Home / Οικονομία / Το… CSI της εφορίας βγήκε παγανιά σε τουριστικές περιοχές

Το… CSI της εφορίας βγήκε παγανιά σε τουριστικές περιοχές

Απίστευτα κόλπα φοροδιαφυγής κάτω από το βλέμμα των Αρχών – Έρευνες ακόμη και για υπηρεσιακούς που έκαναν τα στραβά μάτια

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Ξέφραγο αμπέλι: Ο μηχανισμός αποφάσισε να… κινηθεί! Κι από τους απλούς ελέγχους για έκδοση αποδείξεων, έφτασε να βγάζει «λαβράκια» που φτάνουν μέχρι πολύ ψηλά!
Είναι ενδεικτικό ότι σε προστατευμένο νησί από το Natura 2000 είχε στηθεί ολόκληρη μηχανή παραγωγής «μαύρου χρήματος», κάτω από τα μάτια των Αρχών, ενώ σε κυλικείο νοσοκομείου οι ελεγκτές ξέθαψαν «σκουριασμένες» ταμειακές μηχανές, που δεν είχαν δουλέψει ποτέ!

Οι σαρωτικοί έλεγχοι των «ράμπο» έβγαλαν λαβράκια για σκουριασμένες ή ανύπαρκτες ταμειακές μηχανές, για μη εκδόσεις αποδείξεων και για τεράστιες οφειλές ετών στην εφορία

Δεν πλήρωνε, αλλά… εισέπραττε
Οι σαρωτικοί έλεγχοι φέρνουν στην επιφάνεια απίστευτα λαβράκια που αφορούν και τη γενικότερη λειτουργία του Δημοσίου και των σχέσεων που έχει αναπτύξει με κάποιους συνεργάτες του.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση κυλικείου στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου οι ελεγκτές, στην κυριολεξία, τραβούσαν τα μαλλιά τους με όσα διαπίστωσαν.
Ο υπεύθυνος του κυλικείου δεν γνώριζε καν πού ήταν η ταμειακή μηχανή και μάλιστα όταν… την ανακάλυψε διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές πως ήταν σκουριασμένη! Με άλλα λόγια, χανόταν στα βάθη του χρόνου το πότε είχε κόψει την τελευταία απόδειξη σε πελάτη.

Η υπόθεση δεν σταμάτησε εκεί. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ακόμη πως χρωστούσε μισθώματα 442.000 ευρώ για την εκμετάλλευση του κυλικείου! Με άλλα λόγια, φαίνεται πως εκμεταλλευόταν επί σειρά ετών ένα «χρυσωρυχείο», χωρίς να αποδίδει ούτε ένα ευρώ στην εφορία, αλλά και χωρίς να πληρώνει ούτε ευρώ για τα ενοίκια. Απλώς εισέπραττε, δηλαδή, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν!
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώθηκε η διευθύντρια του νοσοκομείου, στην οποία έγινε από υπηρεσιακά στελέχη η απλή ερώτηση: «Γιατί δεν τον αποβάλλετε;», για να λάβουν την απάντηση ότι την έχουν πληροφορήσει οι νομικές υπηρεσίες πως απαιτείται μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, που καθιστούν την αποβολή εξαιρετικά δύσκολη!

Μεταμφιεσμένοι ελεγκτές!

Οι ελεγκτές μεταμφιέζονται σε απλούς τουρίστες, σε ερωτευμένα ζευγαράκια, ακόμη και σε χαρούμενα μέλη οικογενειών που κάνουν τις διακοπές τους, προκειμένου να αντιληφθούν τις παραβάσεις

Οι σαρωτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται την καλοκαιρινή περίοδο από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, αποδεικνύουν και την ιδιαίτερη έφεση των ελεγκτών στις… μεταμφιέσεις.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση, σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι, όπου ζευγάρι νεαρών εφοριακών εμφανίστηκε με μηχανή τύπου «γουρούνα».

Άρχισαν κανονικά να παραγγέλνουν τα ποτά, έκαναν και λίγο τα… γλυκά μάτια ο ένας στον άλλον, υποδυόμενοι το ερωτευμένο ζευγαράκι, αλλά ταυτόχρονα σημείωναν πόσες αποδείξεις δεν έκοβε ο ιδιοκτήτης! Διαπίστωσαν 60 παραβάσεις και, όταν αποκαλύφθηκαν, προχώρησαν στο κλείσιμο του καταστήματος για 48 ώρες!

Από μπαρ μέχρι φούρνοςΚΑΝΤΙΝΕΣ
Για 48 ώρες έκλεισε και ταβέρνα στη Χώρα της Ίου, που δεν είχε εκδώσει 13 αποδείξεις. Εκεί οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως… τριμελής οικογένεια! Δύο μεγαλύτεροι σε ηλικία εφοριακοί κι ένας νεαρός, έδειχναν μία ευτυχισμένη οικογένεια σε διακοπές!
Είχε προηγηθεί «καμπάνα» σε γεμάτο και… εκλεκτό με επώνυμους θαμώνες εστιατόριο της Μυκόνου, επειδή δεν είχε κόψει αποδείξεις. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εμφανίστηκαν ως πελάτες και διαπίστωσαν ότι σε 15 τραπέζια δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη.

Στη Σέριφο οι «ράμπο» παρουσιάστηκαν ως «ζευγαράκι», που πήγε να πιει το ποτό του σε γνωστό μπαρ-εστιατόριο, ενώ στις Σπέτσες οι εφοριακοί έκαναν έλεγχο σε bar restaurant, στις 4 τα ξημερώματα, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν εκδοθεί δεκάδες αποδείξεις, συνολικής αξίας 9.000 ευρώ. Στην επιχείρηση μπήκε λουκέτο 3 ημερών!

Στα δίχτυα των εφοριακών πιάστηκε ακόμη και… φούρνος! Συγκεκριμένα, στη Νάξο, οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως τουρίστες και διαπίστωσαν πως η απόδειξη για ψωμιά, τυρόπιτες, γάλατα και άλλα προϊόντα ήταν… άγνωστη λέξη για τους ιδιοκτήτες.
Πρόστιμα επιβλήθηκαν μέχρι και σε εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, όπου επίσης διαπιστώθηκαν παραβάσεις!

Νέες τακτικές φορο-ελεγκτών
«Βροχή» πέφτουν καθημερινά, πλέον, τα λουκέτα των «ράμπο» της εφορίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις.
Η «βροχή», όμως, αυτή από τα λουκέτα μπορεί μεν να αποκαλύπτει το μέγεθος της φορολογικής παραβατικότητας, από την άλλη όμως κρύβει και τη διαφοροποιημένη στρατηγική ελέγχων που ακολουθείται, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Μικρά μυστικά του επαγγέλματος

Με κόλπα κατασκόπων «οχυρώνονται» οι ελεγκτές

Οι ελεγκτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθούν τακτικές που μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν από σκακιστικές έως και ποδοσφαιρικές, προκειμένου να επιτυγχάνουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και του… σκοραρίσματος.
Στελέχη με μεγάλη εμπειρία αναφέρουν:

  •  Οι έλεγχοι γίνονται με τρόπο ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί, αντιμετωπίζοντας τα λεγόμενα προβλήματα εντοπιότητας. Συνεργεία από εφοριακούς της Αττικής μπορεί να βρεθούν στη Ρόδο για έλεγχο και αντίστροφα.
  •  Οι προορισμοί των ελέγχων ανακοινώνονται όσο πιο αργά γίνεται και στους ίδιους τους ελεγκτές, προκειμένου να εξασφαλίζεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού των ελεγχόμενων. Είναι γνωστό στο ΥΠ.ΟΙΚ. ότι οι ταμειακές μηχανές παίρνουν… φωτιά, όταν γίνεται γνωστό ότι επίκειται άφιξη ελεγκτών.
  •  Οι επαναληπτικοί έλεγχοι, στο ίδιο μέρος με διαφορά ωρών. Οι ελεγκτές πραγματοποιούν ελέγχους και στη συνέχεια μπαίνουν στο πλοίο και αναχωρούν. «Τότε στο νησί πέφτει “σύρμα” ότι έφυγαν, αλλά οι ελεγκτές παίρνουν το πλοίο της επιστροφής στο νησί και ξεκινούν και πάλι τον έλεγχο. Σε αυτόν τον δεύτερο έλεγχο, συνήθως διαπιστώνονται και οι περισσότερες παραβάσεις…», αναφέρει έμπειρος ελεγκτής.
  • Από τους επαναληπτικούς ελέγχους με διαπιστωμένη παράβαση ή ακόμη και με την επιβολή της διακοπής λειτουργίας για 48 ώρες, προκύπτει ότι όταν ανοίξουν και πάλι οι επιχειρήσεις, συνεχίζουν να μην κόβουν αποδείξεις, θεωρώντας ότι η πιθανότητα να εντοπισθούν και πάλι είναι μειωμένη. Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει, πλέον, σε περιπτώσεις υποτροπής, ακόμη και λουκέτο 10 ημερών.
  • Η εμφάνιση των ελεγκτών ως πελάτες της επιχείρησης και η παραμονή τους πάνω από την ταμειακή μηχανή για πολλές ώρες, μετρώντας τον τζίρο της επιχείρησης και συγκρίνοντας με τα ποσά που έχουν «χτυπηθεί» στην ταμειακή μηχανή, οδηγεί σε διαπιστώσεις μεγάλων αποκλίσεων, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μπαίνει σε «μαύρη λίστα» για μελλοντικούς ελέγχους.

Εξέδωσε 19.700 «αποδείξεις-φάντασμα»

Καντίνες και ομπρέλες σε περιοχή Natura 2000

Ταμειακή με ΑΦΜ σουβλατζίδικου με έδρα σε άλλη πόλη, που έχει κλείσει πριν από 10 χρόνια, βρήκαν οι ελεγκτές στο νησί Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, διαπιστώνοντας πως είχαν εκδοθεί περισσότερες από 19.700 «αποδείξεις-φάντασμα» τους τελευταίους δύο μήνες.

Χρυσή ή Γαιδουρονήσι παραλία
Παραλία του νησιού Χρυσή ή Γαιδουρονήσι

Οι «ράμπο» της εφορίας βρέθηκαν στο νησί για να ελέγξουν τις καντίνες, στο πλαίσιο των «φοροεπιδρομών» που βρίσκονται σε εξέλιξη στους περισσότερο τουριστικούς προορισμούς. Αποτέλεσμα ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνον να διαπιστώσουν αρκετές παρανομίες για αποδείξεις που δεν κόβονται και για «μαϊμού» ταμειακές μηχανές, αλλά και να βγάλουν τελικά «χοντρό λαβράκι», που έχει αρκετές προεκτάσεις, όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι τοπικές αρχές ένα νησί, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου κάλλους και είναι προστατευμένο βάσει του Natura 2000.

Ταμειακές στους… κέδρους

Ο πονηρός… επιχειρηματίας έκοβε αποδείξεις, αλλά με ΑΦΜ που παρέπεμπε σε… σουβλατζίδικο, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο, όμως, είχε κλείσει πριν από 10 χρόνια

Οι εφοριακοί, λοιπόν, παριστάνοντας τους λουόμενους, με βερμούδες και αμφίεση τουρίστα, επί μία εβδομάδα επισκέπτονταν τη Χρυσή, διαφορετικοί κάθε φορά. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν στην περιοχή τέσσερις καντίνες, με πέντε ταμειακές, που όμως τις εκμεταλλευόταν μία επιχείρηση.
Όταν πήραν την πρώτη ταμειακή στα χέρια τους, διαπίστωσαν ότι έκοβε αποδείξεις, αλλά με ΑΦΜ που παρέπεμπε σε… σουβλατζίδικο, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο, όμως, είχε κλείσει πριν από 10 χρόνια.

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου, το όνομα του οποίου φιγουράριζε σε όλες τις αποδείξεις, όχι μόνον είχε βάλει λουκέτο στο μαγαζί του, αλλά είχε και ληξιπρόθεσμα χρέη 30.000 ευρώ!
Τότε ήταν που, ο υπεύθυνος του καταστήματος στο Γαϊδουρονήσι κλείδωσε τις υπόλοιπες ταμειακές μηχανές και σύμφωνα με τις πληροφορίες, χρειάστηκε η αστυνομία να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στους… κέδρους της περιοχής, για να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες ταμειακές!

Το ενδιαφέρον του Ανιέλι

Πολλά, όμως, είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις «παράπλευρες» δραστηριότητες της ίδιας επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν τις καντίνες πήρε ένα παραχωρητήριο από τον Δήμο Ιεράπετρας πριν από δύο χρόνια και, όπως λένε εκείνοι που χειρίστηκαν την υπόθεση, επρόκειτο να στήσει μία καντίνα για να εξυπηρετεί τους λουόμενους, αφού στο νησί δεν υπήρχε ούτε νερό.

Λόγω της φύσης του (Natura 2000), δεν έπρεπε να μπει ούτε… πάσσαλος στο νησί, για το οποίο παλιότερα είχε ενδιαφερθεί και ο… Ανιέλι! Κι όμως, μέσα στη διετία, με «όπλο» το παραχωρητήριο του Δήμου, ο εν λόγω επιχειρηματίας επέκτεινε την επιχείρησή του σε τέσσερις καντίνες και έστησε και εκατοντάδες ομπρέλες, με όλες τις εισπράξεις «μαύρες».
Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν τον άγγιξε: Ούτε μετά τον Απρίλιο, όταν ο Δήμος έκανε έλεγχο και διαπιστώθηκαν υγειονομικές παραβάσεις και του έστειλε εντολή διοικητικής απομάκρυνσης, κατεδάφισης των χώρων. Εκείνος, συνέχισε ανενόχλητος το έργο του.

Φλεγόμενες… βάρκες

Υπάρχει, όμως, και μία παράξενη ιστορία για τη μετάβαση της εκμετάλλευσης της εν λόγω περιοχής από τον εν λόγω επιχειρηματία: Πληροφορίες αναφέρουν πως πριν αποδοθεί η παραλία στο Γαϊδουρονήσι στον εκμεταλλευτή της, είχε δοθεί σε γνωστή εταιρία μαζικής εστίασης, ο σχεδιασμός της οποίας, ωστόσο, δεν προχώρησε, καθώς οι βάρκες που μετέφεραν όσους είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο βρίσκονταν… καμένες!

Μετά τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια, οι Αρχές ερευνούν εάν υπήρξαν υπηρεσίες που έκαναν τα… στραβά μάτια. Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία αναζητά τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης εκμετάλλευσης των καντινών για να τον συλλάβει για σωρεία παραβάσεων!

Σε Ζάκυνθο, Πύργο, Αμαλιάδα

Από… κόσκινο και ενεχυροδανειστήρια

Συγχρονισμένοι έλεγχοι από κλιμάκια του ΣΔΟΕ έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, σε ενεχυροδανειστήρια στη Ζάκυνθο, τον Πύργο και την Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν μεγάλα ποσά σε μετρητά, κοσμήματα, λίρες, ακριβά αντικείμενα, μέχρι και όπλα!

Οι έλεγχοι έγιναν στο κεντρικό κατάστημα και τα υποκαταστήματα επιχείρησης ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και στα σπίτια των εμπλεκομένων. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, καθώς δεν προέκυψε η νόμιμη προέλευση και κατοχή τους, μετρητά συνολικού ύψους 66.930 ευρώ, δύο πλαγιόκαννα όπλα, δύο διόπτρες όπλων, 43 χρυσές λίρες, 9 ρολόγια ιδιαίτερης αξίας, επώνυμων οίκων, 3 αργυρά νομίσματα του Ελληνικού Δημοσίου και πλήθος από τιμαλφή μεγάλης αξίας σε πλαστικές συσκευασίες.

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, σε συσχετισμό με πλήθος κλοπών που έχουν αναφερθεί στις ίδιες περιοχές.

Check Also

Δάνεια της δεκάρας…

Ασφυκτική πίεση δέχονται οι τράπεζες να ξεφορτωθούν, με πωλήσεις σε εξειδικευμένα fund, τα πιο «τοξικά» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *