Home / Κοινωνία / Γιάνης Βαρουφάκης «Το 62% του “Όχι”» έτσουξε την ολιγαρχία

Γιάνης Βαρουφάκης «Το 62% του “Όχι”» έτσουξε την ολιγαρχία

Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας αποκαλύπτει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» γιατί απέτυχε ως υπουργός, ποιοι τον πολέμησαν στην κυβέρνηση Τσίπρα, τι είπε σε μυστική συνομιλία του με τον Σόιμπλε.

Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑ

Η επιστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη στην πολιτική, θα γίνει με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, με σκοπό τη συμμετοχή του σε όλες τις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές, δημοτικές και εθνικές) «εφόσον βέβαια το αποφασίσουν δημοκρατικά, με δημοψήφισμα τα μέλη του», όπως λέει ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα».

Το κόμμα του, που έχει ιδρυθεί από τον Φεβρουάριο του 2016 στην Ευρώπη, φέρει το όνομα DiEM25 που σημαίνει «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 25». Και γιατί 25; Διότι, κατά Βαρουφάκη, το 2025 είναι οριακά το έτος, που προβλέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να… αντέξει να επιβιώνει, χωρίς εκδημοκρατισμό. Δηλαδή, είναι το έτος καταστροφής της Ε.Ε., αν δεν αλλάξει ρότα προς τη Δημοκρατία. Για την ώρα, βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα, με το DiEM25. Τα περισσότερα μέλη του είναι αλλοδαποί (π.χ. 30.000 Γερμανοί) και τα λιγότερα Έλληνες (μόνο 10.000).
«Όταν εγγράψουμε ακόμα 20.000 μέλη στην Ελλάδα, τότε θα κάνουμε ένα εσωτερικό δημοψήφισμα στο κόμμα μας, για να καθορίσουμε την κάθοδό μας στις εκλογές», λέει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος από το φθινόπωρο θα οργώσει όλη την Ελλάδα, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του και να εγγράψει νέα μέλη.

Στην αποκλειστική συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», ο υπουργός Οικονομικών κατά το δραματικό για την Ελλάδα πρώτο εξάμηνο του 2015, αποκαλύπτει όσα έζησε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, όπου παιζόταν κορώνα-γράμματα η τύχη της χώρας, την «εσωτερική τρόικα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (όπως την αποκαλεί ο ίδιος) που τον πολεμούσε, τι συζητούσε με τη γυναίκα του πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και πολλά άλλα, για να καταλήξει:

«Προσωπικά νιώθω πολύ καλά και το θεωρώ πολύ τιμητικό να μου χρεώνουν τα πάντα. Ακόμα και το δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούλιο του 2015 μου χρεώνουν, λες και ήμουν εγώ ο πρωθυπουργός τότε (γελάει). Μου χρέωσαν, όμως, το δημοψήφισμα, γιατί εκείνο το 62% του ‘‘Όχι’’ έτσουξε πολύ την ολιγαρχία στην Ελλάδα».

«Ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2015, ήταν κατανοητό στη γυναίκα μου Δανάη, στους φίλους και τους συνεργάτες μου, ότι μία ήττα στις διαπραγματεύσεις που θα έκανα, θα έστρεφε και τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μου»

Υπάρχει η αίσθηση ότι από τη μέρα της παραίτησής σας από το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούλιο του 2015, γίνατε κάτι μεταξύ αποδιοπομπαίου τράγου και σάκου του μποξ, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, σας λοιδορούν ο Σόιμπλε, ο Τόμσεν, ο Ντάισελμπλουμ και σχεδόν όλο το «ευρωπαϊκό ιερατείο». Πώς σχολιάζετε αυτήν την καθολική επίθεση εναντίον σας;

Ήταν προβλέψιμο. Ως προς τα μνημονιακά κόμματα, δηλαδή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κεντρώους, ήταν δεδομένο πως θα με είχαν στο στόχαστρό τους από την πρώτη στιγμή. Αλλά, όλο αυτό που έγινε, από τον Νοέμβριο του 2014, όταν συζητούσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα την πιθανή ενεργοποίησή μου στο υπουργείο Οικονομικών, το έβλεπα να έρχεται κατά πάνω μου, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν θα πήγαιναν καλά.
Θυμάμαι ότι με τη γυναίκα μου, τη Δανάη, είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις, πριν πω το οριστικό «ναι» στον Αλέξη. Λέγαμε ότι μία επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που καλούμην να κάνω, θα είχε πολλούς «γονείς», ενώ μία αποτυχία θα είχε τη δική μου «δαιμονοποίηση» και μόνον αυτή. Δεν ήταν, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι δεν είχα καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν τυχαίο ότι είχα διαφοροποιηθεί από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2015, ήταν κατανοητό στη γυναίκα μου, στους φίλους και τους συνεργάτες μου, ότι μία ήττα στις διαπραγματεύσεις που θα έκανα, θα έστρεφε και τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μου.

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμάται τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, διαλόγους του με τον Αλέξη Τσίπρα και την πρόβλεψή του για κλείσιμο των τραπεζών ήδη από το 2012

«Ο Σόιμπλε μου είπε ότι δεν θα τολμούσε τέτοια μέτρα»

Στο Δημοψήφισμα του 2015, με το 62% του «Όχι», ο λαός πήρε ουσιαστικά το μέρος σας, στηρίζοντας τη δική σας θέση στις διαπραγματεύσεις…

Ναι, κι αυτό έγινε παρά την προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης, όπως θα μου επιτρέψετε να αποκαλέσω ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, παρ’ όλο το μπαράζ μιας δημοσιογραφίας, για την οποία θα πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι, παρά τις απειλές από τους μεγάλους θεσμούς και τους ισχυρούς της γης.

Ο ελληνικός λαός είπε «όχι», γιατί έπρεπε να πει ένα «όχι», γιατί αυτό που μας ζητούσαν ήταν απίστευτο, δεν είχε κανέναν λογικό ειρμό. Ακόμη κι ο Σόιμπλε, μέσα στο Eurogroup, όταν τον κάλεσα να μου πει εάν όλα αυτά που απαιτούσαν από την Ελλάδα θα μπορούσαν να περάσουν από τη γερμανική Bουλή για τους Γερμανούς, μου απάντησε ξεκάθαρα «όχι, δεν θα τολμούσα να κατεβάσω τέτοια μέτρα». Πώς ήταν λοιπόν δυνατόν να πω εγώ εκείνη τη στιγμή «ναι»;

Γι’ αυτό το 62%, έπρεπε να δαιμονοποιηθεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός και να διασυρθεί όποιος πολιτικός το υποστήριξε, να λοιδορηθεί, να εξοστρακιστεί.

Στο βιβλίο σας «Adults in the Room» (που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι») υποστηρίζετε ότι εκείνες τις κρίσιμες μέρες του πρώτου εξαμήνου του 2015, που διαπραγματευόσαστε για την Ελλάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχαν δύο στρατόπεδα, που βρίσκονταν σε έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ τους. Από τη μια πλευρά οι Παππάς, Σαγιάς, Δραγασάκης, από την άλλη ο Βαρουφάκης και στη μέση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πόσο ολέθριο ήταν για τη χώρα το γεγονός αυτό, σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της;

Δεν ήταν θέμα της κυβερνητικής ομάδας, αλλά του Υπουργικού Συμβουλίου. Θεωρώ πως, μέχρι κάποια στιγμή, όλο το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ενωμένο και στήριζε τη δική μου γραμμή. Να σας θυμίσω, από το 2010, ήμουν εκείνος που έλεγα ότι για οποιαδήποτε κυβέρνηση ήταν απαγορευτικό να συσσωρεύει διαρκώς δάνεια, τα οποία γίνονταν όλο και λιγότερο βιώσιμα. Είχα από το 2010 συγκεκριμένη θέση και συγκεκριμένες προτάσεις. Απλά πράγματα. Κοινός νους, που έβαζε στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Συνεπώς, αυτός ήταν ο λόγος που με είχε επιλέξει ο Τσίπρας να διαπραγματευτώ με τους θεσμούς.

Αν μέναμε, όμως, αμετακίνητοι σε αυτό το αίτημα, που ούτε σήμερα το δέχονται οι Ευρωπαίοι δανειστές, δεν θα μας πέταγαν έξω από το ευρώ, για να το πω απλά;

Αυτό τι σημαίνει; Ότι έπρεπε να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο αντιμετώπισης ή και αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου. Από το 2012, πριν από τις εκλογές, έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι κάποια στιγμή οι δανειστές θα μας κλείσουν τις τράπεζες και πρέπει να υπάρχει έτοιμο σχέδιο, για να ανατραπεί κάτι τέτοιο ή για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον συμβεί.

«Τις πρώτες εβδομάδες της υπουργίας μου, ο στενός κυβερνητικός πυρήνας, Τσίπρας, Παππάς, Δραγασάκης, αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο, με υποστήριζαν πλήρως…»

Ποια ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα όταν του το λέγατε αυτό;

Στην αρχή μου είπε «συμφωνώ μαζί σου, να ετοιμάσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, γιατί δεν βλέπω κι εγώ να υπάρχει άλλη λύση». Τότε τους δέσμευσα όλους -διά του λόγου τους βέβαια- Τσίπρα, Παππά, Δραγασάκη, λέγοντάς τους ότι «εάν θέλετε να μετάσχω στην κυβέρνηση και να διαπραγματευτούμε το χρέος, να ξέρετε ότι μπορεί να έρθουμε σε σύγκρουση με τη Γερμανία, ακόμη και με τη Γαλλία, αλλά θα εφαρμόσουμε το δικό μας σχέδιο. Που είναι ποιο; Δεν θέλουμε τη ρήξη με τους θεσμούς, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι γι’ αυτήν».
Τις πρώτες εβδομάδες της υπουργίας μου, ο στενός κυβερνητικός πυρήνας, Τσίπρας, Παππάς, Δραγασάκης, αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο, με υποστήριζαν πλήρως στη θέση αυτή.

Πότε έπαψαν να σας υποστηρίζουν;

Μετά την πάροδο των πρώτων επαφών με την τρόικα, τα πέντε άτομα με τα οποία «τρέχαμε» στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων, εγώ θα το αποκαλέσω ένα «πολιτικό συμβούλιο», στο οποίο μετείχαν οι τρεις που προανέφερα και οι κ.κ. Σαγιάς και Χουλιαράκης, άρχισαν να διαφοροποιούνται από τη δική μου θέση, την οποία όπως προείπα γνώριζαν και μέχρι τότε υποστήριζαν, συμφωνώντας ότι «δεν επιδιώκουμε τη ρήξη με τους θεσμούς, αλλά μπορεί, τελικά και να την έχουμε».

Πότε άρχισε να υπάρχει ο διχασμός στο Μέγαρο Μαξίμου;

Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 και μετά. Η άποψή τους, όπως τη διατύπωναν εκείνη την εποχή, ήταν: «Παιδιά, ελάτε να τα βρούμε με τους θεσμούς και δεν είναι σημαντική η αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχουν κι άλλα πράγματα, πιο σημαντικά από το χρέος». Ήταν ελάχιστοι αυτοί που συνέχισαν να στηρίζουν τη θέση μου. Επικρατούσε, δηλαδή, σιγά σιγά μία τάση συνδιαλλαγής με την τρόικα, όμοια με αυτήν που είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Κι αυτό δυστυχώς συνέβη σε ένα χρονικό σημείο που δεν είχαμε το δικαίωμα της διάσπασης μέσα στην κυβέρνησή μας, γιατί η χώρα βρισκόταν σε μία πολύ δύσκολη και κρίσιμη στιγμή. Δίναμε μία σκληρή μάχη, απέναντι σε σιδερόφρακτες…

Το θέμα είναι πόσο κόστισε στη χώρα αυτός ο εσωτερικός διχασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαρουφάκη;

Για να το δούμε λίγο αναλυτικά αυτό που λέτε. Έστω λοιπόν ότι δεν είχε κερδίσει τις εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ και τις είχε κερδίσει ο Αντώνης Σαμαράς. Πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα, ξέρετε; Λίγο πολύ, η χώρα θα είχε το ίδιο ΑΕΠ, δεν θα υπήρχαν ίσως capital controls, αλλά θα είχαμε μεγαλύτερη ύφεση από το ’15 και το ’16, γιατί τα μέτρα σε βάρος μας θα είχαν αυξηθεί, η Ελλάδα θα είχε σίγουρα μια μεγαλύτερη «αιμορραγία» σε ανθρώπινο δυναμικό κ.λπ. Δηλαδή, το κόστος θα ήταν πέρα από αυτό της συνθηκολόγησής μας.

Αν δεν υπογράφαμε τη συμφωνία που μας επέβαλαν την άνοιξη του 2015 ή θα μας έβγαζαν από το ευρώ ή θα υποχωρούσαν Μέρκελ και Ντράγκι, φοβούμενοι το κόστος ενός Grexit

Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συνθηκολογήσει το 2015, πώς θα ήταν η Ελλάδα;

Αν την άνοιξη του 2015 είχαμε παραμείνει σταθεροί στις θέσεις μας και δεν υπογράφαμε τη συμφωνία, που μας επέβαλαν, η οποία δεν είχε καμία λογική βάση και δεν άφηνε καμία πιθανότητα εξόδου της χώρας από την κρίση, θα είχε συμβεί ένα από τα δύο: Ή θα μας έβγαζαν από το ευρώ ή θα υποχωρούσαν Μέρκελ και Ντράγκι, φοβούμενοι το κόστος του ενός τρισεκατομμυρίου, που θα τους κόστιζε το Grexit. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αναγκάζονταν να μας δώσουν την αναδιάρθρωση του χρέους, που ζητάμε σήμερα και θα είχαμε μία βιώσιμη συμφωνία.

Υπήρχε και το ενδεχόμενο να μην τρομάξουν και να μας βγάλουν από το ευρώ…

Ναι. Ή θα είχαμε υποχώρησή τους ή Grexit, το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ήθελα τότε και απεύχομαι και σήμερα. Γνωρίζω όμως ότι, εάν συνέβαινε την άνοιξη του ’15 ένα Grexit, θα είμαστε καλύτερα από ό,τι σήμερα, με όλα αυτά τα μνημόνια που έχουμε υπογράψει.

Ο Βαρουφάκης τελείωσε για την Ελλάδα ή προετοιμάζει την επιστροφή του;

Δεν έχει καμία σημασία αν ο Βαρουφάκης τελείωσε ή δεν τελείωσε για την Ελλάδα. Το θέμα είναι αν θα υπάρξει μία πολιτική κίνηση στην Ελλάδα, που θα φέρει την ελπίδα. Δεν είμαι πολιτικός. Το ιδανικό για μένα θα ήταν να μένω περισσότερο σπίτι μου, να διαβάζω, να γράφω και να είμαι με τη γυναίκα μου. Δεν μου άρεσε που ήμουν υπουργός. Αλλά εδώ έχουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα. Δεν κινδυνολογούσα όταν έλεγα ότι φοβάμαι για το μέλλον της χώρας μου. Έχουμε πια ένα υπαρξιακό πρόβλημα σαν ευρωπαϊκό κράτος.

Ιδρύσατε, όμως, το κόμμα σας, το DiEM25, που έχει ήδη πολιτική δράση στην Ευρώπη, κι απ’ ό,τι ξέρω, αυτή η δράση εισάγεται τώρα και στην Ελλάδα.

Αναγκασθήκαμε ως DiEM25 και επιστρέφουμε στην Ελλάδα με το πνεύμα του 2015, που ήδη έχουμε μεταλαμπαδεύσει σε 32.000 μέλη μας, στη Γερμανία. Γεμίσαμε το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε μεγάλη συγκέντρωση οπαδών μας στο Ηράκλειο Κρήτης και από Σεπτέμβρη πάμε περιοδεία σε Κομοτηνή, Καβάλα, Βόλο, Γιάννενα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Άρα επιστρέφετε με το DiEM25 στην ελληνική κεντρική σκηνή.

Αυτό θα το αποφασίσουν τα μέλη μας. Γιατί η Δημοκρατία πρέπει πρώτα να εφαρμόζεται εσωτερικά σ’ ένα πολιτικό σχήμα. Τώρα έχουμε 10.000 μέλη στην Ελλάδα. Αν έχουμε 20.000 νέα μέλη, θα κάνουμε ένα εσωτερικό δημοψήφισμα για συμμετοχή στις δημοτικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές, ως DiEM25, με το πρόγραμμα μας, για μία υγιή ευρωπαϊκή οικονομία, κατά του κατεστημένου και με την πρότασή μας: «Μία νέα συμφωνία για την Ευρώπη». Αυτή την πολιτική ατζέντα θα κατεβάσουμε στις εκλογές του 2019.

 

«Είμαι περήφανος για τη σύλληψη του παράλληλου συστήματος πληρωμών»

Ο πρώην σύμβουλός σας Γκλεν Κιμ, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο, αποκάλυψε ότι στα πλαίσια του περίφημου Plan B, που είχατε καταστρώσει ως υπουργός Οικονομικών και προέβλεπε την κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, είχατε σκοπό να εκδώσετε «νόμισμα», το οποίο θα είχε τη μορφή κουπονιού και σε πρώτη φάση θα το χρησιμοποιούσατε για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων.

Το παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με άλλο νόμισμα, ήταν ο μοναδικός τρόπος να μείνει η Ελλάδα βιώσιμα στην Ευρωζώνη, μετά το 2015.
Είμαι πολύ περήφανος για τη σύλληψη αυτού του παράλληλου συστήματος πληρωμών, είναι δημιούργημα της ομάδας, που δουλεύαμε στο υπουργείο Οικονομικών και μέλος της ήταν και ο Γκλεν Κιμ. Η προσπάθεια δαιμονοποίησης αυτού του παράλληλου συστήματος πληρωμών και η απαξίωσή του δήθεν ως «παράλληλου νομίσματος», είναι κάτι που είχα απορρίψει εξ αρχής.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε τώρα με τη συστηματική προσπάθεια της τρόικας εσωτερικού, να υποστηρίξει τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», ακολουθώντας αυτήν την πορεία, που οδηγεί στην ερημοποίηση της χώρας και στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όταν το αποφασίσει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Όλα αυτά, που κάνουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ο συστημικός Τύπος για αποδόμηση και δαιμονοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών, δεν είναι παρά προσφορά νερού στο μύλο του κ. Σόιμπλε.

Η Ν.Δ., σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα του «παράλληλου νομίσματος». Απαντήσατε ήδη μέσα από το DiEM25 σε αυτό.

Ισχύει η ανακοίνωση του DiEM25: «H οργανωμένη άμυνα της Ελλάδας απέναντι στα εκβιαστικά σχέδια της τρόικας ήταν αυτονόητο καθήκον κάθε υπουργού Οικονομικών που εκπροσωπεί τη χώρα και όχι τους δανειστές. Κομμάτι αυτής της άμυνας ήταν και το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα ζητήσει όχι απλά Εξεταστική Επιτροπή, αλλά Ειδικό Δικαστήριο, για να φανεί η αλήθεια, που προσπαθούν να κρύψουν κάτω από τη λάσπη και την προπαγάνδα».

Πώς εξηγείτε ότι αυτή η δήλωση εκ μέρους του στενού συνεργάτη σας κ. Κιμ έγινε τώρα;

Υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ του τι λέει κάποιος, όπως ο Κιμ, και πώς μεταφέρεται ότι το είπε. Ο Γκλεν Κιμ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε τότε. Είναι ένας εξαιρετικός τεχνοκράτης, που τον είχα στην ομάδα μου και κανείς δεν αρνείται ότι η δική του παρουσίαση ήταν εξαιρετική. Τώρα, δυστυχώς, η παρουσίαση του Κιμ έγινε με τον τρόπο που επέλεξαν κάποια ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, για να εντυπωσιάσουν για τους γνωστούς λόγους».

 

Το Β’ Μέρος της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της «Κυριακάτικης Εφημερίδας»

 

 

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *