Home / Οικονομία / «Ανοίγει πανιά» για τις αγορές η Ελλάδα
ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2017

«Ανοίγει πανιά» για τις αγορές η Ελλάδα

Έξοδο έως τις 20 Ιουλίου με τη σαφή ψήφο εμπιστοσύνης των Βρυξελλών

Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Εφημερίδας», ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχουν καταλήξει στην ημερομηνία για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο. Έτσι, είναι πολύ πιθανό, εντός της εβδομάδας, να γίνει η πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης.

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να κρατούν χαμηλούς τόνους, ωστόσο η απόφαση έχει ληφθεί. «Μπορεί ναι, μπορεί όχι», ήταν η σιβυλλική απάντηση αρμόδιου και κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, με γνώση των κυβερνητικών σχεδιασμών, στο ερώτημα εάν τα επόμενα 24ωρα η χώρα θα δοκιμάσει την τύχη της σε 3ετές ή 5ετές ομόλογο.

Ενθαρρυντικές δηλώσεις
Η κυβέρνηση προτιμά να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, εντούτοις η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει ραγδαίες εξελίξεις. «Η Ελλάδα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των Βρυξελλών για την έξοδο στις αγορές», υπογραμμίζουν ευρωπαϊκές πηγές και συμπληρώνουν: «Οι δηλώσεις Γιουνκέρ, Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί είναι σε αυτό το κλίμα. Αν συνυπολογίσει κανείς την εκταμίευση της δόσης, τον τερματισμό των υπερβολικών ελλειμμάτων, αλλά και τα 150 εκατ. ευρώ από το “πακέτο Γιουνκέρ”, είναι πασιφανές ότι θεωρούν πως το περιβάλλον είναι το κατάλληλο».

Στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δοκιμαστεί στις αγορές. Άλλωστε, το στίγμα το είχε δώσει και η Κομισιόν, πριν από λίγες ημέρες, με την ανακοίνωσή της ότι, μετά τις τελευταίες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, εξασφαλίζεται η διατήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το όριο του 3% και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει το εγχείρημα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, καθώς δίνει σαφέστατο μήνυμα προς τους επενδυτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, πλέον, τα κατάλληλα «όπλα» για να γυρίσει το κλίμα και να επιτύχει το καθοριστικό βήμα, με την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου του 2014, με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 2 έως 4 δισ. ευρώ

Με χειροπιαστά «όπλα»
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, πλέον, τα κατάλληλα «όπλα» για να γυρίσει το κλίμα και να επιτύχει αυτό το καθοριστικό βήμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επανεκδοθεί το 5ετές ομόλογο του 2014, με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 2 έως 4 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις εξελίξεις στις αγορές) και το επιτόκιο από 4,4%-4,6%.

Σημαντικό ρόλο ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να υπάρξει υπερκάλυψη της έκδοσης, αναμένεται να διαδραματίσει η αυξημένη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών.

Θετική υποδοχή
Μείζον θεωρείται το γεγονός πως και οι αγορές εμφανίζονται θετικές. Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτήν την κίνηση.
Στα θετικά συγκαταλέγεται και η στάση των Θεσμών, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν εμφανίστηκαν αρνητικοί, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το επόμενο 18μηνο, οι υποχρεώσεις της χώρας για πληρωμές χρεολυσίων δεν είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει απόλυτη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ το καλό κλίμα βοηθούν ο πλεονασματικός προϋπολογισμός και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Το timing και η καλή προετοιμασία

Η απόφαση για έξοδο στις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα δεν ήταν εύκολη. Έχοντας μπροστά του το χρονοδιάγραμμα της επόμενης περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε στην απόφαση να γίνει η κίνηση αυτή τώρα.

Ωστόσο, επικρατεί σκεπτικισμός για να μη χαθεί το μομέντουμ. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του πως θέλει όλα να είναι έτοιμα και καλά προετοιμασμένα, για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα του λάθους.

Πώς όμως κατέληξαν στον Ιούλιο; Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας «περίεργος» μήνας. Στις αρχές του μήνα, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές. Επομένως, η επόμενη ευκαιρία για έξοδο στις αγορές θα ήταν τον Οκτώβριο.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τότε θα είναι η τρίτη αξιολόγηση, μειώνονταν οι πιθανότητες για επιτυχία της κίνησης. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας πως η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα έφτανε στις αρχές του επόμενου έτους, αποφάσισε πως τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή.

Πληροφορίες θέλουν, λοιπόν, η πιθανολογούμενη έκδοση του ομολόγου να γίνει έως τις 20 Ιουλίου. Μία ημερομηνία ορόσημο, μια και τότε η ελληνική πλευρά περιμένει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα αποτυπώνεται η δική του άποψη σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *