Home / Οικονομία / «Η επιτυχία οφείλεται στη σκληρή δουλειά»

«Η επιτυχία οφείλεται στη σκληρή δουλειά»

ΘΕΙΟ ΠΑΡΠΕΡΗΣ
Ο επικεφαλής των φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της PWC Κύπρου μιλάει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα»

Συνέντευξη στην ΕΛΛΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ωριμότητα και η υπευθυνότητα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο βοήθησαν την κυπριακή οικονομία να βγει πολύ σύντομα από την οικονομική κρίση, επισημαίνει μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», ο Θείο (Θεόδωρος) Παρπέρης, ανώτερο στέλεχος και επικεφαλής των φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της PWC Κύπρου.

Αναφέρεται στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που κατέγραψε η οικονομία της μεγαλονήσου, αλλά και στη «συνταγή» που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Η Κύπρος βγήκε από την κρίση μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Πώς το κατάφερε αυτό;

«Είναι σημαντικό ότι πετύχαμε την έξοδο στις αγορές χωρίς αύξηση φορολογίας κι έτσι αυξήσαμε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα»

Η Κύπρος κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής, επιστρέφοντας στις διεθνείς αγορές, και να πετύχει ανάκαμψη της οικονομίας της χωρίς να χρειαστεί όλο το ποσό οικονομικής βοήθειας του προγράμματος. Η επιτυχία οφείλεται στην πολιτική βούληση των τελευταίων ετών, στη συλλογική και σκληρή δουλειά, αλλά και στην κοινωνική συναίνεση και υπευθυνότητα των Κυπρίων.

Η Κύπρος εφάρμοσε δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς ελλείμματα, κατάφερε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς ότι θα παραμείνει σε αυτά τα πλαίσια. Επίσης, προέβη σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, που βοήθησαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και μείωσαν τη σπάταλη δημοσίου χρήματος.

Είναι σημαντικό ότι η Κύπρος πέτυχε την έξοδο χωρίς να προβεί σε αύξηση φορολογίας κι έτσι, όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει, αλλά αύξησε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Ωστόσο, θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, που επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία;

Βεβαίως, μέσα σε ένα ρευστό και έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, οι προκλήσεις παραμένουν. Η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οικονομική αστάθεια στην Ευρωζώνη, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και οι νέες ισορροπίες, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ε.Ε., είναι μόνο μερικές από αυτές τις προκλήσεις.

Η Κύπρος καλείται να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε νέες διαφοροποιημένες στρατηγικές ανάπτυξης.

Παράλληλα, επιβάλλεται να επικεντρωθούμε σε ενέργειες που στοχεύουν στην πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου και στην περαιτέρω αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, υλοποιώντας τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, εκσυγχρονίζουν τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και θέτουν τα δημόσια οικονομικά σε μακροχρόνια βιώσιμη βάση.

Η κρίση, ωστόσο, είχε και τα θετικά της, όπως για παράδειγμα «καθάρισε» τις τράπεζες από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν…

Μετά την κορύφωση της κρίσης και τις πρωτόγνωρες αποφάσεις που ελήφθησαν, ο τραπεζικός τομέας σημείωσε σημαντική πρόοδο και κατάφερε να ανακάμψει, με αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Η ανακεφαλαιοποίηση, η άρση των ελέγχων κεφαλαίου, η επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τα αποτελέσματα των stress tests και η αύξηση των καταθέσεων, επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Οι κυπριακές τράπεζες προσέλκυσαν κεφάλαια από τις ΗΠΑ και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα.
Αν και τα τελευταία χρόνια οι κυπριακές τράπεζες έχουν προβεί σε σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων τους, ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τη διεισδυτική ευρωπαϊκή εποπτεία, ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται δράση σε άξονες που αφορούν στο τρόπο λειτουργίας και επιχειρησιακής διάρθρωσης, δίνοντας έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, και θα πρέπει να προβούν σε συγχωνεύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν τραπεζικά σχήματα, σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά το νέο εποπτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.

Πώς καταφέρατε και πάλι να προσελκύσετε επενδυτές;

Η Κύπρος διατηρεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ως ένα Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο, με ευνοϊκό φορολογικό, νομικό και θεσμικό πλαίσιο και με άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ώθηση στην τουριστική βιομηχανία, αποτελούν τους πιο σημαντικούς μοχλούς ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία.

«Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά»

Ποιο είναι το μεγάλο μάθημα από την κρίση για τον κυπριακό λαό;

Μετά την κρίση, η Κύπρος κλήθηκε να λάβει αποφάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Οφείλουμε, λοιπόν, να εργαστούμε συλλογικά, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία και να βρεθούμε σε υψηλές θέσεις κατάταξης των διεθνών δεικτών επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Για ένα κράτος που θέλει να είναι ελκυστικό επενδυτικό κέντρο, δεν υπάρχει τέλος στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό. Χρειάζεται συνεχώς να αναγνωρίζουμε τις νέες ευκαιρίες, να είμαστε ευέλικτοι και πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.

Πάρα τα προβλήματα, οι επενδύσεις που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές, σε μαρίνες, γήπεδα γκολφ, casino resort, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πανεπιστήμια, αλλά και σε εμπορικές και γραφειακές αναπτύξεις.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η προώθηση κι άλλων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να βλέπουμε επενδύσεις να έρχονται στη χώρα μας και ειδικότερα στον τομέα των καινοτόμων υπηρεσιών.

Ως PwC Κύπρου στηρίζουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας, μέσα από τη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς.

 

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *