Home / Πολιτική / «Βγαίνουμε στις αγορές με το σπαθί μας»
Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν θέσει επί τάπητος τα σχέδιά τους, ώστε να βρουν την κατάλληλη στιγμή για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

«Βγαίνουμε στις αγορές με το σπαθί μας»

Συναντήσεις Τσίπρα με τους επικεφαλής των υπουργείων και επιτήρηση των χαρτοφυλακίων τους

Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Για επάνοδο στις αγορές ετοιμάζεται πυρετωδώς η κυβέρνηση, με στόχο μία νέα πολιτική και οικονομική ανάσα. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κερδίσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα, που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η αποτύπωση της καλυτέρευσης της οικονομίας στις τσέπες των πολιτών.

Μπορεί το μέτωπο με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα να πήγε λίγο πίσω τα σχέδια για τις παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ωστόσο τώρα οι κυβερνητικές μηχανές αρχίζουν να δουλεύουν στο φουλ. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε, και πάλι, τις επισκέψεις στα υπουργεία, θέλοντας από κοντά να δώσει ο ίδιος τις κατευθύνσεις και να επιτηρήσει την πρόοδο του κάθε χαρτοφυλακίου.

Συνεχείς συσκέψεις

Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του οικονομικού επιτελείου έχουν θέσει επί τάπητος τα σχέδιά τους, ώστε να βρουν την κατάλληλη στιγμή για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Προγραμματίζουμε μία σειρά δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το πότε, αλλά σκεφτόμαστε το αμέσως προσεχές διάστημα», λέει κορυφαίος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» για το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού.

Οι απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων είναι πολλές, με μοναδικό ζητούμενο να υπάρξει αποφυγή λαθών και να σταλεί το σήμα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας

 Τρεις προτάσεις

Στο χρονοδιάγραμμα που εξετάζεται υπάρχουν τρεις πιθανές ημερομηνίες. Το βασικό σενάριο μιλά για τη δοκιμαστική έξοδο, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Άλλες εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι για το φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως η πιο κατάλληλη περίοδος, προκειμένου να υπάρξει καλή προετοιμασία, είναι το τέλος του έτους.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, με άριστη γνώση των συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό, σχολιάζει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ότι στην παρούσα φάση αναζητάτε «η καταλληλότερη τακτική εξόδου στις αγορές» και συμπληρώνει ότι «δεν έχουν όλοι αποκρυσταλλωμένη άποψη» ως προς το πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Γι’ αυτό, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων είναι πολλές, με μοναδικό ζητούμενο να υπάρξει αποφυγή λαθών και να σταλεί το σήμα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

«Οι Βρυξέλλες βάζουν πλάτη»

Πληροφορίες της «Κυριακάτικης Εφημερίδας», προερχόμενες από ευρωπαϊκές πηγές, δίνουν το κλίμα που επικρατεί στην Κομισιόν σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.

Κλάους Ρέγκλινγκ
Βλάντις Ντομπρόβσκις
Πιέρ Μοσκοβισί

 

 

 

 

 

«Οι Βρυξέλλες βάζουν πλάτη», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος που έχει γνώσει των κινήσεων των Θεσμών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους επιτρόπους Πιέρ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς επίσης και με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και των απόψεων που κομίζει, από την πλευρά των Θεσμών.

«Βγείτε με τριετή και πενταετή ομόλογα, για να δούμε πώς θα πάτε» φέρεται να είπε ο κ. Ρέγκλινγκ στον πρωθυπουργό, μένοντας στο ίδιο μήκος κύματος με τα ελληνικά σχέδια. Άλλωστε, και ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί βεβιασμένες κινήσεις, με «ανοίγματα» που δεν θα του εξασφαλίζουν μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Επόμενος σταθμός είναι η Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Ιουλίου, ώστε Αθήνα και Βρυξέλλες να δουν πώς θα κινηθούν στη συνέχεια.

Οι αγορές είναι το ορόσημο, αλλά απαιτούν πολύ προσεκτικές κινήσεις.

 

 

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *