Home / Οικονομία / Βήμα – βήμα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Βήμα – βήμα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Ξεκινάει στις 3 Αυγούστου και αφορά πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Γράφει ο  ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι προθεσμίες για την έναρξη λειτουργίας του θεσμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου και να σωθούν οριστικά, εξασφαλίζοντας την απαλλαγή από χρέη που δεν μπορούν να «σηκώσουν».

Ο νέος νόμος εξασφαλίζει διαγραφές τόκων και υπερημεριών, αλλά και πολλές δόσεις, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα δέκα χρόνια, με χαμηλά επιτόκια

Από τις 3 Αυγούστου, κάθε είδους επιχείρηση με οφειλές μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ θα μπορεί να κάνει χρήση των ευκαιριών που προσφέρει ο νέος νόμος, εξασφαλίζοντας διαγραφές τόκων και υπερημεριών, αλλά και πολλές δόσεις (για ποσά μέχρι 50.000 μπορεί να φθάσουν και τα δέκα χρόνια, δηλαδή 120 μηνιαίες) με χαμηλά επιτόκια.

Αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο, που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση και κάθε νομικό πρόσωπο, που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εάν έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, εφόσον είχε δημιουργήσει οφειλή μέχρι την τελευταία ημέρα του 2016.

Αυτόματα

 Σημειώνεται ότι για οφειλές με χρέη μεταξύ 20.000 έως και 50.000 ευρώ, θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δηλαδή, τόσο το Δημόσιο όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) θα έχουν προτυποποιημένες λύσεις, για τις περιπτώσεις αυτές.

Τι κερδίζει άμεσα ο υπαγόμενος στις διατάξεις του εξωδικαστικού; Από την ημέρα αποστολής της πρόσκλησης του συντονιστή προς τους πιστωτές, για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία και για διάστημα 70 ημερών, αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας του παράταση της αναστολής, για διάστημα επιπλέον τεσσάρων μηνών, εφόσον συναινεί η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών.

Όλες οι οφειλές μπορούν να διαγραφούν, με εξαίρεση την κύρια οφειλή, που έχει προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατούμενων οφειλών για φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι 10 + 2 ερωτήσεις και (ουσιώδεις) απαντήσεις για διαδικασίες-εξπρές

Ποια χρέη αφορά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός;

Όλα τα χρέη προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Εφορία, Ταμεία, τελωνεία, τοπική αυτοδιοίκηση) και τις τράπεζες. Τη διαδικασία μπορούν να εκκινήσουν ως πιστωτές, το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ταμεία ή άλλο ΝΠΔΔ (περιλαμβανομένων των δήμων), ή οι τράπεζες, κοινοποιώντας στον οφειλέτη έγγραφη πρόσκληση να υπαχθεί στον νόμο. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, χάνει το δικαίωμα να κινήσει ο ίδιος τη διαδικασία αργότερα.

Πού μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στοιχεία που τον αφορούν;

Στην ειδική σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μέχρι πρόσφατα βρισκόταν υπό κατασκευή. Υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά στην Ελλάδα ζούμε… Ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση με τους κωδικούς του Taxis.

Μετά την είσοδο στη σελίδα τι στοιχεία θα συναντήσω;

Αν όλα λειτουργήσουν ομαλά, θα δείτε τα χρέη σας, ανά κατηγορία και πώς μπορείτε να προχωρήσετε τις διαδικασίες.

Μια επιχείρηση που δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα μπορεί να κάνει αίτηση συμμετοχής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

Μπορεί, αφού η διαδικασία απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση, ακόμα και με χρέη προς το Δημόσιο. Αρκεί να μπορεί να αποδείξει τη βιωσιμότητά της.

Άρα απαιτείται και μελέτη βιωσιμότητας;

Θεωρείται απαραίτητη. Επίσης θα πρέπει να καταχωρηθούν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του βασικού μετόχου και των άλλων μετόχων της επιχείρησης. Όσο πιο αναλυτικά είναι τα στοιχεία, τόσο πιο άμεσα και εύκολα θα προχωρήσει η υπόθεση.

Μετά την υποβολή της αίτησης τι θα ακολουθήσει;

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε έναν συντονιστή, από τους 320 διαπιστευμένους, ο οποίος θα εξετάσει την υπόθεση και είναι υποχρεωμένος εντός πέντε εργάσιμων ημερών να απαντήσει αν την αναλαμβάνει. Αν τα στοιχεία είναι πλήρη, ο συντονιστής ίσως αναζητήσει κάποια επιπλέον δικαιολογητικά. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η φάση, έρχεται η σειρά της επαφής με τους πιστωτές.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο συντονιστής θα ενημερώσει τους πιστωτές. Προσοχή: Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των οφειλών, μόνο σε αυτά που τους αφορούν. Η απάντηση για το εάν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, πρέπει να δοθεί μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Πότε η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει;

Αν το 50% από τους πιστωτές απαντήσει θετικά.

Αν η απάντηση είναι αρνητική;

Τότε ακυρώνεται η διαδικασία.

Αν είναι θετική;

Ο συντονιστής δίνει προθεσμία 15 ημερών στους πιστωτές να δουν το φάκελο της υπόθεσης και να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Η φάση αυτή δεν πρόκειται να είναι χρονοβόρα, έχει ημερομηνία λήξης, μπορεί να κρατήσει μέχρι δέκα μήνες.

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε μικρότερο χρονικό διάστημα;

Εξυπακούεται. Προβλέπεται ότι αν υπάρξει συμφωνία των πιστωτών, τότε συντάσσεται πρακτικό και προχωρά άμεσα η σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Η διαδικασία έχει ημερομηνία λήξης;

Ναι. Αίτηση για την υπαγωγή στο νόμο μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *