Home / Κοινωνία / «Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας, που κατά την πάγια τακτική της επιχειρεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης στην περιοχή.
Η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται ψύχραιμη, καθώς είναι συνηθισμένη από παρόμοιες συμπεριφορές, αν και αυτήν τη φορά δεν είναι μόνη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύσσωμες οι μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ευρώπη, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για να «κόψουν τη φόρα» των Τούρκων, αφού κατά τη γνωστή ρήση «είναι πολλά τα λεφτά (των πετρελαίων) Άρη».

Στα 43 χρόνια που μετρά πλέον η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, ελάχιστες φορές οι «ισχυροί» του πλανήτη επέδειξαν ανάλογη ευαισθησία στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανόνων, εκ μέρους της Άγκυρας, αφήνοντας τα κατεχόμενα να μετατραπούν σε «παράδεισο» εγκληματικότητας και παρανομίας.

Στη γλώσσα των κυκλωμάτων κάθε λογής λαθρεμπορίας το βόρειο τμήμα της Κύπρου αποκαλείται «μαύρη τρύπα της Ευρώπης»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γλώσσα των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας η κατεχόμενη Κύπρος αποκαλείται «μαύρη τρύπα της Ευρώπης», αφού η διακίνηση των εμπορευμάτων γίνεται χωρίς διεθνείς συνεργασίες και ελέγχους, με συνέπεια τα υπό κατοχή λιμάνια στα βόρεια του νησιού να χρησιμοποιούνται ως κόμβοι για τη μεταφορά ναρκωτικών και παράνομων τσιγάρων προς όλη την Ε.Ε.

Η  ονομαζόμενη “Βόρεια Κύπρος”

Την ίδια ώρα οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα εξαρτημένοι από την Τουρκία. Ο προϋπολογισμός των κατεχόμενων και οι δημόσιες επενδύσεις καλύπτονται σε συντριπτικό βαθμό από την Άγκυρα, γεγονός που στην πράξη καθιστά τα κατεχόμενα «τουρκική επαρχία», ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.

Η οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τα πανεπιστήμια, με τον κύριο όγκο των επισκεπτών και των φοιτητών να προέρχεται από την Τουρκία, ενώ μόνο την τελευταία 10ετία η Άγκυρα έχει χρηματοδοτήσει το κατοχικό καθεστώς με περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια για δημόσια έργα και επενδύσεις!

«Ζώνη ατιμωρησίας για τη σωματεμπορία…»

Στα τέλη Ιουνίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για την εμπορία προσώπων («Trafficking in Persons Report»).

«Το βόρειο μέρος της Κύπρου διοικείται από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι το 1983 ανακήρυξαν την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την “ΤΔΒΚ”, ούτε και καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας», αναφέρει η έκθεση χαρακτηρίζοντας τα κατεχόμενα «ζώνη ατιμωρησίας για τη σωματεμπορία».
«Η περιοχή αποτελεί ολοένα και περισσότερο προορισμό για γυναίκες από την Κεντρική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική, οι οποίες υπόκεινται σε καταναγκαστική πορνεία σε νυχτερινά κέντρα, που έχουν λάβει άδεια από την τουρκοκυπριακή διοίκηση. Τα νυχτερινά κέντρα παρέχουν σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων. Οι εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων πληρώνουν 20 με 30 εκατ. τουρκικές λιρέτες (5,7-8,5 εκατ. δολάρια) σε φόρους ετησίως. Αυτό συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και αποτρεπτικό παράγοντα για την αύξηση της πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», γράφουν οι συντάκτες της αμερικανικής έκθεσης.

Σε άλλο σημείο επισημαίνουν: «Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι πολλές γυναίκες εισήλθαν στην “ΤΔΒΚ” με τριμηνιαίες τουριστικές ή φοιτητικές θεωρήσεις και εξαναγκάστηκαν στην πορνεία, σε διαμερίσματα στη Βόρεια Λευκωσία, την Κερύνεια και την Αμμόχωστο… Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη του “Κοινοβουλίου” είναι στα πελατολόγια των νυχτερινών κέντρων. Ενώ η πορνεία είναι παράνομη, οι γυναίκες που εργάζονται στα νυχτερινά κέντρα υποχρεώνονται να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίες υγειονομικές επιθεωρήσεις, για έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων, γεγονός που αποτελεί σιωπηρή παραδοχή της ύπαρξης βιομηχανίας πορνείας. Όπως ανέφεραν κάποια από τα θύματα, οι ιατρικές εξετάσεις τους γίνονται με τη συνοδεία σωματοφυλάκων των νυχτερινών κέντρων, για να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες δεν θα μιλήσουν για την εκμετάλλευσή τους στους γιατρούς… Οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές ζούνε σε ομαδικούς κοιτώνες, δίπλα στα νυχτερινά κέντρα ή σε άλλα καταλύματα, που ανήκουν στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης».

Ανενόχλητοι στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού

Στο Μπακού, με την σημαία της Βόρειας Κύπρου(φωτογ. cyprusscene.com)

Ρεκόρ όλων των εποχών από την ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, φέρεται να καταγράφει φέτος η τουριστική κίνηση στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου «υπουργού Τουρισμού», Φικρί Ατάογλου.

Ο Τούρκος “”υπουργός Φικρί Ατάογλου

Ο τουρισμός μαζί με τα δεκάδες καζίνο αποφέρουν στο ψευδοκράτος πολύ μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού του, συνεισφέροντας στο 20% του ΑΕΠ, και για τον λόγο αυτό το κατοχικό καθεστώς κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφημίσει την «πραμάτεια» του.

Το αυτοαποκαλούμενο «υπουργείο Τουρισμού» συμμετέχει στις μεγαλύτερες Διεθνείς Εκθέσεις, με δικό του περίπτερο, προβάλλοντας τις «ομορφιές της Βόρειας Κύπρου» σε εκατομμύρια τουριστικά γραφεία, πράκτορες, επαγγελματίες και φορείς του κλάδου, από όλον τον κόσμο.

Αυτό συνέβη φέτος και στη μεγάλη Έκθεση της Βιέννης, όπου σε απόσταση αναπνοής από τα περίπτερα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Κύπρου, υπήρχε ένα εντυπωσιακό γωνιακό περίπτερο υπό τον τίτλο «Nordzypern», δηλαδή «Βόρεια Κύπρος». Η συμμετοχή, αν και έγινε με την επίφαση του «ανεξάρτητου τουριστικού οργανισμού προβολής», στο site της διοργάνωσης προβλήθηκε στην κατηγορία «Ευρώπη-Κύπρος».

Άκρως επικίνδυνο το αεροδρόμιο Τύμπου

Η αεροπορική σύνδεση των κατεχόμενων με την Τουρκία γίνεται μέσω του αεροδρομίου Ercan, στην περιοχή της Τύμπου, με συχνές πτήσεις από και προς τα Άδανα, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Αν και η λειτουργία του αεροδρομίου είναι παράνομη, κάθε χρόνο καταγράφει ρεκόρ αύξησης επισκεπτών και πτήσεων, ενώ η θεαματική τουριστική ανάπτυξη των κατεχόμενων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία στις κατεχόμενες περιοχές διαφημίζουν επί σειρά ετών την «εύκολη αεροπορική πρόσβαση, μέσω Τουρκίας, στις παραλίες της Βόρειας Κύπρου».

Η διεθνής νομιμοποίηση της λειτουργίας του παρανόμου αεροδρομίου της Τύμπου βρίσκεται στην κορυφή των επιδιώξεων της Τουρκίας, η οποία πιέζει με κάθε μέσο την Ε.Ε. να προχωρήσει σε συμφωνία αεροπορικών μεταφορών. Με αφορμή αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) είχε προ καιρού ενημερώσει γραπτώς την Κομισιόν ότι η αυθαίρετη και παράνομη λειτουργία του ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής Ευρωπαίων πολιτών, δεδομένου ότι οι Τούρκοι παραγνωρίζουν τη διεθνή νομοθεσία και τους κανόνες γύρω από θέματα πτήσεων των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ICAO, EASA και Eurocontrol).

Η Κομισιόν είχε παραδεχτεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), σε μελέτη του για το FIR Λευκωσίας «διαπιστώνει εξακολούθηση ύπαρξης υψηλού βαθμού κινδύνου» των πτήσεων, λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου. Κατόπιν αυτού, ο κ. Μαυρίδης είχε ζητήσει να του παραχωρηθεί η σχετική μελέτη, όμως πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε το αίτημά του, με το αιτιολογικό ότι «προτίθεται να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για αναλυτική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών»!

Παράνομα πτυχία ΑΕΙ και φάρμακα-δηλητήρια

Η οικονομία των κατεχόμενων στηρίζεται επίσης στα παράνομα πανεπιστήμια, που έναντι περίπου 3.000 ευρώ ετησίως προσφέρουν μια ευρεία γκάμα σπουδών.Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η αποκαλούμενη «Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης», το ακαδημαϊκό έτους 2016-2017, στα 14 πανεπιστήμια της «ΤΔΚΒ» σπούδαζαν περισσότεροι από 90.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 52.135 προέρχονταν από την Τουρκία, οι 27.538 ήταν πολίτες άλλων χωρών (Νιγηρία, Ιράν, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν) και οι 13.619 Τουρκοκύπριοι.

Την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φοιτητών από αφρικανικές χώρες, οι οποίοι φτάνουν στο νησί νομίζοντας ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο θα σπουδάσουν ανήκει στην ελεύθερη Κύπρο.

ΣΠουδές στην Τουρκία αναρτούν οι τούρκοι διαφημίζοντας την Νότια Κύπρο
Αναρτήσεις για σπουδές στην Τουρκία… με έδρα την Νικόσια της Κύπρου(φωτογρ. Study in Turkey)

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το βόρειο τμήμα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται κατά τη φάση της εγγραφής τους, όταν διαπιστώνουν πως παντού μιλούν την τουρκική γλώσσα.

Την ίδια ώρα, η αθρόα είσοδος φοιτητών στα κατεχόμενα έχει ανοίξει την «πόρτα» σε εγκληματίες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών. Ο εντοπισμός εμβασμάτων που έστελναν «φοιτητές» από τράπεζες των κατεχόμενων προς τη Νιγηρία, ύψους 400 χιλιάδων δολαρίων το μήνα(!), προκάλεσε την κινητοποίηση των Αρχών, καθώς η προέλευση τέτοιου ύψους χρημάτων μόνο από παράνομη δραστηριότητα μπορεί να προέλθει.
Κάποια από τα παράνομα πανεπιστήμια λειτουργούν από τη δεκαετία του ’80, ενώ άλλα δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς το κατοχικό καθεστώς προχώρησε σε ραγδαία ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα «πανεπιστήμια» των κατεχόμενων είναι «εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν παράνομα» και οι «τίτλοι σπουδών δεν αναγνωρίζονται». Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι φοιτητές τους γίνονται αποδεκτοί από τα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, για μεταπτυχιακές σπουδές, χάρη στη διαπίστευση που τους παραχωρεί η διοίκηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τουρκίας!

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, τα «πανεπιστήμια» έχουν χτιστεί σε περιουσίες που ανήκουν κυρίως σε Ελληνοκύπριους που εξαναγκάστηκαν σε φυγή κατά την τουρκική εισβολή και παρά τις προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια η ανέγερσή τους συνεχίζεται ανεμπόδιστα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα παραχωρήθηκε μεγάλη έκταση στο παράνομο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», που λειτουργεί εδώ και 31 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί πανεπιστημιούπολη στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Διακίνηση σκευασμάτων

Στις 14 Ιουλίου, το κυπριακό υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για τον εντοπισμό πλαστών παρτίδων αντικαρκινικού σκευάσματος στα κατεχόμενα.
Η ανεξέλεγκτη διακίνηση των φαρμάκων στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί εδώ και χρόνια ένα σοβαρό πρόβλημα, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους αλλά και ξένους φοιτητές και τουρίστες.

Οι περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή, ως μη αναγνωρισμένο κράτος, δεν αποτείνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση φαρμάκων, συνεπώς κανείς δεν ελέγχει την ακριβή σύσταση, την προέλευση και τον τρόπο διακίνησής τους.

Παράλληλα, τα φαρμακεία των κατεχόμενων μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από εκείνα της ελεύθερης Κύπρου, δεδομένου ότι τα προμηθεύονται από την Τουρκία, μία χώρα που λόγω μεγάλου πληθυσμού, κλείνει πολύ καλύτερες οικονομικές συμφωνίες με τις πολυεθνικές του κλάδου, απ’ ό,τι η Κυπριακή Δημοκρατία των περίπου 800.000 κατοίκων.

Τα περιστατικά Ελληνοκυπρίων και ξένων που προμηθεύονται «με το τσουβάλι» φάρμακα από φαρμακεία των κατεχόμενων, είτε για προσωπική τους χρήση είτε για παράνομη εμπορία, είναι πολλά και οι κυπριακές Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι, πέρα από την απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια της υγείας των πολιτών.

Check Also

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου

Φούντωσε πάλι ο «κρυφός εμφύλιος» στη Θέμιδα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο δικαστικό σίριαλ με τον Γεωργίου αναδεικνύουν τις αντιθέσεις στο χώρο της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *