγιοι Σαράντα (1.600 κάτοικοι), στο δήμο Ζεφυρίου (2.000 κάτοικοι) και στο δήμο Μεγαρέων, στην περιοχή Βλυχός (350 οικ.).

Σε αυτές τις περιοχές, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να βελτιώσει τις υποδομές, προχωρώντας σε διασύνδεση με τον αστικό ιστό, με αντικατάσταση των παραπηγμάτων.

Επίσης, θα προωθήσει ενεργητικές πολιτικές στους τομείς της απασχόλησης, με σύνδεση με την τοπική οικονομία, πρόσβαση στην εκπαίδευση με χρήση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Βασική προϋπόθεση χορήγησης του ΚΕΑ είναι ο δικαιούχος να αποδεικνύει ότι τα παιδιά του πηγαίνουν στο σχολείο. Επίσης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα προωθηθούν πολιτικές πρόληψης σε θέματα υγείας και διασύνδεσης με δομές της πρωτοβάθμιας υγείας.

Οι περιοχές «τύπου 3»
Η κατηγορία τύπου 3 θεωρούνται «γειτονιές» όπου το στεγαστικό θέμα σε σημαντικό βαθμό έχει επιλυθεί. Υπάρχουν όμως σποραδικά πρόχειρα καταλύματα, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολεοδομικής οργάνωσης και δεν είναι επαρκής η σύνδεσή τους με τον αστικό και κοινωνικό ιστό.

Στην Αττική περιοχές τύπου 3 θεωρούνται οι εξής: Στο δήμο Αιγάλεω (1.000 κάτοικοι), στο δήμο Περιστερίου (44 οικ.), στο δήμο Αγίας Παρασκευής (200 κάτοικοι), στο δήμο Κορωπίου (640 κάτοικοι), στο δήμο Παλλήνης στο Γέρακα (350 κάτοικοι), στο δήμο Σπάτων, στη Λούτσα (900 κάτοικοι), στο δήμο Αχαρνών (800 κάτοικοι), στο δήμο Ελευσίνας (350 κάτοικοι), στο δήμο Ιλίου (2.000 κάτοικοι), στο δήμο Αγίας Σοφίας στον Πειραιά (1.000 κάτοικοι), στο δήμο Δραπετσώνας και στο δήμο Νίκαιας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη (250 κάτοικοι).

 

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *