Home / Κοινωνία / Τα μνημόνια δεν χτύπησαν την Προεδρική Φρουρά
Προεδρική φρουρά τσολιάδες
Με άψογο βήμα και συγχρονισμό οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς βρίσκονται καθημερινά ακοίμητοι φύλακες του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή

Τα μνημόνια δεν χτύπησαν την Προεδρική Φρουρά

Η «Κυριακάτικη Εφημερίδα» βρέθηκε στο στρατόπεδο των ευζώνων στην Ηρώδου του Αττικού και κατέγραψε την καθημερινότητα

Γράφει o ΘΑΝΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, η λειτουργία της Προεδρικής Φρουράς δεν έχει επηρεαστεί σε κανένα επίπεδο. Με έναν σφιχτό ετήσιο προϋπολογισμό, που δεν ξεπερνά τις 600.000 ευρώ, καλύπτονται όλα τα πάγια έξοδα της ιστορικής μονάδας, σε επίπεδο σίτισης, ρουχισμού, συντήρησης.

Η «Κυριακάτικη Εφημερίδα» βρέθηκε στο στρατόπεδο των ευζώνων επί της Ηρώδου του Αττικού, το οποίο θεωρείται από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της χώρας. Στο στρατόπεδο υπάρχουν 20 κάμερες, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και κανένας δεν μπορεί να το επισκεφθεί χωρίς την επίσημη άδεια από το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Το ποσό που λαμβάνουμε κάθε χρόνο δεν ξεπερνά τις 600.000 ευρώ», λέει ο διοικητής της μονάδας Ροδόλφος Δημητρόγλου

Ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς, Ροδόλφος Δημητρόγλου, στη συνάντηση που είχαμε, αναφέρθηκε στον σταθερό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της μονάδας, όπου όλα καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, κι όπως τονίζει χαρακτηριστικά «το ποσό που λαμβάνει η Προεδρική Φρουρά, σε ετήσια βάση, δεν ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Παρά την οικονομική κρίση, δεν έχει περιοριστεί η ποιότητα διατροφής στον Λόχο Διοίκησης και στον Λόχο των Ευζώνων. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα της παρασκευής του φαγητού, καθώς η σκληρή και επίπονη εκπαίδευση, που περνούν οι εύζωνοι, χρειάζεται επιλεγμένο φαγητό σε καθημερινή βάση».

Ο κ. Δημητρόγλου αναφερόμενος στα υπόλοιπα έξοδα της μονάδας επισημαίνει τα εξής: «Το στρατόπεδο χτίστηκε τη δεκαετία του ’80 και κάθε χρόνο γίνονται σημαντικές ανακατασκευές για τον εκσυγχρονισμό του. Δημιουργήσαμε μία σύγχρονη μονάδα τιμών, ενώ ανακατασκευάσαμε τα μαγειρεία και τα πλυντήρια. Κάθε χρόνο γίνονται παρεμβάσεις στους χώρους του στρατοπέδου, ώστε να είναι λειτουργικό και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Περιορίσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έξοδα σε αναλώσιμα της μονάδας. Το μοναδικό έξοδο που δεν μπορούμε να περιορίσουμε είναι η κατασκευή και η συντήρηση των πανάκριβων ιστορικών στολών μας. Σε ετήσια βάση τα έξοδα για τα υλικά κατασκευής επιδιόρθωσης, συντήρησης των στολών ξεπερνά τις 40.000 ευρώ».

Ασκήσεις… ακινησίας

Εύζωνες δεν γίνονται όλοι όσοι θέλουν. Κι αυτό, διότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντέχουν την πιεστική και ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση. Αρκετοί μάλιστα αγγίζουν τα όριά τους.

Η εκπαίδευση, ιδιαίτερα επίπονη, απαιτεί δύο ώρες ακινησίας στη σκοπιά, ενώ ένας τσολιάς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κινεί ούτε το βλέμμα του δεξιά ή αριστερά, αλλά να είναι απόλυτα προσηλωμένος στην ευθεία. Τα βήματα ενός τσολιά απαιτούν ιδιαίτερη ακρίβεια, ενώ ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κάθε ένα από τα δύο τσαρούχια, που φοράει, ζυγίζει ενάμισι κιλό.

Καθήκον του εύζωνα είναι να μην εγκαταλείπει τη θέση του, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ακόμα και σε περιπτώσεις, όπως εκείνη του 2011, όταν κάποιοι έκαψαν το φυλάκιο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο στρατιώτης που είχε υπηρεσία εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να μείνει στη θέση του και να την εγκαταλείψει μόνο μετά από εντολή του αξιωματικού υπηρεσίας. Όλα αυτά, αφότου είχε ενημερωθεί ο διοικητής της μονάδας, που έχει και την τελική ευθύνη, σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή.

Η μακρόχρονη ιστορία

Η προεδρική φρουρά ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 με Βασιλικό Διάταγμα της εποχής, ως «στράτευμα αυθύπαρκτον, υπό την ονομασία το “Άγημα”». Κατά καιρούς ονομάστηκε επίσης «Ανακτορική Φρουρά», «Φρουρά Σημαίας» και «Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη», «Βασιλική Φρουρά», για να καταλήξει στη σημερινή της ονομασία, «Προεδρική Φρουρά».
Ετυμολογικά, εύζωνας είναι αυτός, ο οποίος είναι καλά ζωσμένος. Ως λέξη, τη συναντάμε στα έργα του Ομήρου, όπου αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά οπλισμένοι («ευ+ζώνες= οι καλά ζωσμένοι»). Από την άλλη, η λέξη «τσολιάς», προέρχεται από την τουρκική λέξη çul, που σημαίνει κουρέλι ή παλιόρουχο.

Πώς γίνεται κάποιος εύζωνας

Η επιλογή των ευζώνων μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να γίνεται. Γι’ αυτό και ο κάθε εθελοντής, που επιλέγει να καταταγεί στην Προεδρική Φρουρά, πρέπει εκτός από ανάστημα να διαθέτει και κάποια ακόμα χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής του Λόχου Διοίκησης υπολοχαγός Νικόλαος Καλαντζής αναφέρει: «Έξι φορές το χρόνο, δεχόμαστε 80 με 100 φαντάρους. Από αυτούς το 50% τελειώνει επιτυχώς την επίπονη και σκληρή εκπαίδευση του ενάμιση μήνα. Από τους εν λόγω φαντάρους, δημιουργούμε τον Λόχο Διοίκησης και τον Λόχο Ευζώνων».
Το ύψος των ευζώνων πρέπει να ξεπερνάει το 1,87 μ. Επίσης, να διαθέτει, σύμφωνα με τις επιταγές του ευζωνικού σώματος, «άριστη σωματική διάπλαση, άριστη ψυχοπνευματική κατάσταση, χαρακτήρα και ήθος και πίστη προς την αποστολή του ευζώνου».

Οι κυριότερες δραστηριότητες της Προεδρικής Φρουράς είναι η φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, μνημείο το οποίο δημιουργήθηκε για να τιμήσει όλους τους Έλληνες στρατιώτες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας.

Μία ακόμα ευθύνη των ευζώνων είναι η φύλαξη του Προεδρικού Μεγάρου, μία αρμοδιότητα με συμβολικό χαρακτήρα, καθότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρείται ο εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αλλαγή φρουράς την Κυριακή

Αν περάσετε από το Σύνταγμα, κάποια Κυριακή στις 11:00 το πρωί, θα συναντήσετε όλη την Προεδρική Φρουρά, να παρελαύνει, για την επίσημη αλλαγή, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Επίσης, κάθε μία ώρα, όλες τις ημέρες του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας, γίνεται αλλαγή φρουράς στο μνημείο, καθώς και στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τις επίσημες αργίες και τις Κυριακές, οι εύζωνες πραγματοποιούν την επίσημη έπαρση της σημαίας, στην Ακρόπολη στις 8.00 π.μ.  Ατραξιόν, όμως, αποτελεί η κάθοδός τους από τον Ιερό Βράχο, κατά την υποστολή της. Έτσι, ενώ υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονται μόλις 5 λεπτά για να φτάσουν στην Ηρώδου του Αττικού, ο κόσμος που θέλει να φωτογραφηθεί μαζί τους, είναι τόσος, που συνήθως -κυρίως τα καλοκαίρια- τους… καθυστερεί για περισσότερη από μισή ώρα.

Επίσης, οι εύζωνες συμμετέχουν στις επίσημες παρελάσεις, όπου προηγούνται των πεζοπόρων τμημάτων και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της ομογένειας. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή της Προεδρικής Φρουράς στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπου τιμάται η Εθνική Επέτειος.

Στα καθήκοντά της είναι, επίσης, να υποδέχονται αρχηγούς ξένων κρατών.
Όσοι υπηρετούν στην Προεδρική Φρουρά, πάντως, έχουν να λένε ότι είναι η πιο τιμητική θέση στα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, νιώθουν ευγνωμοσύνη, που τους δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσουν στη μονάδα, ενώ μεγαλύτερο άγχος τους είναι να μην απομυθοποιήσουν στα μάτια τρίτων.

Το ραφείο, οι ακριβές… στολές και η τέχνη του τσαρουχιού

Εκτός, όμως, από τα στρατιωτικά της καθήκοντα, ρόλος της Προεδρικής Φρουράς είναι και η διατήρηση της παραδοσιακής τέχνης. Για το ρουχισμό των τσολιάδων υπάρχει ειδικό εργαστήριο, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς.

Η κατασκευή της στολής, εκτός από πολύ χρόνο, απαιτεί και τέχνη, καθώς, μέχρι και σήμερα, ράβεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο χέρι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, για να φτιαχτεί η φέρμελη, το γιλέκο που φορούν οι εύζωνες, χρειάζονται σχεδόν έξι μήνες. Το κόστος, σύμφωνα με τον αρχιράφτη κ. Λάζο, της επίσημης στολής του εύζωνα ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Τα υλικά είναι πολύ ακριβά και δυσεύρετα στην αγορά. «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να είμαστε επαρκείς σε επίπεδο ρουχισμού της μονάδας», αναφέρει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο κ. Λάζος.

Η… διασημότερη ενδυμασία είναι η λευκή, η επίσημη στολή, η οποία καθιερώθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τους οπλαρχηγούς.
Μία ακόμα στολή, είναι εκείνη που φορούσαν τα στρατιωτικά συντάγματα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, γνωστή ως θερινή στολή ή θερινός ντουλαμάς. Επίσης, η στολή των Μακεδονομάχων, η οποία είναι κατασκευασμένη από τσόχα. Οι εύζωνες τη φορούν το χειμώνα, καθώς είναι η πιο ζεστή.

Δύο ακόμα στολές, ίσως λιγότερο γνωστές, είναι η ποντιακή, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου και η κρητική στολή, η οποία έχει στοιχεία από τον νησιωτικό χώρο και χρησιμοποιείται κατά την υποδοχή ξένων ηγετών, πρέσβεων, αλλά και στην επίσημη έπαρση και υποστολή σημαίας, κάθε Κυριακή, στην Ακρόπολη.

Έξι χρόνια ζωής

τσαρούχια
Στα ειδικά εργαστήρια που βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, κατασκευάζονται οι στολές των ευζώνων αλλά και τα τσαρούχια που φορούν(φωτογραφία athens.zagranitsa.com)

Εκτός από ραφείο, όμως, όπου δουλεύουν καθημερινά τέσσερα άτομα, υπάρχει και τσαρουχοποιείο, όπου παίρνουν σχήμα και μορφή τα τσαρούχια, αλλά και τα παπούτσια των αξιωματικών.
Ο υπεύθυνος του τσαρουχοποιείου κ. Γιώργος Δερματάς αναφέρει: «Η διάρκεια ζωής ενός τσαρουχιού, καθώς είναι… δανεικά, από τον ένα στρατιώτη στον άλλο, είναι περίπου έξι χρόνια. Ένα ζευγάρι που ζυγίζει μαζί με τα πέταλα 2,5 κιλά, με 120 καρφιά, χρειάζεται μία εβδομάδα δουλειάς για να παραδοθεί ολοκληρωμένο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα παλιά τσαρούχια συντηρούνται και επαναχρησιμοποιούνται. Για να ετοιμαστούν τα τσαρούχια, κάνουμε 650 βελονιές στο χέρι. Επίσης, η συντήρηση γίνεται με πολλή προσοχή και μέθοδο. Αλλάζονται τα καρφιά, οι σόλες, το πέταλο στο τακούνι, και κάποια στιγμή, όταν πια καταπονούνται από τα χτυπήματα, καταστρέφονται για να αντικατασταθούν με καινούργια».

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *