Home / Media / Διοικεί το μονοπώλιο

Διοικεί το μονοπώλιο

Σήμερα τα 2 από τα 4 τυπογραφεία εφημερίδων είναι στριμωγμένα οικονομικά.
Η «Ίριδα» των Ψυχάρη (αυτός είχε το management) και Μπόμπολα βρίσκεται στον αέρα. Το μεγαλύτερο τυπογραφείο της χώρας, το ολιγοπώλιο, χρεοκόπησε και παραμένει χωρίς διοίκηση.

Αν και έτσι, ο γενικός διευθυντής της χρεοκοπίας παραμένει στη θέση του και αλλάζει ό,τι ώρα γουστάρει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει.
Σε βάρος, φυσικά, των εφημερίδων.

Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι ο Αλαφούζος θα τυπώνει όποια εφημερίδα γουστάρει και θα τελειώσει όποια δεν γουστάρει. Εξίσου σημαντικό, το θέμα των πρακτορείων διανομής Τύπου. Ας αφήσουμε στην άκρη τα όργια που γίνονται, σε επίπεδο περιπτεράδων και εφημεριδοπωλών, για να στηρίζονται οι εκδότες με τις «μαύρες σακούλες» και το «μαύρο χρήμα».

Αν φύγει από τη μέση η «Ευρώπη», ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ο Μαρινάκης θα διανέμει όποια εφημερίδα βρίζει τον Καμμένο και θα τελειώσει όποια δεν τον προσκυνά.

Όλα αυτά, ενώ ακόμη περιμένουμε από τον Νίκο Παππά και την κυβέρνηση την εφαρμογή του περίφημου barcode. Για να δούμε όλοι τι πουλάει, πραγματικά, η κάθε εφημερίδα. Ποιοι λένε ψέματα και με τα ψέματα «κλέβουν» διαφήμιση, σε βάρος των άλλων, οι οποίοι αγωνίζονται κόντρα σε όλο το σαθρό και βρώμικο κατεστημένο.

 Προκειμένου να σταθούν όρθιοι και να αναπτυχθούν.

Η χαμένη ευκαιρία

Έτσι εξηγείται ότι δυόμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση -στην εξουσία δεν ήλθε ποτέ- χάθηκαν όλες οι ουσιαστικές μάχες με τη διαπλοκή.

Κι αν κάποιος κυβερνητικός, σωστά αντιτείνει «το σκίσιμο της γάτας των Ιμαλαΐων», θα του απαντήσουμε πολύ απλά το εξής: Η δομή του Τύπου, επί των ημερών σας, πάει να γίνει χειρότερη.

Γιατί χάθηκε η ευκαιρία να εξυγιανθεί ο χώρος των media.

Αυτό ζητούσαμε και γι’ αυτό παλεύαμε -μεταξύ άλλων λίγων- εμείς. Την εξυγίανση, που θα επέτρεπε στα νέα μέσα, στα εναλλακτικά, σε αυτά που δεν έφαγαν τα λεφτά των καταθετών και των μετόχων των τραπεζών, ούτε τα παίρνουν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, να αναπτυχθούν. Να δώσουν καλές και σταθερές δουλειές στους δημοσιογράφους. Να ενημερώσουν αντικειμενικά τον μέσο πολίτη.

Η αγορά δημιούργησε τα κενά στον Τύπο. Αφού δεν τα κάλυψαν τα «νέα τζάκια», έρχεται να ρυθμίσει την αγορά το παλαιό μιντιακό σύστημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις με την υποστήριξη της τραπεζοκρατίας (ούτε αυτή τόλμησε η κυβέρνηση να ακουμπήσει). Θα «σκουπίσει» με κάτι ψιλά τα «ορφανά» Ψυχάρη και Μπόμπολα. Θα συγκεντρώσει τυπογραφεία, πρακτορεία, εφημερίδες, περιοδικά.

Ενημερωτικό ραδιόφωνο δεν υπάρχει, τα κανάλια τα ελέγχει. Για τις άδειες δεν θα πληρώσει -με τους ρυθμούς που κινείται το ΕΣΡ, με τις πλάτες της Digea και το κυριότερο με την υποστήριξη του ΣτΕ-, αλλά και αν πληρώσει, τα κανάλια θα ανήκουν σε 4 βαρόνους, εκ των οποίων οι 3 θα είναι σύμμαχοι.

Οπότε… πάπαλα. Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.

 

Check Also

Απαγόρευσαν την κυκλοφορία της “Κυριακάτικης Εφημερίδας”

Γράφουν: ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ Αυτό είναι το… απαγορευμένο πρωτοσέλιδο της σημερινής “Κυριακάτικης Εφημερίδας”. Θα το …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *