Home / Media / “Παράθυρο” για τη φίμωση του Τύπου η απόφαση στη δίκη Βαξεβάνη-Στουρνάρα

“Παράθυρο” για τη φίμωση του Τύπου η απόφαση στη δίκη Βαξεβάνη-Στουρνάρα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ

«Παράθυρο» για να μπουν σε δικαστικές περιπέτειες δημοσιογράφοι και μέσα μαζικής ενημέρωσης, που τολμούν να δημοσιεύουν στοιχεία για δικαστικές έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και να προβαίνουν σε οξεία κριτική για τις συμπεριφορές δημοσίων προσώπων, αποτελεί η καταδικαστική απόφαση για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Συγκεκριμένα, το Στ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδίκασε το βράδυ της Τετάρτης σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή τον Κώστα Βαξεβάνη κρίνοντάς τον ένοχο για απλή δυσφήμιση δια του Τύπου – κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας η οποία ήταν αρχικά συκοφαντική δυσφήμιση – στην υπόθεση της μήνυσης που είχε υποβάλει εναντίον του δημοσιογράφου η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, για δημοσίευμα του περιοδικού «Hot Doc».

Όπως συνάγεται από τη μετατροπή της κατηγορίας το δικαστήριο δέχθηκε ότι το επίδικο δημοσίευμα (της 26ης Μαΐου 2015 με τίτλο «Η μαφία του ΚΕΕΛΠΝΟ – έδιναν χορηγία ακόμη και στον Κοτσώνη του ναρκόπλοιου NOORONE») είναι αληθές και άρα ο κατηγορούμενος δεν συκοφάντησε τη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την εν λόγω δικαστική απόφαση τονίζουν ότι αυτή πλήττει την ελευθερία του Τύπου και οδηγεί στη φίμωσή του, καθώς το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον του δημοσιογράφου – παραδοχή που αίρει το αξιόποινο της απλής δυσφήμισης – να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό για ζήτημα μείζονος κοινωνικού και ποινικού ενδιαφέροντος (αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος ειδικά στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ) όπως είναι η ανάδειξη στοιχείων και ντοκουμέντων από την εξέλιξη υποθέσεων που τελούν υπό δικαστική διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων σχετικών με διαφθορά.

Κι αυτό διότι το δημοσίευμα αποτελούσε ουσιαστικά αναπαραγωγή του πορίσματος των επιθεωρητών Υγείας για το εύρος των δραστηριοτήτων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και μέσα σε αυτό το πόρισμα γινόταν λόγος και για τα έργα που είχε αναλάβει η μηνύτρια.

Αντιθέτως, το δικαστήριο προφανώς υιοθέτησε την άποψη του εισαγγελέα της έδρας – απομένει αυτό να διαπιστωθεί με βεβαιότητα όταν καθαρογραφεί η απόφαση – ο οποίος στην αγόρευσή του εστίασε στο γεγονός ότι το περιοδικό στο επίμαχο δημοσίευμά του «ανήρτησε φωτογραφία της μηνύτριας και του συζύγου της και παραπλεύρως λεζάντα που ανέφερε “στο ΚΕΕΛΠΝΟ βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό για να πάρει λεφτά η οικογένεια Στουρνάρα”».

Το σκεπτικό του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας επιπλέον ανέφερε ότι «η νομιμότητα της επίμαχης σύμβασης μεταξύ της εταιρείας της κας Στουρνάρα και του ΚΕΕΛΠΝΟ διερευνάται ήδη και είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης».

Από το συνδυασμό αυτών των δύο γεγονότων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δημοσιογράφος «δεν μπορεί να προβάλλει περιστατικά που είναι δεκτικά απόδειξης» (επειδή η υπόθεση είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης) και αν το κάνει «υποκαθιστά την δικαστική εξουσία»!

Έτσι κατά τον εισαγγελέα «προκύπτει σκοπός εξύβρισης της εγκαλούσας», καθώς, όπως είπε, «η δημοσίευση των φωτογραφιών της με τον σύζυγό της δεν ήταν για ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού».

Η απάντηση Βαξεβάνη

Από την πλευρά του ο Κώστας Βαξεβάνης απέδωσε την καταδίκη του στην «πολύμηνη στοχοποίηση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», λόγω των αποκαλύψεων της εφημερίδας Documento της οποίας είναι εκδότης.

Όπως σχολίασε μετά την απόφαση ο δημοσιογράφος, οι δικαστές «προχώρησαν σε μια καταδίκη για υποδεέστερο αδίκημα για να ικανοποιήσουν και την Ένωση και την κα Στουρνάρα. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή της δίκης, το δικαστήριο έδειξε τις διαθέσεις του με την πρωτοφανή κίνηση να σβήσει τα αποδεικτικά στοιχεία-αρχεία από το κινητό της κας Στουρνάρα (σ.σ. όταν μαζί με φίλη της κατέγραφαν παράνομα την ακροαματική διαδικασία) που θα την οδηγούσαν στην αυτόφωρη διαδικασία».

Check Also

Απαγόρευσαν την κυκλοφορία της “Κυριακάτικης Εφημερίδας”

Γράφουν: ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ Αυτό είναι το… απαγορευμένο πρωτοσέλιδο της σημερινής “Κυριακάτικης Εφημερίδας”. Θα το …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *