Home / Πολιτική / «Και τώρα δουλειά», η εντολή Τσίπρα προς τους υπουργούς

«Και τώρα δουλειά», η εντολή Τσίπρα προς τους υπουργούς

Σε πλήρη εξέλιξη η βαθμολόγηση από τον πρωθυπουργό – Στρατηγικοί στόχοι η ανάπτυξη και η αποκλιμάκωση της ανεργίας

Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς του ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις». Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έδωσε το σαφέστατο στίγμα των προθέσεών του, με τη βαθμολόγηση των υπουργών να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Τα σενάρια για ανασχηματισμό μπορεί να μην έχουν βάση. Αυτό που ισχύει, όμως, είναι πως από εδώ και πέρα, με την απαγκίστρωση από τη διαπραγμάτευση, πρέπει το κυβερνητικό έργο να προχωρήσει», ανέφερε μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα μέλη της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να αξιολογούνται.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να αρχίσει και πάλι τις επισκέψεις στα υπουργεία, ώστε ιδίοις όμμασι να ενημερωθεί για την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου ανά τομέα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό -ακόμη και εντός της εβδομάδας- να βρεθεί στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ενώ σειρά έχουν τα αντίστοιχα του Τουρισμού και της Ναυτιλίας.

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, η αποκλιμάκωση της ανεργίας και η ενίσχυση της εργασίας. Έτσι ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους υπουργούς ότι πρέπει να τρέξουν όλα τα επενδυτικά πρότζεκτ άμεσα και να μη χαθεί το μομέντουμ, αξιοποιώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία.
Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναλάβει να επικοινωνήσει το σχέδιο της κυβέρνησης. Στόχος είναι το προσεχές διάστημα οι εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα να είναι συχνές.

Στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι επισκέψεις του σε επιχειρήσεις καλών εργασιακών πρακτικών, επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εξαγωγών. Ωστόσο στις προθέσεις του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού είναι και η παρουσία του σε κρατικές κοινωνικές δομές, αλλά και σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο.
Μέχρι στιγμής, στο ημερολόγιο του Αλέξη Τσίπρα είναι σημειωμένη η 10 Ιουλίου, όπου θα βρεθεί στο πρώτο Περιφερειακό Συνέδριο για την εμβάθυνση του συνολικού Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, στη Δυτική Μακεδονία. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει ολοκληρωθεί αυτό το εθνικό σχέδιο και γι’ αυτόν το λόγο θα οργανωθούν 13 Περιφερειακά Συνέδρια σε όλη τη χώρα.

Η «ντιρεκτίβα» του Μεγάρου Μαξίμου με τις προτεραιότητες για την οικονομία και την κοινωνία

Αλλαγή πορείας

Οι «οδηγίες προς υπουργούς» του Αλέξη Τσίπρα είναι συγκεκριμένες και σαφείς. Δεν διατυπώθηκαν μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά αποτελούν την «ντιρεκτίβα» του Μεγάρου Μαξίμου προς όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής δουλειάς, για να αλλάξει πορεία η χώρα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.
Τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού για την ιεράρχηση των δράσεων στα υπουργεία τους αναλύουν με αποκλειστικές δηλώσεις στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Το ‘‘θερμό’’ τετράμηνο»

«Έχουμε πλέον καθαρό δρόμο, έχει επιβεβαιωθεί και η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, αλλά και η στόχευση που είχαμε. Έχουμε ισχυρή βάση, δημοσιονομικά και παραγωγικά, αλλά το βασικό στοιχείο είναι ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε άμεσα δράσεις ενίσχυσης της εργασίας και της ισοτιμίας. Άρα δουλειά και όχι διαφθορά.

Το επόμενο τετράμηνο είναι ιδιαίτερα θερμό για το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τρεις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
• Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος του Ιουλίου,
• ο νέος νόμος για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία μέσα στον Ιούλιο,
• η προετοιμασία του νόμου για όλες τις περιοχές προστασίας της φύσης με αναπτυξιακό αποτύπωμα, στην αρχή του φθινοπώρου, είναι οι βασικές νομοθετικές αλλαγές.
Στο επίπεδο, όμως, των παρεμβάσεων, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι εντάξεις των έργων διαχείρισης των αποβλήτων και μια εκκίνηση για ένα έργο τουλάχιστον 200 εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και αποχετεύσεων, σε μικρούς οικισμούς. Αυτά τα έργα χαρακτηρίζουν το κατασκευαστικό και αναπτυξιακό προφίλ της περιόδου».

Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

«Έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις»«Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup θέτει, για πρώτη φορά, σαφείς προοπτικές εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ένα από τα “κλειδιά” που ξεκλειδώνουν την πορεία αυτή είναι η βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, μέσω ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων ευθύνης της οικονομικής διπλωματίας, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την ύπαρξη έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο δεν εκδηλωνόταν έως σήμερα σε όλο το δυναμικό του, εν όψει της σχετικής πολιτικής αβεβαιότητας, που δημιουργούσε η διαπραγμάτευση. Ακόμη και στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 11%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Στο ΥΠΕΞ, μέσω ιδίως των 56 γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών ακολούθων, που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζουμε τη διείσδυση των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές, ιδίως στις νέες των αναδυόμενων οικονομιών. Παράλληλα, με τα διακρατικά εργαλεία διπλωματίας, όπως οι διμερείς διακυβερνητικές συναντήσεις, η οργάνωση μεικτών Διϋπουργικών Επιτροπών ή Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση ή ενεργοποίηση Επιχειρησιακών Συμβουλίων, που φέρνουν σε αδιαμεσολάβητη επαφή τους Έλληνες επιχειρηματίες, με τους ομολόγους τους στις χώρες ενδιαφέροντος.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας ευθύνης μου, είναι τα ευρωπαϊκά θέματα, τα οποία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, ως απάντηση στην υφέρπουσα κρίση νομιμοποίησης των Ευρωπαϊκών Θεσμών, απότοκη των διαλυτικών συνεπειών της λιτότητας.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε προτάσεις που αποσκοπούν στη μείωση της ασύμμετρης κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της Ε.Ε. και, ιδίως, στον εκδημοκρατισμό των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης».

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Αφετηρία νέας περιόδου σταθερότητας»

«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας περιόδου σταθερότητας, ανάπτυξης και κρίσιμων παρεμβάσεων σε προοδευτική κατεύθυνση, προκειμένου να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας και να επαναθεμελιώσουμε το κοινωνικό κράτος. Όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, θα κριθούμε από τα έργα, με μοναδικό κριτή τον ελληνικό λαό.

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνεχίζει και επιταχύνει το έργο του, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ως προς τη διοικητική λειτουργία του κράτους, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας, που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην πελατειακή και γραφειοκρατική λογική του παρελθόντος, έχουμε ξεκινήσει τις κρίσεις προϊσταμένων, που ως γνωστόν είχαν παγώσει επί σειρά ετών, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ έχουμε εισαγάγει τον θεσμό της δομημένης συνέντευξης, που αποτελεί απαραίτητο και σύγχρονο εργαλείο, για την αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης.

Στις δράσεις για το ψηφιακό Δημόσιο, προωθούμε την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του υπηρετούντος προσωπικού, τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ, την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες της βαθμίδες της διοίκησης, αλλά και την επανεκκίνηση του εθνικού δικτύου δημόσιας διοίκησης ‘‘Σύζευξις’’, προκειμένου να ανανεωθεί εκ βάθρων ο τρόπος εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, για πρώτη φορά εισάγονται θεσμοί κοινωνικής λογοδοσίας της δημόσιας διοίκησης, όπως το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης, που θα λειτουργήσει στο ΕΚΔΔΑ. Με στόχο τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών, υλοποιείται και το έργο για την κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, που απαντά στα φαινόμενα πολυνομίας και κακονομίας.

Οι παραπάνω δράσεις δεν γίνονται αποσπασματικά, αλλά είναι ενταγμένες αρμονικά στην επικαιροποιημένη ‘‘Στρατηγική 2017-2019 για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα’’, που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

ΣΤΈΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ
υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

«Ετοιμάζουμε νέο πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων»

Μετά την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup, υπάρχει πια ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από την κρίση.
Στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργασθεί με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μιας δίκαιης, όμως, ανάπτυξης, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαχυθούν στην ελληνική κοινωνία, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν δύο χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου, εν όψει των επόμενων εκλογών, τον Σεπτέμβριο του 2019, τον οποίο και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, για να βάλουμε τα θεμέλια ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ξεκινώντας άμεσα με τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, θα προσδιοριστεί, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσαρμοσμένο στα δεδομένα των τοπικών κοινωνιών. Μια διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Ως υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχουμε ολοκληρώσει την προετοιμασία για τη βελτίωση του νόμου περί των Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ ετοιμάζεται και νομοσχέδιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επίσης, ετοιμάζεται καμπάνια από το Enterprise Greece, σε συνεργασία με το υπουργείο, για την προώθηση του ελληνικού σήματος και των ελληνικών προϊόντων. Οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες εστιάζουν στη βελτίωση σε πολλά επίπεδα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων».

 

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *