Home / Οικονομία / Νέο «στρίμωγμα» σε Γιάννο
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου βρίσκεται πλέον για τα καλά στα «δίχτυα» της τακτικής Δικαιοσύνης

Νέο «στρίμωγμα» σε Γιάννο

Ποινική δίωξη από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ

Στα «δίχτυα» της τακτικής Δικαιοσύνης πιάστηκε για τα καλά ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη νέα ποινική δίωξη που άσκησε εις βάρος του η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Η νέα ποινική δίωξη αφορά στο κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση και ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να πουλήσει το σπίτι του στη Σύρο.

Το ίδιο αδίκημα αντιμετωπίζει και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, ενώ ως αυτουργοί στην ψευδή βεβαίωση, σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, φέρονται δύο υπάλληλοι της ΔΟΥ Κηφισιάς.

Πρόκειται για την «αμαρτωλή Εφορία», που αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Εφημερίδα» στις 18 Ιουνίου και σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ βρίσκεται εδώ και καιρό στο εισαγγελικό στόχαστρο.

Φορολογικές ενημερότητες

Τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση αφορούν δύο φορολογικές ενημερότητες, τις οποίες έλαβε το ζεύγος Παπαντωνίου πριν από περίπου ένα χρόνο, από τη ΔΟΥ Κηφισιάς, προκειμένου να πουλήσει πολυτελές σπίτι που είχε κατασκευάσει στη Σύρο.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, οι φορολογικές ενημερότητες ήταν… χειρόγραφες!

Το οικόπεδο φαίνεται να είχε αγοραστεί από τη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, πριν από 15 χρόνια. Μάλιστα, η τιμή που εμφανίζεται σε δημοσιεύματα να πουλήθηκε το ακίνητο, πριν από ένα χρόνο, είναι περίπου 1-1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Μπλεγμένοι στην υπόθεση η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου και δύο υπάλληλοι της «Εφορίας της αμαρτίας»

Την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διενήργησαν, κατόπιν εντολής της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, οι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανόλης. Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί επισημαίνουν στο πόρισμά τους ότι οι δύο εφοριακοί «χορήγησαν παρανόμως» στο ζεύγος Παπαντωνίου φορολογική ενημερότητα, αν και «ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν χρέη προς το Δημόσιο».

Παράλληλα, στο πόρισμά τους, αποδίδουν «δόλιες ενέργειες» στον πρώην υπουργό και στη σύζυγό του, προκειμένου να αποκομίσουν όφελος.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, η περαιτέρω διερεύνηση για την υπόθεση της φορολογικής ενημερότητας θα ανατεθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Τα πέντε ακίνητα

Τα δικαστικά «βάσανα» για τον Γιάννο Παπαντωνίου δεν σταματούν εδώ. Η έρευνα γύρω από το ακίνητο της Σύρου συνεχίζεται, ως προς το σκέλος της αγοραπωλησίας, η νομιμότητα της οποίας ελέγχεται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μεταβίβαση είναι πραγματική ή εικονική.

Το σπίτι στη Σύρο ήταν ένα από τα έξι ακίνητα, στα οποία έστρεψε το ενδιαφέρον της η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, διερευνώντας όλες τις αγοροπωλησίες που πραγματοποίησε η οικογένεια Παπαντωνίου, από το 1998 έως σήμερα. Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί πώς ο πρώην υπουργός κατάφερε να αυξήσει θεαματικά την ακίνητη περιουσία του, μέθοδος που είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στις αρχές Ιουνίου η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, απαγορεύοντας, παράλληλα, στο ζεύγος την έξοδο από τη χώρα.

Είχε προηγηθεί η διά βουλεύματος δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελλάδα, καθώς και του Νικήτα Παπαντωνίου, γιου του πρώην υπουργού, από τον πρώτο του γάμο, με τη Λία Καρτάλη.

Τέσσερα χρόνια για το «πόθεν έσχες»

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την περασμένη Τετάρτη το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), που φέρεται να είχε υποβάλει το ζεύγος το 2010.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Η κατηγορία αφορούσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της κ. Κουράκου, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, σε ελβετική τράπεζα, όπως προέκυψε από τη λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στο «πόθεν έσχες».

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη Σταυρούλα Κουράκου σε φυλάκιση 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και σε χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Την ίδια ακριβώς ποινή επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους και το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, αναμένονται και οι κινήσεις της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, μετά την πρόσφατη απόφαση της Βουλής να κηρυχθεί αναρμόδια ως προς την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού, για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», πράξη σχετική με υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *