Home / Κοινωνία / Aνάσα για τα πληγέντα από το Προσφυγικό νησιά

Aνάσα για τα πληγέντα από το Προσφυγικό νησιά

Παρατηρώντας τη γενική απόδοση του τουρισμού, διαπιστώνουμε ότι η πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι ανοδική. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η τάση των τουριστικών αφίξεων είναι για φέτος ανοδική και οι φόβοι για τυχόν πτώση του τουρισμού εξαιτίας του Προφυγικού έχουν περιοριστεί. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το Προσφυγικό έχει λειτουργήσει και ως μοχλός στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.

Γράφει η ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Οι προσφυγικές ροές είχαν πλήξει τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια και οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι των νησιών του Αιγαίου έβλεπαν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν. Παρόλα αυτά, η φετινή χρονιά αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για πολλούς.

«Στον τομέα του τουρισμού, τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας αγώνας να μην πάμε πίσω, παρά μόνο προς τα εμπρός. Το 2016 ήταν μια άσχημη χρονιά, λόγω του προσφυγικού, αλλά το 2017 θα είναι μια καλή χρόνια και θα μπορέσει να καλύψει την υποχώρηση του 2016», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Γιώργος Βερνίκος.

«Δεν είμαστε όπως το 2015»

«Ο τουρισμός έχει πληγεί από το προσφυγικό φαινόμενο, αλλά σίγουρα δεν είμαστε στην κατάσταση του 2015. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ροές, το φαινόμενο έχει μετριαστεί. Οι εικόνες που έρχονται από τα ΜΜΕ είναι τις περισσότερες φορές από προηγούμενες χρονιές, όσα ακούγονται είναι ανυπόστατα και διογκωμένα και το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν κακό στον τουρισμό μας», τόνισε, μιλώντας στη F&M Voice, ο κ. Κίμων Καζάζης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καζάζης, ροές εξακολουθούν να υπάρχουν. Αν και όπως σημειώνει, οι περισσότεροι πλέον που έρχονται στα νησιά του Αιγαίου είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες, οι οποίοι εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες είναι πλέον ελάχιστοι.

Απαισιόδοξος…

Αναφορικά με την πληρότητα του νησιού, ο κ. Καζάζης αναφέρει ότι κυρίως από τις ΜΚΟ και τη Frontex στο κέντρο της Μυτιλήνης υπάρχει πληρότητα. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της Λέσβου, όπου οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι είναι απογοητευμένοι.

«Στα τουριστικά μέρη που είναι αμιγώς τουριστικά οι πληρότητες είναι πάρα πολύ πεσμένες και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι άνθρωποι είναι πολύ δυσαρεστημένοι», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Έχουμε επιλεγεί από την ΕΕ να γίνουμε ένα προσφυγονήσι και αυτό σιγά σιγά θα μας σβήσει από τον τουριστικό χάρτη της χώρας» αναφέρει με παράπονο.

Ένεση βοήθειας ο «εθελοντικός τουρισμός»

Η έκρηξη του προσφυγικού φαινομένου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέδειξε μια άλλη μορφή τουρισμού, η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. Πρόκειται για τον εθελοντικό τουρισμό, εξαιτίας του οποίου τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ξαναβρήκαν «ζωή».

Για όσους δεν κουράζονται να βοηθούν, για εκείνους που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους, για τις οικογένειες που ενδιαφέρονται να διδάξουν την προσφορά στα παιδιά τους, αλλά και για όσους διαθέτουν low budget διακοπών, ο εθελοντισμός είναι μια εναλλακτική λύση τουρισμού.

Πέρα, όμως, από τις ΜΚΟ, που νοικιάζουν σπίτια σε διάφορα νησιά για να στεγάσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους Έλληνες εθελοντές από όλη τη χώρα που κατεβαίνουν στα νησιά, προκειμένου να βιώσουν από κοντά μία κατάσταση που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και θα εξακολουθεί για πολύ καιρό να μας απασχολεί, υπάρχουν και οι ξένοι φοιτητές που έρχονται να μελετήσουν το προσφυγικό φαινόμενο.

Ήδη από τις αρχές Ιουλίου καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά φοιτητές και απόφοιτοι διεθνών Πανεπιστημίων, με σκοπό την προσφορά εθελοντικής εργασίας σε καταυλισμούς προσφύγων σε συνδυασμό με διακοπές για γνωριμία των περιοχών.

Την οργάνωση των ταξιδιών αυτών έχουν αναλάβει το Ελληνο-αμερικανικό Τουριστικό Επιμελητήριο (HACT) και ο όμιλος MTC GROUP, με τη συνεργασία που εγκαινίασαν με το LIBERTY UNIVERSITY των ΗΠΑ.

Πάνω από 100.000 άτομα

Το Πανεπιστήμιο έχει εντάξει την Ελλάδα στο πενταετές πρόγραμμα οργανωμένων ταξιδιών με έναρξη αυτόν τον Ιούλιο, ενώ οι φοιτητές που ήδη άρχισαν να καταφτάνουν, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000.

Το Liberty University εδρεύει στη Βιρτζίνια και είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο της Αμερικής και το μεγαλύτερο χριστιανικό πανεπιστήμιο στο κόσμο. Διαθέτει περισσότερα από 500 ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων όπως η ιατρική, η νομική,η μηχανική,η μουσική,η θρησκεία κ.ά..

Check Also

«Παράδεισος» της παρανομίας τα κατεχόμενα

Τα λιμάνια χρησιμοποιούνται ως κόμβοι μεταφοράς ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο Γράφει η ΜΑΡΙΑ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *