Home / Πολιτική / «Κλειδί» η επαφή με την κοινωνία
Μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό είναι να υπάρξει επικοινωνία του σχεδιασμού της κυβέρνησης στην κοινωνία και ειδικά το κομμάτι που έχει να κάνει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση

«Κλειδί» η επαφή με την κοινωνία

Επιχείρηση «αλλαγή κλίματος» από το Μαξίμου – Οργασμός για την κατάρτιση σχεδίου

 Γράφει η  ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Να κερδίσει το «στοίχημα της καθημερινότητας» προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου, με συνεχείς συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να καταρτιστεί το σχέδιο που θα οδηγήσει στην αλλαγή κλίματος στην αγορά, στην ενίσχυση της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Δεν θα μπλεχτούμε στην αντιπαράθεση που θέλει να στήσει η αντιπολίτευση», απαντά κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας τα βήματα που θέλει να ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου. «Η καλύτερη απάντηση στις βολές της αντιπολίτευσης είναι η αλλαγή κλίματος στην αγορά», υπογραμμίζει εμφαντικά το ίδιο στέλεχος, δίνοντας το στίγμα των κινήσεων του πρωθυπουργού.

Ρητή η εντολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την κοινωνία και να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση

Απαγορεύονται λάθη!

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν πως ο Σεπτέμβριος αναμένεται, για άλλη μία χρονιά, να είναι «θερμός», με την τρίτη αξιολόγηση να προκαλεί, ήδη, προβληματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ρητά στους υπουργούς του ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την κοινωνία και να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Νέες πολύμηνες καθυστερήσεις και λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επιτραπούν αυτήν τη φορά.

«Παγίδες» από την αντιπολίτευση

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως η Ν.Δ. θέλει να αλλάξει την ατζέντα και εκτιμούν πως επιχειρεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μάλιστα, εκεί αποδίδουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για Εξεταστική Επιτροπή, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Ωστόσο, αναδεικνύουν και το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, δεν θέλουν από τη Ν.Δ. να βγουν στο «φως» οι πραγματικές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.

Έτσι, το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι άμεσες απαντήσεις, σε όλες τις βολές που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς, όμως, να αποπροσανατολίζεται από τα θέματα της καθημερινότητας και της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει να ασκεί.

Τρεις λόγοι

Είναι σαφές, λοιπόν, πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να καταδείξει ως αδυναμία την κίνηση της Ν.Δ. να ζητήσει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον υπουργό Άμυνας. Μάλιστα επικεντρώνουν την κριτική τους, ως προς τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε τρεις λόγους:

  1. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να «επενδύσει», πλέον, στην καταστροφολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
  2. Η Ν.Δ. προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς, που είναι σε εξέλιξη και εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα.
  3. Επιθυμεί, ελλείψει επιχειρηματολογίας και αρνητικών ειδήσεων, να δημιουργήσει μία υπόθεση εκ του μη όντος, στην πολιτική επικαιρότητα.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού

Τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για την «κοινωνική αντεπίθεση» της κυβέρνησης έχουν τον πρωθυπουργό σε πρώτο ρόλο. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβεται και θα είναι δίπλα στον απλό πολίτη, στον κόσμο», λέει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια.

Όπως είχε γράψει πρώτη η «Κυριακάτικη Εφημερίδα», αναμένεται να βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, για το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν ανάλογες συνεδριάσεις σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να αναδειχθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, έτσι ώστε ο σχεδιασμός να είναι ξεχωριστός, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Τα συνέδρια αυτά θα γίνονται συγχρόνως με τις παράλληλες δράσεις του πρωθυπουργού (επισκέψεις σε υπουργεία, σε χώρους εργασίας, σε υπηρεσίες), αλλά και με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Οι υπουργοί σε «πρώτο ρόλο»

Η παρουσία του πρωθυπουργού σε περιφερειακά συμβούλια και σε τοπικές κοινωνίες δεν θα είναι η μόνη.

Η εντολή που έχει δοθεί είναι σαφής. Υπουργοί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές αναμένεται ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών να «οργώσουν» την περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί με την εκλογική βάση του 2015.

Σε όλες τις συναντήσεις των κομματικών οργάνων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να μη χαθεί η επαφή με την κοινωνία. Αποτελεί μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό να υπάρξει επικοινωνία του σχεδιασμού της κυβέρνησης και ειδικά το κομμάτι που έχει να κάνει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση, από τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης.

Η έξοδος στις αγορές είναι κοντά…

Bασικοί στόχοι της κυβέρνησης για σταθερότητα, επενδύσεις, ενίσχυση της κατανάλωσης, μείωση της ανεργίας, παραμένουν ως απόλυτη προτεραιότητα. Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές -πιθανότατα τον Οκτώβριο- είναι το νέο ορόσημο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο, τα βήματα είναι προσεκτικά. Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο μελετούν όλες τις παραμέτρους και αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για δοκιμαστική έξοδο.

 

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *