Home / Κοινωνία / Το… τσίμπημα της μέδουσας!
Μέδουσες Pelagia noctiluca, τι να προσέχουμε τσίμπημα
Μέδουσες Pelagia Noctiluca έχουν κατακλύσει τον Κορινθιακό και έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον τουρισμό της περιοχής

Το… τσίμπημα της μέδουσας!

Ανησυχία και αναστάτωση στους επιχειρηματίες του Κορινθιακού κόλπου

«Συνωστισμός» από τσούχτρες, στις παράκτιες ζώνες του Κορινθιακού, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στους επιχειρηματίες του θερινού τουρισμού της Κορινθίας, η οποία προσελκύει κυρίως Έλληνες παραθεριστές με τις οικογένειές τους.

Το φαινόμενο έχει τρομοκρατήσει όχι μόνο τους σταθερούς θερινούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους επίδοξους παραθεριστές, οι οποίοι σκέπτονται να αποδράσουν για Σαββατοκύριακο ή να εξασφαλίσουν μια παρατεταμένη διαμονή σε μια όμορφη και κοντινή στην Αθήνα παραλιακή περιοχή.

Οι μαρτυρίες κατοίκων και λουόμενων για τις «συναντήσεις» τους με τις τσούχτρες και οι ερημωμένες παραλίες

Οι μαρτυρίες για τσιμπήματα ή για «συναντήσεις» λουομένων με το ενοχλητικό αυτό είδος της μέδουσας είχαν αρχίσει από πέρσι, αλλά εφέτος, πριν καλά-καλά ξεκινήσει το καλοκαίρι, οι επισκέψεις κοπαδιών από τσούχτρες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχαν κατακλυστεί από τους λουόμενους οι πισίνες, στην ευρύτερη περιοχή, σε συγκροτήματα ξενοδοχείων ή σε μεγάλα καφέ-μπαρ. Στη μεγάλη πισίνα, στο γνωστό αναψυκτήριο του Ξένου, επτά χιλιόμετρα δυτικά του Ξυλοκάστρου, οι λουόμενοι δεν χωρούσαν!

Αντίθετα, η θάλασσα, λίγα μέτρα πιο πέρα, θύμιζε από πλευράς κόσμου τη χειμερινή περίοδο.

Λίγοι τόλμησαν να κάνουν τη βουτιά τους και ένας εξ αυτών δέχτηκε δύο «φιλοδωρήματα» από τσούχτρα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ένα ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», έλεγε ότι ήρθαν από το Βραχάτι, μία απόσταση 25 χιλιομέτρων, για να αποφύγουν τις τσούχτρες. Τελικά τους περίμενε το θέαμα μιας γεμάτης πισίνας και μιας έρημης παραλίας…

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα», αναφέρει ξενοδόχος στη Βόχα,12 χιλιόμετρα από την Κόρινθο. «Δυστυχώς, όσο και να μας βλάπτουν επαγγελματικά, υπάρχουν. Σήμερα, τσίμπησαν και τα δικά μου παιδιά…», θα πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Είχα τις τελευταίες μέρες 8-9 ακυρώσεις για Ιούλιο και Αύγουστο και μάλιστα για πολυήμερες διαμονές. Αυτό είναι μεγάλη ζημιά, κοντά στο 50% της δυναμικής των κρατήσεων που είχαμε στην καρδιά του καλοκαιριού. Εμείς δεν δουλεύουμε με ξένους και με μαζικές ελεύσεις», επισημαίνει με δραματικό τόνο.

Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίποδας. Ο κ. Γιώργος Γάτσιος, που διατηρεί διαμερίσματα στο Λέχαιο Κορινθίας, υποβιβάζει το γεγονός. Λέει ότι δεν υφίσταται το μέγεθος του προβλήματος, όπως παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες. Η διόγκωση αυτή έχει πανικοβάλει τον κόσμο, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Κορινθία κι έχει αποθαρρύνει άλλους, που έχουν κάνει κρατήσεις. «Ο Κορινθιακός είναι 100 χιλιόμετρα μήκος. Το εντονότερο πρόβλημα είναι περισσότερο στα δυτικά, στα όρια των νομών Κορινθίας και Αχαΐας, όπου ανοίγει η θάλασσα. Αλλά και πάλι όχι στο βαθμό που παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης», σημειώνει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα».

Όπως μας λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, οι ακυρώσεις προέρχονται κυρίως από οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι ντόπιοι βρίσκονται σε πραγματική αμηχανία, αφού… το σκέφτονται πολύ, εν μέσω καύσωνα, να μπουν στα δροσερά, κατά τ’ άλλα, νερά του Κορινθιακού.

Ο κ. Ευστάθιος Πουλίτσης, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Κορινθίας, εκφράζει την ανησυχία του, κατηγοριοποιώντας το πρόβλημα σε δύο επίπεδα. «Υπάρχει, σαφώς, μεγέθυνση του προβλήματος, από το θόρυβο που έχει προκληθεί. Ωστόσο, μέχρι κάποιο βαθμό, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δεν έχουμε τις μεγάλες διαφορές σε κρατήσεις, απ’ ό,τι πέρσι ή πρόπερσι, αλλά σίγουρα υπάρχει μια αισθητή διαφορά προς το χειρότερο, κι αυτό οφείλεται στις τσούχτρες. Να σκεφτείτε ότι το πρόβλημα δεν υπήρχε καν πριν από 15 μέρες. Τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες, έχει οξυνθεί και γίνονται κάποιες ακυρώσεις, αλλά και η ανησυχία των υποψήφιων πελατών κατά τη διάρκεια του κλεισίματος της συμφωνίας από τηλεφώνου είναι έντονη και οι ερωτήσεις καταιγιστικές. Αυτό οφείλεται στην υπερδιόγκωση του θέματος».

Η αλήθεια είναι ότι, αν η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν τόσο κοντά στην Αθήνα, θα μιλούσαμε απλά για ένα πρόβλημα σε μια παραθεριστική ζώνη.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Η «Κυριακάτικη Εφημερίδα» μίλησε με τη μοριακή βιολόγο Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, για να εξηγήσει την αιτία του προβλήματος.

«Είναι πολλοί οι παράγοντες του φαινομένου, φέτος, στον Κορινθιακό. Κατ’ αρχάς, η ανεξέλεγκτη θήρευση ειδών που καταναλώνουν μέδουσες», αναφέρει η επιστήμονας.Μέδουσες

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 82% των ψαριών, σήμερα, στη Μεσόγειο, αλιεύονται με ταχύτητες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

«Κατά δεύτερον, όπως έχει παρατηρηθεί, η πυκνή συρροή του είδους, έχει να κάνει με τις συχνές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας, ή τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης», συνεχίζει η κυρία Ζουμπουρλή.

Εάν θυμηθούμε ότι από τις πολικές θερμοκρασίες, φέτος το χειμώνα, εδώ και δύο βδομάδες μας επισκέπτονται καύσωνες, από τους εντονότερους της 20ετίας, ίσως αυτό αποτελεί μια πειστική εξήγηση.

Για την περίπτωση που μας τσιμπήσει κάποια από τις ανεπιθύμητες αυτές «επισκέπτριες», η κυρία Ζουμπουρλή συμβουλεύει να αποφύγουμε τον πανικό, καθώς στη χώρα μας δεν ευδοκιμούν κάποια από τα επικίνδυνα είδη τσούχτρας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή όσοι πάσχουν από αλλεργίες και όσοι, για κάποιο λόγο, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *