Home / Οικονομία / Ρεκόρ για το «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα

Ρεκόρ για το «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα

Η στρατηγική του Γιώργου Περιστέρη για ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Γράφει ο  ΘΑΝΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ

 Η Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη συνεχίζει την επιθετική της πολιτική για την πράσινη ενέργεια, υλοποιώντας επενδύσεις που δημιουργούν εξαιρετικά αυξημένη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Τέτοιες είναι οι επενδύσεις σε αντλησοταμιεύσεις (φυσικές μπαταρίες που αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας), αλλά βεβαίως και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου προωθούνται σημαντικά έργα, όπως στην Κρήτη και τη Νότια Εύβοια. Τα απαραίτητα «πυρομαχικά» για τα επόμενά της βήματα η ενεργειακή εταιρία του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα θα τα αντλήσει από το εταιρικό ομόλογο που στη δημόσια προσφορά κατέγραψε υπερκάλυψη ρεκόρ κατά 2,7 φορές: Ενώ η Τέρνα «ζητούσε» 60 εκατ. ευρώ, οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Τέρνα Ενεργειακή με τα κεφάλαια από το συγκεκριμένο «πράσινο» ομόλογο θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την «πράσινη» οικονομία.

Συγκεκριμένα, τα χρήματα που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 2 αιολικών πάρκων στις περιφέρειες κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας και της κατασκευής ενός αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα 18,75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Πρωταγωνιστής

Η Τέρνα Ενεργειακή πρωταγωνιστεί εδώ και 20 χρόνια στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) διαθέτοντας πλέον συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες τα νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιτύχει το στόχο των 1000 MW (1GW) εγκατεστημένης ισχύος, μέχρι τις αρχές του 2018.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης

Όσοι γνωρίζουν τον Γιώργο Περιστέρη λένε πως «είναι άνθρωπος πειθαρχημένος, με τεχνοκρατική λογική που αλλάζει… πορεία και συμμάχους, αν η χημεία του δε δέσει με κάποιον ή δεν πετύχει το στόχο του και που οι ήττες δεν τον πτοούν αλλά τον δυναμώνουν». Άλλωστε, είναι αποφασισμένος και έχει βάλει στέρεες βάσεις ώστε να πρωταγωνιστήσει στο ενεργειακό τοπίο το επόμενο διάστημα. Στη λιανική του ρεύματος, στα μεγάλα έργα των αγωγών, στην «πράσινη» ενέργεια έχει ήδη θέσει ισχυρή «υποψηφιότητα».

Θετικοί οιωνοί

Oι οιωνοί είναι θετικοί και οι προοπτικές μεγάλες, αλλά όχι και χωρίς δυσκολίες. Aυτό το γνωρίζει καλά ο «Mr ΓEK Tέρνα», ο οποίος, ξεκινώντας από ένα ισόγειο τριάρι στη Θεμιστοκλέους συγκαταλέγεται, πλέον, στην «ελίτ» των μεγαλοκατασκευαστών και όχι μόνο.

Τo επικείμενο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, που ξεκίνησε το 2016, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, καθώς με το «σπάσιμο» του μονοπωλίου των EΠA σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και με το τέλος του μονοπωλίου της ΔEΠA στην προμήθεια, με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού TAP το 2019, θα «απελευθερωθεί» χώρος για τη δραστηριοποίηση και νέων παικτών.

Η δεδομένη αυτή αγορά αποτελεί επιχειρηματική πρόκληση για τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος θέλει να μπει και στη λιανική φυσικού αερίου.

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *