Home / Οικονομία / Εστησαν καρτέλ και με τις κάρτες;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ υφυπουργός Οικονομικών
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο έχει θέσει κατ’ επανάληψη το θέμα των προμηθειών στις τράπεζες.

Εστησαν καρτέλ και με τις κάρτες;

Υπέρογκες χρεώσεις από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και καταναλωτές για τις συναλλαγές

Γράφει ο ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι προμήθειες, που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές μέσω καρτών και το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από αλλεπάλληλες εκκλήσεις στις τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους, αρχίζει πλέον να μιλά για την ανάγκη παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να διερευνηθεί αν οι υψηλές προμήθειες είναι αποτέλεσμα παράνομων συνεννοήσεων (καρτέλ).

Η συζήτηση για τις προμήθειες των τραπεζών στις συναλλαγές με κάρτες παίρνει νέα διάσταση, καθώς οι επιχειρήσεις πιέζονται να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά συσκευές POS, με καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης την 27η Ιουλίου και, την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, που είχαν αναλάβει τον Απρίλιο, σε σύσκεψη με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Σε συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επισήμανε ότι «οι χρεώσεις (σ.σ.: των τραπεζών) παραμένουν απαγορευτικές για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, καθώς υπερβαίνουν το 1%, ενώ σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και προμήθειας του εξαρτήματος. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή φόρου υπέρ τρίτων».

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε πρόσφατη έρευνα, υπογραμμίζει ότι οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών δρουν ανασταλτικά ως προς την εγκατάσταση τερματικών μηχανών στην επιχείρηση.

Θεαματική αύξηση

Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων τιμολογείται για τη χρήση τερματικού με ποσοστό άνω του 1% επί του τζίρου, ενώ το 27% πληρώνει περισσότερο από 1,5% του τζίρου. Αυτές οι χρεώσεις είναι πλέον σημαντικές για τις επιχειρήσεις, καθώς έχει αυξηθεί θεαματικά ο τζίρος, που γίνεται μέσω καρτών, λόγω των capital control.

Συνολικά, όπως εκτιμά το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, ο μέσος όρος συναλλαγών με τερματικό POS ανέρχεται στο 33% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα σε συνεννόηση με τις τράπεζες και οι σχετικές εκκλήσεις, όχι μόνο από την κυρία Παπανάτσιου, αλλά και από τον προκάτοχό της, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ήταν συνεχείς.

Σε τελευταίες σχετικές δηλώσεις, όμως, η κυρία Παπανάτσιου αναγνώρισε ότι «δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη χρεώσεις και προμήθειες άλλων εποχών και σε ορισμένες κατηγορίες λιανικής, για τις οποίες τα περιθώρια μεικτού κέρδους είναι μικρά, όπως είναι τα τσιγάρα ή ο Τύπος, η χρέωση στη συναλλαγή είναι πραγματικό πρόβλημα».

Καμία αντίδραση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για ανάγκη διερεύνησης του θέματος μιλάει το ΥΠΟΙΚ

Επισήμανε δε, ότι το υπουργείο έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα στις τράπεζες, χωρίς να βρει την ανταπόκριση που θα ήθελε και για πρώτη φορά έκανε λόγο για την ανάγκη να εξετασθεί η τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού από την αρμόδια αρχή, δηλαδή την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παράνομες συνεννοήσεις

Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί προειδοποιητική βολή στις τράπεζες, χωρίς να έχουν γίνει ως τώρα κινήσεις προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ζητηθεί κάποια διερεύνηση.

Πηγές της αρμόδιας Αρχής για τον Ανταγωνισμό, που ερωτήθηκαν σχετικά από την «Κυριακάτικη Εφημερίδα», αναφέρουν ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

Η Επιτροπή έχει διερευνήσει στο παρελθόν πρακτικές των τραπεζών (υπόθεση διατραπεζικών προμηθειών του 2008) και διαπίστωσε παράνομες συνεννοήσεις, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η ίδια η Επιτροπή έχει κινηθεί αυτεπαγγέλτως για να διερευνήσει το θέμα.

Το κόλπο με τις χρεωστικές

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν κάτι χρήζει άμεσης διερεύνησης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές από τις τράπεζες, αυτό είναι το θέμα των αστρονομικών χρεώσεων, που επιβάλλουν οι τράπεζες, όχι για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αλλά για τις συναλλαγές με χρεωστικές.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η αύξηση στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, μετά την επιβολή capital control, ήταν εκρηκτική (300% από το πρώτο στο δεύτερο εξάμηνο του 2015) κι αυτές ακριβώς τις συναλλαγές επιβαρύνουν με υπέρογκες χρεώσεις οι τράπεζες.

Όπως ανέφερε το ΙΕΛΚΑ, η χρήση χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος, από άλλες χώρες, καθώς οι συγκεκριμένες κάρτες αντιμετωπίζονται συνήθως ως πιστωτικές από τον τραπεζικό κλάδο, όσον αφορά τη χρέωση της συναλλαγής.

Έτσι ενώ το κόστος χρήσης χρεωστικών καρτών σε τρίτες χώρες είναι σε επίπεδα του 0,4- 0,8%, στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο, στο 1,7%!

Μήπως θα πρέπει κι αυτό να το διερευνήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *