Home / Οικονομία / Μείωση- ρεκόρ του χρέους
Επειτα από αρκετά χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε θετικές ειδήσεις για σημαντικά μεγέθη της οικονομίας όπως το χρέος, τα πλεονάσματα και η ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Μείωση- ρεκόρ του χρέους

«Μπουκέτο» θετικών νέων σηματοδοτεί αλλαγή… σελίδας για την Ελλάδα

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Μπορεί τα βλέμματα να είχαν στραφεί σε Ουάσιγκτον και Standard & Poor’s, για τα νεότερα από το ΔΝΤ και την αξιολόγηση του οίκου, όμως τα «καλά νέα» για την ελληνική οικονομία ήρθαν από το «εσωτερικό μέτωπο» και συγκεκριμένα από την ΕΛΣΤΑΤ και την ΤτΕ.

Μείωση-ρεκόρ του εξωτερικού χρέους, βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών και μισό δισ. ευρώ πλεόνασμα, συνθέτουν ένα «μπουκέτο» θετικών στοιχείων που σηματοδοτούν… αλλαγή σελίδας!

Κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μειώθηκε το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση, στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο 176,2% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat, με αποτέλεσμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι επί του 176,2% του ΑΕΠ, το 140,6% είναι δάνεια και το 35,6% αφορά σε άλλους τίτλους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα 310,6 δισ. ευρώ, τα 247,5 δισ. είναι μακροπρόθεσμα δάνεια, τα 46,6 δισ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα χρεόγραφα, ενώ χρέος ύψους 10,1 δισ. ευρώ είναι σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα.

Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 310,6 δισ. ευρώ, από 314,8 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. και ακολούθησαν η Ιταλία με 134,7% και η Πορτογαλία με 130,5%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχαν η Εσθονία με 9,2%, το Λουξεμβούργο με 23% και η Βουλγαρία με 28,6%.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΛΣΤΑΤ είχαν καλές ειδήσεις και για τη ρευστότητα των τραπεζών

Λιγότερος ELA

Η μείωση του ανώτατου ορίου της χρηματοδότησης των τραπεζών από τον ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε τελευταία έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας διαμορφώνεται πλέον στα 40,5 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε μείωσή του κατά 1,1 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, στις 20 Ιουλίου 2017 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, στο ποσό των 40,5 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, μετά από σχετικό αίτημα της ΤτΕ.

 Και 529 εκατ. ευρώ πλεόνασμα

Εν τω μεταξύ, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 529 εκατ. ευρώ.

Το ύψος του πλεονάσματος μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (πρώτο τρίμηνο 2016) είχε καταγραφεί έλλειμμα της τάξης των 440 εκατ. ευρώ, το οποίο, ωστόσο, οδήγησε στο πλεόνασμα-ρεκόρ για το σύνολο του 2016.

Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ξεκινούν από πολύ καλύτερη αφετηρία για το 2017, καθώς αθροιστικά έχουν ένα «μαξιλάρι» σχεδόν ενός δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 είχε προκύψει πλεόνασμα σχεδόν 1,95 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενισχυμένα εμφανίζονται τα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε περίπου 18,13 δισ. έναντι 18,069 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ σχεδόν κατά 900 εκατ. ευρώ είναι μειωμένες οι πρωτογενείς δαπάνες (17,6 δισ. έναντι περίπου 18,51 δισ. ευρώ πέρυσι).

Ακόμη και με τον υπολογισμό της καταβολής των τόκων, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, καθώς στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 853 εκατ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν κατά ένα ολόκληρο δισ. ευρώ υψηλότερο!

Οι τόκοι του τριμήνου ανήλθαν σε περίπου 1,38 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών εξοφλούνται χωρίς κανένα πρόβλημα, παρά τις περί του αντιθέτου κραυγές ξένων και εγχώριων οπαδών των θεσμών…

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *