Home / Οικονομία / Έξοδος στις αγορές, τώρα!
Οι πρόσφατες επαφές του Γιώργου Χουλιαράκη στο Λονδίνο με ξένους επενδυτές ανέδειξαν το ζωηρό ενδιαφέρον των δεύτερων

Έξοδος στις αγορές, τώρα!

Ο κύβος ερρίφθη: η κυβέρνηση προχωρεί στην έκδοση πενταετών ομολόγων

Γράφει ο ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Η κυβέρνηση τολμά την έκδοση 5ετών ομολόγων, κόντρα στους δανειστές και παρά την… αντιπολίτευση Στουρνάρα. Στόχος, η αποφυγή νέου μνημονίου το 2018.

Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει επιθετική τακτική εξόδου στις αγορές, με άμεση έκδοση 5ετών ομολόγων, για πρώτη φορά από το 2014, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει… κόντρα ανέμους από τους δανειστές και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στόχος είναι να αποτραπεί το σχέδιο Σόιμπλε, για ένα νέο μνημόνιο το 2018, με «όχημα» την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Εκτός σοβαρού απροόπτου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει με πολύ γοργό βηματισμό στην ανακοίνωση της έκδοσης και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης των ομολόγων, μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Η έκδοση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Εφημερίδας», έχει ήδη καλυφθεί, καθώς περί τα 2 δισ. ευρώ συγκεντρώνονται μόνο από ελληνικές τράπεζες, ξένους επενδυτές και το κοινό κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα ανταλλάξουν «παλιά» 5ετή ομόλογα, του 2014, με τα νέα.

Από μηδενική βάση

Όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τελευταίες επαφές με θεσμικούς επενδυτές, κατά την τριήμερη επίσκεψη του Γιώργου Χουλιαράκη στο Λονδίνο, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει πολύ ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον και από διαχειριστές κεφαλαίων, που δεν κατέχουν «παλιά» ομόλογα, αλλά θέλουν να τοποθετηθούν στην έκδοση από μηδενική βάση και μάλιστα με απόδοση αρκετά χαμηλή για τη συγκυρία, δηλαδή στο όριο του στόχου της κυβέρνησης, που είναι 4%-4,5%.
Με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί ως και την Πέμπτη, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ θα καταστεί δυνατό να αντληθούν από νέους επενδυτές, κάτι που θα σηματοδοτήσει την επιτυχία της έκδοσης, αφού δεν θα πρόκειται για μια απλή ανακύκλωση/ επιμήκυνση παλαιών τίτλων, αλλά για εισροή «φρέσκου» χρήματος στα ελληνικά ομόλογα.

Οι ετοιμασίες στον ΟΔΔΗΧ και οι φόβοι των επενδυτών για ένα grexit, που πλέον έχουν σβήσει

Καλός οιωνός

Άλλωστε, πολύ καλό οιωνό για την επιτυχία της έκδοσης αποτελεί η ανέλπιστη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, για τα έντοκα γραμμάτια που διέθεσε αυτή την εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης (σχεδόν 60%) καλύφθηκε από ξένους, με την απόδοση να υποχωρεί από το 2,70% στο 2,30%.
Τα 480 εκατ. ευρώ, που τοποθέτησαν οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων στην έκδοση εντόκων αποτελούν την πιο ηχηρή εκδήλωση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως τώρα, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν εδώ και χρόνια τις ελληνικές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, παρότι προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, επειδή υπήρχε το ρίσκο της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η μεγάλη εισροή κεφαλαίων στα έντοκα αποδεικνύει, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ότι μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι φόβοι των επενδυτών για το Grexit έχουν ουσιαστικά «σβήσει».

Η άποψη Στουρνάρα και ένα νέο μνημόνιο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Πρέπει να σημειωθεί ότι η στρατηγική της επιθετικής εξόδου στις αγορές, που ακολουθεί η κυβέρνηση, με υπόδειξη του οίκου Rothchild, δεν βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές της χώρας, όπως και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας… αργόσυρτης διαδικασίας ανάκτησης της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων.

Μάλιστα, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να γίνουν 2-3 μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και να ακολουθήσει, αργότερα, η έκδοση ομολόγων.

Αρνητικά βλέπουν την έξοδο στις αγορές και οι Έλληνες τραπεζίτες, με εξαίρεση τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη της Εθνικής, που υποστήριξε με δηλώσεις του, την Πέμπτη, την προσπάθεια της κυβέρνησης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Το κλίμα τώρα είναι καλό, φαντάζομαι ότι έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες, προκειμένου αν γίνει το βήμα, να στεφθεί με επιτυχία».

Επί Σαμαρά

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση «γειώνει» τις φωνές αμφισβήτησης, καθώς αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό κίνδυνο: Αν δεν έχει καταφέρει, μέχρι τη λήξη του προγράμματος, να αποκαταστήσει «κανονική» πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, θα υποχρεωθεί όχι να πάρει μια «απλή» γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης (PCCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά την προληπτική γραμμή με τους διευρυμένους όρους (ECCL), που πηγαίνει… πακέτο με ένα νέο μνημόνιο, τουλάχιστον 12μηνης διάρκειας.

Ακριβώς αυτό είχε συμβεί στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν το Eurogroup είχε αποφασίσει ότι ήταν αναγκαία για την Ελλάδα η ECCL, στις 10 Νοεμβρίου 2014.

Για να μην υποχρεωθεί να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, η τότε κυβέρνηση προτίμησε να αφήσει μετέωρη την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, με τα γνωστά «μέτρα Μίκι Μάους», που είχε προτείνει με e-mail ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ακριβώς στο ίδιο σημείο θέλουν να οδηγήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές τις εξελίξεις, γι’ αυτό και σπεύδει να αποκαταστήσει καλή πρόσβαση στις αγορές…

 

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *