Home / Κοινωνία / Γιάνης Βαρουφάκης «Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε με επιτυχία το “αντιμνημόνιό” μου στην Ουκρανία»
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
«Αυτοί που με λιθοβολούσαν καθημερινά (Λαγκάρντ και Τόμσεν) σήμερα είναι αυτοί που ζητούν την αναδιάρθρωση του χρέους», τονίζει με έμφαση στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο Γιάνης Βαρουφάκης

Γιάνης Βαρουφάκης «Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε με επιτυχία το “αντιμνημόνιό” μου στην Ουκρανία»

«Αποδόμησαν τον Βαρουφάκη γιατί τους ενοχλούσε ένας υπουργός της Αριστεράς να έχει έρεισμα στο χώρο των χρηματαγορών και των χρηματιστηρίων Ευρώπης και Αμερικής», λέει έξω από τα δόντια ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑ

Βόμβες μεγατόνων εξαπολύει κατά των δανειστών και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα».
Χαρακτηρίζει «αμόρφωτους και αστοιχείωτους» τους Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Κοστέλο (της Κομισιόν) και υποστηρίζει ότι καμία πτώχευση χώρας στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει αποφευχθεί με δάνεια. Ακριβώς αυτό προβλέπει ότι θα συμβεί και με την Ελλάδα.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι είχε συντάξει, με την επιστημονική του ομάδα, ένα «αντιμνημόνιο», για τη σωτηρία της χώρας, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ασχολήθηκε με αυτό

Περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον το βιβλίο σας «Ανίκητοι Ηττημένοι», που κυκλοφορεί, ήδη, στο εξωτερικό και οι αποκαλύψεις του προκαλούν αίσθηση. Γιατί το γράψατε στα αγγλικά κι όχι στα ελληνικά; Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την περιγραφή μιας σύγχρονης ιστορίας, που νομίζω ότι θα σημαδέψει τις ζωές των επόμενων γενεών.

Το 2015, η χώρα μας είχε μία μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει από το δεσμό της «δουλοπαροικίας χρέους», όπως το ονομάζω, από ένα καθεστώς σκλαβιάς, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά. Αυτήν την ευκαιρία δεν την εκμεταλλευτήκαμε.

Ο λόγος που έγραψα το βιβλίο στα αγγλικά είναι γιατί θεωρώ πως είναι μία ιστορία με παγκόσμιο βεληνεκές, από την άποψη ότι αποτελεί ένα δράμα, που ζήσαμε εκείνους τους πρώτους μήνες του 2015, πριν και μετά το δημοψήφισμα.

Από το ελληνικό δράμα βγαίνουν χρήσιμα διδάγματα για όλη την ανθρωπότητα και θέλω να σας θυμίσω -όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο- ότι μετά την ήττα μας, μετά τη συντριβή και την αποτυχία μας να αποδράσουμε από τους αφερέγγυους οφειλέτες μας, ήρθε το Brexit, που πυροδότησε την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

«Εάν η χώρα μας είχε διαφορετική μεταχείριση στην Ευρώπη, το Brexit δεν θα είχε γίνει»

Πώς συνδέονται αυτά τα δύο με το Ελληνικό δράμα;
Έκανα 13 ομιλίες στη Μεγάλη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit και ήμουν εναντίον της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως, εάν η χώρα μας είχε διαφορετική μεταχείριση στην Ευρώπη, το Brexit δεν θα είχε γίνει.

Ξέρετε, η Ελλάδα είναι ένα οικόπεδο στον παγκόσμιο χάρτη, από το οποίο ξεκίνησαν πολλά γεγονότα που επηρέασαν τον κόσμο. Για παράδειγμα, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν άρχισε στο Βερολίνο, αλλά στους δρόμους της Αθήνας το 1944 με τα Δεκεμβριανά. Το δικό μας δράμα, λοιπόν, δεν έπρεπε να γραφτεί σε βιβλίο μόνο για Έλληνες, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα.

Δεν είστε, όμως, ο μόνος πολιτικός που στήριξε σθεναρά το «Όχι» στο δημοψήφισμα. Ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κι άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, λοιπόν, έγινε μόνο σε εσάς τόσο μεγάλη επίθεση;
Ο λόγος είναι απλός. Ο Λαφαζάνης, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ πολύ, δεν τους έμπαινε στο μάτι. Εγώ τους ενοχλούσα. Στις 11 Μαΐου του 2015, ως υπουργός Οικονομικών κατέθεσα στην κυβέρνηση και στους τροϊκανούς, ένα ολοκληρωμένο «αντιμνημόνιο».

Είχε συνταχθεί με επιστημονικούς όρους, από εμένα και την ομάδα των συνεργατών μου. Από ανθρώπους όπως ο Λάρι Σόμερς, υπουργός Οικονομικών του Κλίντον, που και επί προεδρίας Ομπάμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Από τον Λαμόντ, κορυφαίο στέλεχος του Άγγλου πρωθυπουργού Μέιτζορ και της Θάτσερ παλιότερα, από τον οικονομολόγο Τόμας Μάγιερ της Deutsche Bank και άλλες προσωπικότητες παγκόσμιου κύρους. Ε, λοιπόν, αυτό το γεγονός δεν το ανέχονταν ούτε οι μέσα ούτε οι έξω, ούτε στο Μαξίμου, ούτε στο Eurogroup, ότι ένας υπουργός της Αριστεράς είχε τέτοια ομάδα συνεργατών.

Θα ήθελαν πολύ να βλέπουν τον υπουργό της Αριστεράς να βγαίνει μέσα από το κόμμα και να μη διαθέτει κανένα έρεισμα στο χώρο των χρηματαγορών και των χρηματιστηρίων Ευρώπης και Αμερικής. Γιατί πέρα των «βαριών» ονομάτων που, ήδη, σας ανέφερα, είχα τότε και τη στήριξη μεγάλων επενδυτικών τραπεζών του εξωτερικού, είχα δίπλα μου τέως υπουργούς Οικονομικών δεξιών κυβερνήσεων. Όλα αυτά ενοχλούσαν πολύ και πολλούς. Γι’ αυτό έπρεπε να αποδομηθεί ο Βαρουφάκης.

Συντάξατε, λοιπόν, με την ομάδα σας το «αντιμνημόνιο». Έγινε κάτι με αυτό;
Δεν διάβασε κανένας ούτε μία σελίδα του! Δεν μπήκαν στον κόπο να μελετήσουν και να αναλύσουν τι τους πρότεινα. Σαν να μην το κατέθεσα ποτέ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε που ενδιαφέρθηκε.

Κι όμως, πρέπει να σας πω ότι από το δικό μου «αντιμνημόνιο», αντέγραψε τα βασικά σημεία το ΔΝΤ και το εφάρμοσε με επιτυχία στην Ουκρανία. Από τότε έλεγα ότι η μοναδική σωτηρία της Ελλάδας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Πλήρης σιωπή από όλους, και είχα τη Λαγκάρντ με τον Τόμσεν να με λιθοβολούν καθημερινά. Σήμερα είναι αυτοί οι πρώτοι που ζητούν το ίδιο: την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Ξέρουν οι Θεσμοί ότι με αυτά που μας επιβάλλουν, η χώρα δεν θα ορθοποδήσει ποτέ», υπογραμμίζει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο
Γ. Βαρουφάκης

«Αν δεν αναδιαρθρώσουμε το ρημάδι το χρέος, η Ελλάδα θα ερημώσει»

Στις 29 Ιουνίου ανήμερα της «μαύρης επετείου» των δύο ετών από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, κάνατε μία ανάρτηση στο Διαδίκτυο, όπου γράψατε: «Τι φοβάστε κύριε Ντράγκι; Ώρα να δημοσιοποιήσετε τη γνωμοδότηση για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το 2015, για να δούμε εάν η ΕΚΤ παρανόμησε επιβάλλοντας capital controls στην Ελλάδα». Τι είναι αυτή η γνωμάτευση και γιατί πιέζετε τον πρόεδρο της ΕΚΤ να τη δημοσιοποιήσει;
Γι’ αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση έχω ξεκινήσει διεθνή καμπάνια από το καλοκαίρι του 2015. Τότε, υπήρξε διαρροή πληροφοριών από το εσωτερικό της ΕΚΤ προς την πλευρά μου και προς έναν ευρωβουλευτή της γερμανικής Αριστεράς, όπου μας ενημέρωναν για το εξής:

Ο Ντράγκι, πριν κλείσει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες, απαγορεύοντας τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή των capital controls, ένιωθε μεγάλη ανασφάλεια γι’ αυτήν την κρίσιμη απόφασή του και δεν του αρκούσε η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΚΤ.

Ήθελε να πάρει άλλη μία γνώμη κι έτσι απευθύνθηκε σε μία μεγάλη εταιρία νομικών συμβούλων, ζητώντας τη γνώμη τους, πληρώνοντας φυσικά τις υπηρεσίες τους με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Δεν είχε δικαίωμα να βάλει στην άκρη τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΚΤ, οπότε μόλις το μάθαμε, στείλαμε στον Ντράγκι μία επιστολή ζητώντας του -όπως δικαιούμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες- να μας στείλει αντίγραφο της γνωμοδότησης της ιδιωτικής εταιρίας.

«Ο Ντράγκι κρατάει κρυφή τη γνωμοδότηση ιδιωτικής νομικής υπηρεσίας με την οποία στραγγαλίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες από την επιβολή των capital controls»

Πέρασε περίπου ένας μήνας για να πάρουμε την απάντησή του, στην οποία με έναν ιλαροτραγικό τρόπο, επικαλούμενος το απόρρητο των νομικών συμβούλων της ΕΚΤ, μας ενημέρωνε ότι δεν μπορούσε να μας δώσει τη γνωμάτευση των ιδιωτών συμβούλων! Δεν μας την έδωσε ποτέ.

Ξεκινήσαμε τότε μία διεθνή καμπάνια για την υπόθεση αυτή. Έχουμε, ήδη, συγκεντρώσει 30-40 χιλιάδες υπογραφές και ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε μία μαζική αίτηση στην ΕΚΤ, απαιτώντας με βάση τη Συνθήκη της Ε.Ε. να μας δοθεί η επιστολή-γνωμάτευση, που στραγγάλισε τις ελληνικές τράπεζες.

Εάν και πάλι μας το αρνηθεί, τότε θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα τον αναγκάσουμε να μας την παραδώσει.

Έχετε κάποια πληροφόρηση για το περιεχόμενο αυτής της επιστολής-γνωμάτευσης;
Ιδέα δεν έχω… Δεν γνωρίζω τι απάντησαν οι νομικοί στην ερώτηση για την Ελλάδα. Όμως, είναι προφανές ότι για να ζητήσει και δεύτερη γνώμη -και μάλιστα από ιδιωτικό γραφείο- ένιωθε ότι το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών μπορεί αν ήταν και παράνομο.

Γι’ αυτό απευθύνθηκε στους ιδιώτες νομικούς συμβούλους, παρακάμπτοντας τους δικούς του. Εν πάση περιπτώσει, εάν αυτή η γνωμάτευση του άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει στα μέτρα κατά των ελληνικών τραπεζών, γιατί δεν μας τη δίνει και την κρατάει μυστική;

Τελικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη η σωτηρία της Ελλάδας είναι εντός ή εκτός ευρώ;
Προτιμώ μία ευρωπαϊκή λύση του ελληνικού προβλήματος, εντός της Ευρωζώνης. Έχω χάσει πολλούς φίλους της Αριστεράς, γιατί προτιμώ λύση στην Ευρωζώνη, παρά Grexit. Αυτή όμως η ανόητη συνθηκολόγηση, που γίνεται σήμερα, δεν οδηγεί πουθενά.

Ξέρετε τι λένε οι Θεσμοί πίσω από τις κλειστές θύρες; «Βεβαίως, δεν θα έρθει ποτέ έτσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά τι να κάνουμε κι εμείς; Θα έχουμε μεγάλο πολιτικό κόστος στις χώρες μας, αν δεν σας επιβάλλουμε τα μέτρα που σας επιβάλλουμε».

Πρόσφατα ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η διαπραγμάτευση που κάνατε ως υπουργός Οικονομικών, το πρώτο εξάμηνο του 2015, κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ, δείχνοντας προφανώς εσάς ως υπαίτιο. Τι του απαντάτε;
Θα ήταν ένα ωραίο αστείο η άποψη Ρέγκλινγκ, αν δεν υπέφερε σήμερα ο ελληνικός λαός. Τεχνοκρατικά, βλέποντας τα πράγματα, το κόστος μιας διακυβέρνησης κρίνεται στη βάση των αριθμών.

Ποιο ήταν λοιπόν το ΑΕΠ της χώρας όταν ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών και ποιο όταν παρέδωσα το υπουργείο; Η απάντηση είναι ότι είχαμε το ίδιο ακριβώς ΑΕΠ.

Πόσο ήταν το χρέος όταν ανέλαβα και πόσο όταν παρέδωσα; Ήταν λίγο λιγότερο, μερικά δισεκατομμύρια λιγότερο απ’ αυτό που παρέλαβα.

Τι είχαν τα ταμεία του κράτους όταν παρέλαβα το υπουργείο και τι είχαν όταν το παρέδωσα; Όταν παρέλαβα το υπουργείο, στην πρώτη μου σύσκεψη με τους επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 27 Ιανουαρίου του 2015, τους ρώτησα: «Πόσο καιρό έχουμε για να μη γίνουμε αφερέγγυοι στις υποχρεώσεις μας προς τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους κ.λπ.;». Δηλαδή πόσο χρονικό περιθώριο έχουμε πριν πτωχεύσουμε κι επισήμως. Η απάντησή τους ήταν «11 με 23 μέρες». Όταν παρέδωσα το υπουργείο αντέχαμε για δύο μήνες…

Αυτό που σας καταλογίζουν, επίσης, είναι ότι με τις ενέργειές σας ανακόψατε μία αναπτυξιακή δυναμική, που είχε αποκτήσει η χώρα το 2014.

VAROUFAKIS GIANIS
«Ο Σόιμπλε συνηθίζει να συνεργάζεται με ανθρώπους χαμηλής επιστημονικής ικανότητας, όπως τον Ρέγκλιγκ, για να τους ελέγχει πλήρως», τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα»

Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Ρέγκλιγκ, που είναι και αστοιχείωτος, τα λέει αυτά! Αυτός και ο Ντάισελμπλουμ, μη σας πω και ο Ντάνκαν Κοστέλο της Κομισιόν, έχουν το πιο ισχνό ακαδημαϊκό βιογραφικό που έχω συναντήσει.

Ο Ρέγκλιγκ ήταν ένας αποτυχημένος χρηματιστής. Ο κ. Σόιμπλε το συνηθίζει αυτό. Επιλέγει να συνεργάζεται με ανθρώπους χαμηλής επιστημονικής ικανότητας, για να τους ελέγχει πλήρως.

Ο λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί ξαφνικά αποφάσισε να γίνει αριστερός ριζοσπάστης, αλλά γιατί έβλεπε ότι δεν υπήρχε καμία αναπτυξιακή προοπτική. Εάν ο κ. Ρέγκλιγκ ήξερε περισσότερα γράμματα απ’ αυτά που ξέρει, θα είχε δει ότι το 2014, τότε που οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Χαρδούβελης και Ρέγκλιγκ γιόρταζαν την «ανάκαμψη του ελληνικού χρέους», το πραγματικό ΑΕΠ βρισκόταν σε συνεχή συρρίκνωση.

Το πραγματικό ΑΕΠ είναι ένα κλάσμα. Στον αριθμητή έχουμε το εισόδημα των πολιτών σε ευρώ και στον παρονομαστή έχουμε τον δείκτη των τιμών καταναλωτή. Αυτό που συνέβη το 2014 στην Ελλάδα ήταν τραγικό. Ο αριθμητής μειωνόταν συνεχώς, δηλαδή τα εισοδήματα λιγόστευαν. Παράλληλα, ο παρονομαστής, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μειωνόταν ακόμη πιο γρήγορα.Είχαμε ύφεση, αποπληθωρισμό, οπότε το κλάσμα ανέβαινε την ώρα που τα εισοδήματα έπεφταν.

Μπορεί τώρα κάποιοι να μου πουν: «Δεν πειράζει αν οι τιμές πέφτουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι πέφτει το εισόδημα, γιατί τελικά η αγοραστική μας αξία ανεβαίνει». Ναι, αλλά το χρέος, είτε ιδιωτικό, είτε δημόσιο, δεν πέφτει. Όταν μειώνονται τα εισοδήματα, τα χρέη αυξάνονται και γίνονται απαιτητά.

«Έγινα υπουργός Οικονομικών γιατί από την αρχή έλεγα ότι έπρεπε να κουρευτεί το χρέος. Αυτή ήταν η δουλειά μου. Απέτυχα σε αυτό, γιατί δεν είχα καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση»

Παραμένει, όμως, ανοικτό το ζήτημα που έβαλε ο κ. Ρέγκλιγκ για το κόστος των 100 δισ. ευρώ, που επιβαρυνθήκαμε λόγω της υπουργίας Βαρουφάκη.
Και πάλι με τιμούν με τη άποψη αυτή. Το χρέος μας δεν είναι αυτά τα 100 δισ. ευρώ που λέει ο Ρέγκλιγκ. Είναι τα 320 δισ. ευρώ που δεν είναι βιώσιμα και πρέπει να κουρευτούν. Γιατί δε θα αποπληρωθούν ποτέ έτσι κι αλλιώς.

Γι’ αυτό έγινα υπουργός Οικονομικών! Γιατί από την αρχή έλεγα ότι έπρεπε να κουρευτεί το χρέος. Αυτή ήταν η δουλειά μου. Απέτυχα σε αυτό, γιατί δεν είχα καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση.

Παίρνω κι εγώ τις ευθύνες μου, όμως δε θα μπορούσα ποτέ να δεχθώ ότι έπρεπε η Ελλάδα να δανειστεί ακόμα 100 δισ. ευρώ. Αυτό είναι έγκλημα κατά της λογικής.

Ο κ. Ρέγκλιγκ, εν τη ανοησία του, κρίνει ότι πρέπει να φορτώσει σ’ εμένα αυτά τα 100 δισ. Τι πάει να μου φορτώσει δηλαδή; Το μη βιώσιμο χρέος, που επέβαλε η τρόικα στον ελληνικό λαό και τον καταδίκασε σε μία χρεωστική δουλοπαροικία, την οποία κάποιοι από εμάς, το 2015, προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε;

«Ποτέ καμία πτώχευση δεν ξεπεράστηκε με δανεικά»

Στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, φαίνεται πως τη χάσαμε οριστικά. Τουλάχιστον θα κερδίσουμε τη διευθέτηση του χρέους στο επόμενο διάστημα;
Εδώ γελάμε…

Την τελευταία ημέρα που ήμουν στο υπουργείο Οικονομικών και παρέδιδα στον φίλο μου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, του είπα: «Μόλις βρεις την ευκαιρία, φρόντισε να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το 2017. Μετά τέλος. Είναι η μόνη ευκαιρία να διασώσεις κάτι».

Αλλά, βεβαίως, όταν συνθηκολογείς, δεν σου δίνουν τίποτα. Η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί μία πολιτική κίνηση των τραπεζών για να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός. Το πρόβλημα, δηλαδή, που έχει η Ελλάδα. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει.

Η μοναδική χώρα που έχει ανάγκη την ποσοτική χαλάρωση, η Ελλάδα, να είναι η μόνη εκτός ποσοτικής χαλάρωσης. Φεύγοντας το 2015 από το υπουργείο, έβλεπα ότι τελικά θα τη χάσουμε, όπως κι έγινε. Γιατί, ακόμη έχουμε capital controls.

Ποιος είναι ο λόγος; Ο Βαρουφάκης φταίει ακόμη, είναι απλό! Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, μας είπαν να την ξεχάσουμε.

Άρα το αφήγημα περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2018 είναι εκτός πραγματικότητας…

Όταν είσαι πτωχευμένος, κανείς δε σου δανείζει με όρους που να μπορούν να σε κάνουν φερέγγυο. Ποτέ, καμία πτώχευση δεν έχει ξεπεραστεί με δανεικά, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Και δεν θα γίνει τώρα ούτε μ’ εμάς.

 

«Χωρίς τη διευθέτηση του χρέους οι συνταξιούχοι μας θα τρώνε από τα σκουπίδια»

Υπάρχει, όμως, και το αφήγημα της επιμήκυνσης του χρέους.
Η επιμήκυνση που παρουσιάζουν ως λύση, ουσιαστικά, είναι «ευκολίες πληρωμής», που τελικά αυξάνουν το χρέος. Αυτό που γίνεται είναι ότι, οι δανειστές επιμηκύνουν την πτώχευσή μας στο μέλλον, προσποιούμενοι ότι την αποσοβούν.

Θυμάστε τι έγινε τον Απρίλη του 2014; Ο Σαμαράς υπερηφανεύεται μέχρι σήμερα ότι βγήκαμε στις αγορές, εκδίδοντας ομόλογο με το οποίο ζητούσαμε 6 δισ. ευρώ, αν θυμάμαι καλά. Ο κ. Ντράγκι τότε είχε «κλείσει το μάτι» ως ΕΚΤ στους δανειστές, για να βοηθήσουν τον Σαμαρά, εν όψει των εκλογών.

Δηλαδή, τους είχε πει: «Δώστε τα λεφτά που ζητάνε οι Έλληνες και είμαστε εμείς η ΕΚΤ από πίσω». Τι κέρδος είχαμε από αυτή την «έξοδο» στις αγορές; Κανένα, όπως αποδείχθηκε μετά.

Μπορεί το 2018 να γίνει το ίδιο. Δεν είναι, όμως, το ζητούμενο αυτό. Δεν γλιτώνεις μία πτώχευση με δανεικά από τον Σλοβάκο ή τον Γερμανό φορολογούμενο, όσο κι αν «κλείνει το μάτι» στις αγορές ο Ντράγκι.

Και πώς υπερβαίνεις τότε μία πτώχευση;
Μόνο μέσα από μία αναδιάρθρωση του χρέους. Εγώ πήγα στην κυβέρνηση Τσίπρα μόνο με αυτόν τον σκοπό: Την αναδιάρθρωση. Αλλά, οι σύντροφοί μου, όταν φθάσανε στη συνθηκολόγηση με τους Θεσμούς, με κατηγόρησαν ότι έχω κόλλημα με το χρέος.

Ναι, έχω κόλλημα με το χρέος και λέω πως όταν είσαι αιχμάλωτος πολέμου, πρέπει να ψάχνεις πάντα τον τρόπο που θα δραπετεύσεις. Όλη την ημέρα πρέπει να σχεδιάζεις την απόδρασή σου. Αυτό κάνω κι εγώ, είτε είμαι στο πανεπιστήμιο είτε είμαι υπουργός. Αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον.

Αυτό κάνω από το 2010. Αν δεν αναδιαρθρώσουμε αυτό το ρημάδι το χρέος, η Ελλάδα θα ερημώσει. Στην καλύτερη περίπτωση, θα γίνει ένα απέραντο πεδίο για πλούσιους συνταξιούχους, με τους δικούς μας συνταξιούχους να τρώνε από τα σκουπίδια.

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *