Home / Οικονομία / Πόκερ με κλειστά χαρτιά
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup, ανταλλάσσουν χειραψία υπό το βλέμμα συναδέλφων τους και υπηρεσιακών παραγόντων

Πόκερ με κλειστά χαρτιά

Συνεργασία με τον οίκο Rothchild για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Γράφει ο ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Έτοιμο σχέδιο για έξοδο στις αγορές την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και μάλιστα με αρκετά εντυπωσιακό τρόπο, έχει επεξεργασθεί το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τον οίκο Rothchild, αλλά η κυβέρνηση έχει πολλούς και σοβαρούς λόγους να παίζει «πόκερ με κλειστά χαρτιά», μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν από τη λήψη της οριστικής απόφασης, ώστε να προχωρήσει στη διάθεση νέων ομολόγων, για πρώτη φορά από το 2014.

Όπως εξηγεί στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» έμπειρο υπηρεσιακό στέλεχος, με αρμοδιότητα στη διαχείριση του χρέους, στην πραγματικότητα «ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει αν και πότε θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για την έξοδο στις αγορές», καθώς όλοι οι χειρισμοί, που πρέπει να γίνουν, είναι υψηλής ευαισθησίας και υπόκεινται σε πάσης φύσεως απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες, που μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Το τριετές του 2014

Το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζει τι είχε συμβεί με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου, το καλοκαίρι του 2014, όταν όλες οι συνεννοήσεις με επενδυτές έδειχναν ότι θα υπήρχε μεγάλη ζήτηση και θα συμπιεζόταν αρκετά η απόδοση, κατά τη διάθεση των τίτλων, αλλά ένας εντελώς απρόβλεπτος παράγοντας, η κατάρρευση μεγάλης πορτογαλικής τράπεζας, βάρυνε το κλίμα και η έκδοση απέτυχε, καθώς απορροφήθηκε με δυσκολία και με υψηλό επιτόκιο.

Στην παρούσα φάση, «σοφό είναι να μη γίνονται πρόωρες ανακοινώσεις», υπογραμμίζει το ίδιο στέλεχος, γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος, μια απρόβλεπτη εξέλιξη να οδηγήσει σε μια αποτυχημένη έκδοση ή, ακόμη χειρότερα, στην αναστολή της, που θα είχε πολύ βαριές συνέπειες για το κύρος της Ελλάδας, τη στιγμή που προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, μετά από τον πολυετή αποκλεισμό.

Πάντως, όλες οι επαφές που έχουν γίνει ως τώρα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (πρόσφατα στο Λονδίνο), τη Rothchild, αλλά και τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιβεβαιώνουν ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για την πρώτη έκδοση ελληνικών ομολόγων: Μεγάλου ύψους επενδυτικά κεφάλαια «στροβιλίζονται» στις αγορές, αναζητώντας καλές αποδόσεις σταθερού εισοδήματος, σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και τα ελληνικά ομόλογα θα προσφέρουν απόδοση αστρονομική, για τα δεδομένα των χωρών της Ευρωζώνης, έναντι κινδύνου που έχει μειωθεί δραστικά, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup.

Βεβαιότητα για το χρέος

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, «οι επενδυτές γνωρίζουν αριθμητική και ξέρουν να διαβάζουν τις ανακοινώσεις του Eurogroup». Το σοβαρότερο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, που ανοίγει την πόρτα των αγορών, αλλά εξακολουθεί να παραμένει τυπικά μετέωρο, είναι η παράταση για άλλα 15 χρόνια της περιόδου χάριτος των δανείων του ESFF (δεύτερο μνημόνιο).

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να επέμεινε για πολιτικούς λόγους να μην αναγραφεί στο επίσημο ανακοινωθέν ότι η περίοδος χάριτος θα παραταθεί για 15 χρόνια (ως το 2038) και τελικά να γίνεται λόγος για παράταση «0-15 έτη», αλλά οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η οριστική συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 2% ως το 2060, δεν μπορεί παρά να προϋποθέτει την 15ετή παράταση.

«Είναι θέμα αριθμητικής και οι επενδυτές αισθάνονται πλέον ασφαλείς ότι η οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει “κλειδώσει” από τις 15 Ιουνίου», τονίζει το ίδιο τραπεζικό στέλεχος, εξηγώντας το ζωηρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα ελληνικά ομόλογα.

Το μοντέλο και η (κρυφή) ελπίδα

Το σχέδιο για μια εντυπωσιακή έκδοση 5ετών ομολόγων, πριν από το τέλος Ιουλίου, η… μυστικοπάθεια της κυβέρνησης και ο φόβος των δυσάρεστων εκπλήξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει επικρατήσει για την πρώτη έκδοση ελληνικών ομολόγων, είναι αρκετά τολμηρό κι έχει στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να «περπατήσει» στην αγορά ομολόγων, ακόμη και χωρίς το «μπαστούνι» της ποσοτικής χαλάρωσης.

Γι’ αυτόν το σκοπό, σχεδιάζεται μια νέα έκδοση 5ετών ομολόγων (όχι απλώς ένα νέο άνοιγμα της έκδοσης του 2014, ούτε αναχρηματοδότηση των 3ετών ομολόγων της ίδιας χρονιάς), την οποία θα κληθούν να καλύψουν εν μέρει οι κάτοχοι των 5ετών ομολόγων του 2014, προχωρώντας ουσιαστικά σε μια ανταλλαγή παλιών τίτλων με νέους.

Με αυτό το μοντέλο, στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ (κρυφή ελπίδα, το ποσό να είναι τελικά αρκετά υψηλότερο…) και με επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από το 5ετές της εποχής Σαμαρά, που είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και απόδοση 4,95% (η απόδοση είναι υψηλότερη από το κουπόνι όταν ένα ομόλογο διατίθεται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας).

 

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *