Home / Κοινωνία / Φούντωσε πάλι ο «κρυφός εμφύλιος» στη Θέμιδα
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου

Φούντωσε πάλι ο «κρυφός εμφύλιος» στη Θέμιδα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο δικαστικό σίριαλ με τον Γεωργίου αναδεικνύουν τις αντιθέσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ

Η περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, αποτελεί ένα δικαστικό σίριαλ, με διώξεις, απαλλαγές, εφέσεις και αναιρέσεις, που αναδεικνύει τις αντιθέσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, οι οποίες μπορεί να ήταν ως ένα βαθμό θεμιτές ή συνήθεις, αν δεν υπήρχαν τρεις παράμετροι που κάνουν την υπόθεση να φαντάζει τουλάχιστον περίεργη, αν όχι ύποπτη.

Οι τρεις παράμετροι που καθιστούν περίεργη αν όχι ύποπτη την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Η πρώτη παράμετρος είναι η εξόφθαλμη και ιδιαίτερα ενοχλητική παρέμβαση του ξένου παράγοντα (Κομισιόν κ.λπ.) υπέρ του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έφθασε στο σημείο να υποχρεώσει την κυβέρνηση –είναι το τελευταίο «καυτό» νέο– να καταθέσει την Πέμπτη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή διάταξη σε φορολογικό νομοσχέδιο, για να πληρώνει η ΕΛΣΤΑΤ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς!) τα έξοδα για τις δικαστικές «περιπέτειες» του κ. Γεωργίου.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τις καταγγελίες περί αλλοίωσης της δικογραφίας, που είχε σχηματιστεί για τον κ. Γεωργίου, στις οποίες είχαν προβεί οι Νίκος Λογοθέτης και Ζωή Γεωργαντά, πρώην αντιπρόεδρος και πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, αντίστοιχα, δημιουργώντας μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνεχούς προσπάθειας «κουκουλώματος» στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η τρίτη παράμετρος καθιστά άκρως ενδιαφέρουσα για όλους τους Έλληνες τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του κ. Γεωργίου, καθώς είναι σχετική με το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό την ασφυκτική «μέγγενη» των μνημονίων και των παραγώγων τους (φόροι, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, διάλυση εργασιακών σχέσεων κ.α.).

Συνεπώς, μας αφορά όλους αν υπήρξε ή όχι το 2009 τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, που οδήγησε στην, κάθε άλλο παρά στοργική «αγκαλιά» του ΔΝΤ –του οποίου υπήρξε στέλεχος ο κ. Γεωργίου– και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Ελλειμμα και διπλοθεσία

Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έχει να κάνει με το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως και μάλιστα σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, που μπορεί να επισύρει ακόμα και την ποινή της ισοβίου κάθειρξης σε περίπτωση ενοχής.

Το αδίκημα είναι το σημαντικότερο, από τα δύο που αντιμετωπίζει ο κ. Γεωργίου, όχι μόνο γιατί είναι κακούργημα, αλλά και γιατί έχει να κάνει με την τεχνητή αύξηση του ελλείμματος το 2009, σε ποσοστό τέτοιο, που οδήγησε στην επιβολή μέτρων σκληρής λιτότητας για τους πολίτες και στην ένταξη της χώρας στα μνημόνια.

Γι’ αυτή την πράξη, η υπόθεση δεν έχει καταφέρει να φθάσει στο ακροατήριο, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες της Οικονομικής Εισαγγελίας (την παραγγελία για την άσκηση δίωξης είχαν δώσει οι τότε οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης) και όλως προσφάτως της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ζητά και πάλι αναίρεση ενός δεύτερου βουλεύματος, που απαλλάσσει τον κ. Γεωργίου και τους συγκατηγορουμένους και οδηγεί τη δικογραφία στο αρχείο.

Ο κ. Γεωργίου διώκεται και για παράβαση καθήκοντος. Αυτό το σκέλος της υπόθεσης εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό και η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από έφεση, που άσκησε εισαγγελέας κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, που ήταν αθωωτική.

Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Γεωργίου

α) διατηρούσε για ορισμένους μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κι εκείνη του στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια και

β) δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο. Όλα αυτά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν πρώην στελέχη και μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των οποίων και η Ζωή Γεωργαντά, προκειμένου ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου κι όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του, όπως ο ίδιος είχε ισχυριστεί.

Ο ξένος «δάκτυλος» προκαλεί εκρήξεις

Ήταν Αύγουστος του 2016, δηλαδή, πριν από έναν χρόνο, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξέφραζε την οργή του, για την τότε τελευταία παρέμβαση Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπέρ του κ. Γεωργίου.

Ο πρών υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο πρών υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Οι παρεμβάσεις των ξένων υπέρ του κ. Γεωργίου, όταν γινόταν γνωστή κάποια δυσμενής για αυτόν δικαστική εξέλιξη, ήταν πάντα άμεσες.

Η τελευταία παρέμβαση σημειώθηκε την Πέμπτη, αφού η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση κατά του δεύτερου κατά σειρά απαλλακτικού βουλεύματος, για τον κ. Γεωργίου και τους συγκατηγορουμένους του, Κωνσταντίνο Μολφέτα, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών και Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός εντόπισε στο απαλλακτικό βούλευμα νομικούς λόγους (ελλιπή αιτιολογία κ.α.) και όχι ουσιαστικούς, καθώς ο Άρειος Πάγος δεν κρίνει επί της ουσίας μια υπόθεση, δεν αποφαίνεται επί της ενοχής ή της αθωότητας κάποιου, ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

Ο Αρειος Πάγος

Τώρα, πλέον, τον λόγο έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θα αποφανθεί αν η υπόθεση θα επιστρέψει ή όχι προς νέα κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, με διαφορετική σύνθεση.

Αμέσως μετά την ενέργεια αυτή της κ. Δημητρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε την Πέμπτη ότι «αποτελεί ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την άποψή της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Ανδρέα Γεωργίου, σε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, τον Αύγουστο του 2016. (σ.σ. όταν έκανε την οργισμένη δήλωση ο κ. Παπαγγελόπουλος)

Επίσης, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση της Επιτροπής, ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η Στατιστική Αρχή, σε συνέχεια των θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία και των απαραίτητων εγγυήσεων, που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της, είναι αποτελεσματικό.

Μία άσπρο και μία μαύρο, οι αποφάσεις των δικαστών

Αν γυρίσει κανείς πίσω, στις αρχές της δικαστικής έρευνας, θα αντιληφθεί ότι ο κ. Γεωργίου άνοιξε μόνος του τον… Ασκό του Αιόλου, όταν το 2011 υπέβαλε μήνυση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βάρος του κ. Νίκου Λογοθέτη, τότε αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κατηγορώντας τον ότι υπέκλεπτε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του.

Ο κ. Λογοθέτης αρνήθηκε την κατηγορία και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι έχουν «μαγειρέψει» το έλλειμμα της χώρας, για το 2009. Παράλληλα, σε ανάλογες καταγγελίες προχώρησε και η κυρία Ζωή Γεωργαντά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι πρώην οικονομικοί εισαγγελίες Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης
Οι πρώην οικονομικοί εισαγγελίες Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης(φωτογραφία reader.gr)

Το 2013 οι τότε Οικονομικοί Εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης (ο τελευταίος έχει παραιτηθεί από το Σώμα και δικηγορεί), παραγγέλλουν την άσκηση ποινικών διώξεων για το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως κατά των κ.κ. Γεωργίου, Μολφέτα και Ξενάκη και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος μόνο για τον κ. Γεωργίου.

Παράλληλα, διαβιβάζουν τη δικογραφία, με την έγκριση του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Νικόλαου Παντελή, στη Βουλή, για να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τελικά η Εξεταστική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε αποφάνθηκε ότι για όλα ευθύνεται η «έλλειψη θεσμικής γνώσης της Ευρωζώνης» και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Η 5η ειδική ανακρίτρια, Έλενα Πεδιαδίτη, που ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις, ούτε για την τέλεση της ψευδούς βεβαιώσεως, ούτε για τη διάπραξη της παράβασης καθήκοντος.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών, Ιωάννης Κούτρας συντάσσεται με την άποψή της, αλλά το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ’ αριθμ. 1212/2014 βούλευμά του, διατάσει την διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνιος Λιόγας, τον Μάιο του 2015, πρότεινε και πάλι η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο και το Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε την πρότασή του, μόνο ως προς την κακουργηματική κατηγορία και παρέπεμψε τον κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

Τότε ήταν που η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την πρώτη αναίρεση. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναίρεσε το βούλευμα, ως προς το απαλλακτικό σκέλος του και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών, για να εκδώσει νέο βούλευμα με διαφορετική σύνθεση.

Στις 31 Ιουλίου 2017 συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία στο Γ΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, που δικάζει τον κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

Η προηγούμενη συνεδρίαση ήταν άκρως επεισοδιακή.

Η κ. Γεωργαντά είπε ότι ο κατηγορούμενος, με τις ενέργειές του και με τις «ευλογίες» των Ευρωπαίων (Eurostat), διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίων. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο», με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ίδιο ηθικό και υλικό όφελος.

Το ακροατήριο άρχισε να φωνάζει: «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα» και η πρόεδρος διέταξε να βγει από την αίθουσα ένας από τους φωνασκούντες.

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *