Home / Οικονομία / Επιχείρηση «τάξη στη ζούγκλα»

Επιχείρηση «τάξη στη ζούγκλα»

Ο Τσίπρας πήρε πάνω του τη διευθέτηση των εργασιακών θεμάτων

Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση και προωθεί πακέτο μέτρων για να «βάλει τάξη» στην εργασιακή «ζούγκλα» που επικρατεί στη χώρα.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, την περασμένη Δευτέρα, μπαίνουν σε φάση υλοποίησης και ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο, ώστε να ξεκινήσει η αντιμετώπιση φαινομένων αυθαιρεσίας που ταλαιπωρούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην κορυφή της κυβερνητικής «ατζέντας» για τα εργασιακά μπήκε η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες, για να πεισθούν να μεταφέρουν εργαζόμενους με «μπλοκάκι» στο μισθολόγιο. Από κοντά, όμως, βρίσκεται και η στήριξη εγκλωβισμένων ανέργων, που βιώνουν συνθήκες αδιεξόδου και ακραίας φτώχειας, όντας απλήρωτοι επί μήνες σε επιχειρήσεις που φαίνεται αδύνατον να διασωθούν.

Αποκλεισμοί

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας οριοθετεί το πώς θα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η έμπρακτη στήριξη του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), με αύξηση των ελεγκτών κατά 50 -60 άτομα και με εκταμίευση κονδυλίου ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, για να γίνει ακόμα πιο σαφές ότι η κυβέρνηση «επενδύει πολιτικά» στο να επιδιώξει να βελτιώσει την κατάσταση στους χώρους εργασίας.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ των δράσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως εξής:

  • Επιδότηση εισφορών: Πρόκειται για ένα μέτρο που θα παρέχει τη δυνατότητα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι του ποσού των 350 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο, για ένα έτος. Θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και για τους οποίους υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει αυτό το κίνητρο στις επιχειρήσεις ώστε να «εμφανίσουν» εργαζόμενους ως μισθωτούς στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να τους δώσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα (ωράριο, άδειες, επιδόματα, δώρα), που τώρα στερούνται.

Υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στις 40.000 οι εργαζόμενοι που θα ωφεληθούν από το εν λόγω μέτρο. Ήδη λόγω της αλλαγής στον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, από τις αρχές του 2017, έχουν προστεθεί ως μισθωτοί 22.000 εργαζόμενοι που μέχρι πρότινος δούλευαν και αμείβονταν με «μπλοκάκι». Στόχος είναι το μέτρο της επιδότησης να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο.

  • Αποκλεισμός επιχειρήσεων από το δημόσιο χρήμα: Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν αλγόριθμο, από τον οποίο θα προκύπτει, αν μια επιχείρηση ξεπέρασε το όριο ανοχής και πρέπει να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από το δημόσιο χρήμα, λόγω επαναλαμβανόμενων παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Οι παραβάσεις που θα μπουν στην «πρώτη γραμμή» είναι η αδήλωτη εργασία, αλλά και η μη καταβολή δεδουλευμένων. Όλα θα εξαρτώνται από το εάν μια επιχείρηση είναι υπότροπος, δηλαδή έχει υποπέσει και στο παρελθόν στην ίδια παράβαση. Επίσης, σημαντική παράμετρος που θα χρησιμοποιηθεί στον αλγόριθμο είναι και ο αριθμός των εργαζομένων μιας επιχείρησης, αλλά και το χρονικό διάστημα που παρατηρούνται καθυστερήσεις πληρωμών. Επίσης, στο υπουργείο Εργασίας καλούνται να αποφασίσουν αν ο αποκλεισμός από πάσης φύσεως δημόσιο χρήμα θα είναι διετής ή τριετής.

Σκληρή η αναφορά του πρωθυπουργού σε «κακομαθημένους εργοδότες» και τα μέτρα που έρχονται

Σε κάθε περίπτωση καθίσταται σαφές ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο υπάγονται. Με την αναφορά του πρωθυπουργού σε «κακομαθημένους εργοδότες», άλλωστε, δόθηκε το στίγμα ότι δεν πρόκειται να γλιτώσουν την τιμωρία ούτε οι τράπεζες που θα βρεθούν να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δίμηνο, όπως γνωστοποίησε η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το ΣΕΠΕ ύψους 1,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των τραπεζών.

Υπουργός Εργασίας εφη αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
Η Υφυπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου

Εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι

Οι πρόνοιες εδώ αφορούν όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία (π.χ. κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγοεπισκευή).

Το κονδύλι που θα εκταμιευθεί φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι τους 50.000.

Στόχος είναι να δρομολογηθούν προγράμματα κατάρτισης αυτών των εργαζόμενων, αρκετοί εκ των οποίων βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Μέσω της κατάρτισης θα έχουν την ευκαιρία οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση και ή να απορροφηθούν σε κάποιον άλλον τομέα ή να επιλέξουν τη λύση της αυτοαπασχόλησης.

Το μέτρο αυτό είναι απολύτως στοχευμένο και η επιλογή των επιχειρήσεων που έχουν εγκλωβίσει τους εργαζομένους τους θα πραγματοποιηθεί μέσα από τριμερείς συναντήσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας.

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *