Home / Κοινωνία / Οι Ρομά της διπλανής πόρτας ή οι Ρομά της ανομίας και του θανάτου;

Οι Ρομά της διπλανής πόρτας ή οι Ρομά της ανομίας και του θανάτου;

Ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί δυο βήματα από το κέντρο της Αθήνας

Γράφει η ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ

Αρκεί μία σπίθα για να ανάψει μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε περιοχές της Αττικής, που ζουν χιλιάδες Έλληνες Ρομά. Οι ίδιοι νιώθουν ότι διώκονται και αντιμετωπίζονται ρατσιστικά. Οι υπόλοιποι κάτοικοι των περιοχών αυτών λένε ότι ζουν μέσα στον τρόμο, από την καθημερινή παραβατικότητα των Ρομά.
Το Μενίδι, ο Ασπρόπυργος, η Φυλή, ο Ταύρος και το Μοσχάτο ζουν τις τελευταίες ημέρες με την αγωνία μιας αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ οπλισμένων Ρομά και κατοίκων των περιοχών, που η ζωή τους γίνεται καθημερινά κόλαση, από την αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων Ρομά.
Η τραγωδία με τον εντεκάχρονο μαθητή στο Μενίδι, που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους της Δυτικής Αττικής, που ζητούν να εκδιωχθούν οι Ρομά από τις γειτονιές τους.
Η «Κυριακάτικη Εφημερίδα», σε ένα οδοιπορικό στις «καυτές περιοχές» της Αττικής, διαπιστώνει το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί από την παραβατικότητα ορισμένων Ρομά.

Μιλούν στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» τρεις άνθρωποι της τοπικής αρχής τριών περιοχών που ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της παραβατικότητας

ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ

«Απειλούν, εξυβρίζουν συγκατοίκους και ασκούν βία»

Στο Δήμο Φυλής ζουν 5.000 Ρομά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως τα περιγράφει ο Δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Παππούς είναι: «Παραβαίνουν συστηματικά τον Υγειονομικό Κώδικα και ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Παραβαίνουν τις διατάξεις περί κοινής ησυχίας, οργανώνοντας, κυρίως τη νύχτα, υπαίθρια γλέντια ή εγκαθιστώντας ηχοσυστήματα στα αυτοκίνητα. Παραβαίνουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επιτρέποντας σε παιδιά να οδηγούν και επιδίδονται σε αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας ή δεξιοτεχνίας μέσα στην πόλη. Απειλούν και εξυβρίζουν τους συγκατοίκους, όταν οι τελευταίοι διαμαρτύρονται για την αντικοινωνική συμπεριφορά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν χειροδικήσει και έχουν ασκήσει ψυχολογική βία».

«Οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών» στα πρότυπα της μαφίας, όπως περιγράφεται σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Εκτεταμένη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ληστείες ακόμη και ηλικιωμένων. Οργανωμένες κλοπές αυτοκινήτων και δικύκλων, διάλυση, πώληση ανταλλακτικών και πυρπόλησή τους σε υπαίθριους χώρους του Δήμου. Κλοπές και διαρρήξεις κατοικιών, καταστημάτων, όπως και κοινωνικού εξοπλισμού. Αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις παραβατικότητας, όπως τις περιγράφει ο δήμαρχος Φυλής.

«Στις γκετοποιημένες περιοχές των Ρομά αποφεύγει να μπει η αστυνομία, ενώ το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική μπαίνουν μόνο με αστυνομική συνοδεία»

«Δεν υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά στο Δήμο μας, αλλά συνοικίες εντός σχεδίου πόλης, όπου κατοικούν και Ρομά. Το πρόβλημα είναι η γκετοποίηση των περιοχών αυτών και ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπολοίπων κατοίκων, λόγω των προβλημάτων ασφαλείας. Στις συγκεκριμένες περιοχές αποφεύγει να μπει η αστυνομία, ενώ το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική μπαίνουν μόνο με αστυνομική συνοδεία», σημειώνει ο κ. Παππούς.

«Με την παραβατικότητα και την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής και μειώνουν την αξία των ιδιοκτησιών, τις οποίες οι κάτοικοι αναγκάζονται να πουλήσουν σε αυτούς, σε τιμές πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία. Ιδιαίτερη έκταση έχει λάβει το φαινόμενο καταπατήσεων οικοπέδων και κατοικιών. Κυρίως εκείνες που μείνουν ακατοίκητες, έστω για λίγο καιρό, λεηλατούνται».

«Πενιχρά τα μέσα της ΕΛ.ΑΣ.»

Σε ερώτησή μας για το εάν υπάρχει αστυνομική προστασία κι εάν η παρέμβαση της αστυνομίας είναι περιστασιακή, ο δήμαρχος Φυλής απαντά: «Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί de facto από τους Ρομά, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απροστάτευτοι. Η αστυνομική παρουσία είναι μικρή, σε σχέση με το μέγεθος της παραβατικότητας κι αυτό το δηλώνουν επώνυμα οι αστυνομικοί. Τα μέσα που διαθέτουν είναι πενιχρά. Απαρχαιωμένα περιπολικά με καθημερινές βλάβες κ.λπ., τα οποία επισκευάζει ο Δήμος, που επιπλέον διαθέτει δωρεάν τα αναλώσιμα και συντηρεί τα αστυνομικά Τμήματα».
Παράλληλα, ο δήμαρχος δηλώνει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου θα σταθούν αρωγοί σε οτιδήποτε ζητηθεί από την πλευρά του υπουργείου και της αστυνομίας. Μοναδικός στόχος είναι η καταπολέμηση της παραβατικότητας».

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

«Έχουν λεφτά από τις παρανομίες και “ελέγχουν” τον νόμο»

Στις Αχαρνές (Μενίδι) κατοικούν περίπου 4.000 Ρομά κι όπως τονίζει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μιχάλης Βρεττός, «τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το εμπόριο ναρκωτικών -που φυσικά δεν απειλεί μόνο τους κατοίκους των Αχαρνών-, η παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, οι συνεχείς κλοπές, η αυθαίρετη δόμηση, η πολύ μεγάλη ηχορύπανση και η μόλυνση του περιβάλλοντος, από τις καύσεις καλωδίων, αυτοκινήτων και άλλων ειδών. Προφανώς και δεν είναι όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών παραβατικοί».

Σύμφωνα με τον κ. Βρεττό, «λόγω των παραβατικών τους ενασχολήσεων έχουν αποκτήσει τεράστια οικονομική δύναμη, πράγμα που τους ωθεί να δημιουργούν τρομοκρατικό κλίμα σε όποιον επιχειρήσει να διασχίσει τις περιοχές τους, είτε απλοί πολίτες, είτε αστυνομικοί». “Έχουμε λεφτά, ελέγχουμε τον νόμο” είναι στη φιλοσοφία τους και φυσικά σε αυτό παίζει τεράστιο ρόλο η έλλειψη Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν να βάλουν τα παιδιά τους σε παραβατικές δράσεις, εκμεταλλευόμενοι και τον νέο νόμο, με τον οποίο ο ανήλικος δεν προφυλακίζεται».

«Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τα όπλα. Τα χρησιμοποιούν εκτός από τα γλέντια και ως συνθηματικό (πυροβολισμοί) για να ειδοποιούν πελάτες ότι το εμπόρευμα ήρθε»

Ρωτάμε τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου: Ποια είναι τα επεισόδια που δημιουργούν κινδύνους για την κοινωνία σας; Και μας απαντά:

«Η κατάσταση με την παράνομη χρήση όπλων έχει ξεφύγει τελείως. Δεν τα χρησιμοποιούν μόνο σε γάμους και γιορτές, καθώς συνθηματικοί πυροβολισμοί είναι και ο τρόπος ειδοποίησης των “πελατών” ότι το εμπόρευμα ήρθε».

Όσον αφορά στην παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών αναφέρει: «Προφανώς και υπάρχει αστυνομική προστασία, αλλά είναι ελλιπής. Σκανδαλωδώς θα έλεγα. Η αστυνομική δύναμη είναι τόσο μικρή και ελάχιστα τα μέσα που διαθέτει, που με δυσκολία μπορούν να κάνουν απλές περιπολίες».
Επισημαίνει, πάντως, ότι «αυτές τις ώρες επιβάλλεται να επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική. Να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα συντεταγμένα, πολιτεία, περιφέρεια, δήμος, πολίτες και φυσικά η αστυνομία».

 

ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

«Λυμαίνονται την περιοχή Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι»

Τις δραματικές διαστάσεις που έχει το πρόβλημα με τους Ρομά στον Ασπρόπυργο περιγράφει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Μελετίου.
«Πλην των Ελλήνων, υπάρχουν ομάδες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία (αυτοί που εκδιώχθηκαν απ’ τη Γαλλία, επί Νικολά Σαρκοζί), περιφερόμενοι ή εγκατεστημένοι σε “γκέτο”, που οι ίδιοι διαμορφώνουν και που έχουν μετατρέψει σε τεράστιους χώρους επικράτειες φόβου, σε νησίδες μη εφαρμογής του νόμου, άβατα για κάθε αρχή».
Σύμφωνα με τον κ. Μελετίου, «ο Ασπρόπυργος έχει ενσωματώσει στην κοινωνία του πάνω από 80 οικογένειες. Αυτές είναι, δυστυχώς, τα πρώτα θύματα των επιθέσεών τους, όπως και οι μετανάστες».

«Κάνουν ότι μπορούν»

Όσο για την αστυνόμευση της περιοχής, ο δήμαρχος Ασπροπύργου σημειώνει: «Η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Ωστόσο, πώς να αισθανόμαστε ασφαλείς, όταν τα Τμήματα είναι υποστελεχώμενα, όταν η γη καταπατείται, όταν οι αυθαίρετοι καταυλισμοί φυτρώνουν σαν μανιτάρια και αποτελούν “άβατο” για την αστυνομία; Πώς να αισθανόμαστε ασφαλείς, όταν, κοντά σ’ όλους αυτούς, εμφανίζονται και οι έμποροι των συνεπειών της εγκληματικότητας, που επιχειρούν να δώσουν ιδεολογικό περιεχόμενο, είτε στην απόγνωση του πολίτη, που υφίσταται τις συνέπειες παράνομων πράξεων, είτε στον εγκλωβισμό του συνόλου των Ρομά, στα δίχτυα όσων τους στρατολογούν για πλήθος έκνομων δραστηριοτήτων;», επισημαίνει ο κ. Μελετίου.

Συνομοσπονδία Ρομά

«Να απελευθερωθούν οι Ρομά από τη “σκλαβιά” της περιθωριοποίησης»

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ) αποτελεί τον θεσμικό φορέα εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά. Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, των οποίων οι πρόεδροι επισκέφθηκαν το Μενίδι, μετά το τραγικό συμβάν, συνέστησαν ψυχραιμία και λογική, τόσο στους ομόφυλούς τους, όσο και στους υπόλοιπους κατοίκους.
«Ο άδικος χαμός του 11χρονου Μάριου προκάλεσε θλίψη και οργή σε όλους μας και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, όπου υπάρχουν. Δυστυχώς αυτό το τραγικό περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της γκετοποίησης των Ρομά και της εγκληματικότητας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», τονίζοντας ότι ως θεσμικός φορέας, έχει καταρτίσει προτάσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

«Βασική μας επιδίωξη είναι σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της, να προωθήσουμε ενέργειες και δράσεις που θα απελευθερώσουν τους Ρομά από τη “σκλαβιά” της περιθωριοποίησης, της άγνοιας και της αμορφωσιάς. Πιστεύουμε στην Παιδεία και όχι στην καταστολή ή στη διατήρηση του καθεστώτος της γκετοποίησης και της αμφίδρομης επιφυλακτικότητας», σημειώνει η Συνομοσπονδία*

* Πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», Βασίλης Πάντζος.

 

Η ιστορία των Ρομά

Αρχαίος νομαδικός λαός χωρίς γραπτή γλώσσα

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα περίπου 300.000 Ρομά, τσιγγάνοι (ή αθίγγανοι), ή γύφτοι (όπως και αυτοαποκαλούνται), καθώς ήταν μία από τις πρώτες χώρες, από τις οποίες πέρασαν στο μεταναστευτικό δρόμο τους προς την Ευρώπη.
Η παρουσία των Τσιγγάνων στον χώρο της σημερινής Ελλάδας μνημονεύεται τουλάχιστον από τις αρχές του 14ου μ.Χ. αιώνα. Παλαιότερα πίστευαν πως η καταγωγή τους ήταν από την Αίγυπτο, γι’ αυτό και τους έδωσαν την ονομασία Γύφτοι (Αιγύπτιοι). Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αποδείχθηκε κι από σχετικές έρευνες, οι Τσιγγάνοι της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης, προέρχονται από τη βόρειο Ινδία και συγκεκριμένα από την περιοχή του Ρατζαστάν και είναι απόγονοι της κατώτερης ινδικής κάστας των Ανέγγιχτων (εξ ου και η λέξη Αθίγγανος), που εκδιώχθηκε από τον Ινδία και μετανάστευσαν Δυτικά κατά κύματα, από τον 7ο ως τον 10ο μ.Χ, αιώνα.

6-10 εκατ. στην Ευρώπη

Η σημαία των Ρομά της Ευρώπης έχει μπλε και πράσινο χρώμα και τη ρόδα του κάρου στη μέση, σύμβολο των συνεχόμενων μετακινήσεών τους. Σε όλη την Ευρώπη ζουν από 6 ως 10 εκατ. Ρομά. Ο πληθυσμός τους, σε όλα τα Βαλκάνια κυμαίνεται από 2,5 ως 4 εκατ., ανάλογα με τις εκτιμήσεις.
Παρά τις διώξεις και τους κατατρεγμούς -παλιότερους και νεότερους- οι Ρομά επιβιώνουν, διασκορπίζονται σε όλο τον κόσμο και εγκαθίστανται μόνιμα σε πολλές περιοχές. Είναι ένας αρχαίος νομαδικός λαός, χωρίς γραπτή γλώσσα, η οποία είναι μία ινδική διάλεκτος και ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια.

 

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *