Home / Πολιτική / Κρίσεις… πανικού στη Ν.Δ.
Το φιάσκο της συγκέντρωσης των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα είναι ένα ακόμα αγκάθι στην πολιτική καθημερινότητα της Νέας Δημοκρατίας

Κρίσεις… πανικού στη Ν.Δ.

Πολύ σοβαρά τα λάθη τακτικής

Γράφει η ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

Τριχοτομημένη εμφανίζεται η Ν.Δ. στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να ασκήσει επαρκώς τον θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Μετά τη στρατηγική ήττα που υπέστη η Ν.Δ. από τη συμφωνία στο Eurogroup, αλλά και το φιάσκο από το κίνημα των «Παραιτηθείτε», η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να βρίσκεται σε πανικό, γεγονός που εκφράζεται από τη «στήριξη» που προσφέρει σε «ύποπτα» επιχειρηματικά συμφέροντα, σχετικά με την υπόθεση Noor-1.

Αγεφύρωτο χάσμα

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, που έδωσε τέλος στα σενάρια καταστροφολογίας και πρόωρων εκλογών, στα οποία είχε επενδύσει η Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα, ανέδειξε τώρα το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη της παράταξης.
Βουλευτές και στελέχη της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» χρεώνουν την «πανωλεθρία» του κόμματος στον αντιπρόεδρο Άδωνη Γεωργιάδη, που «παρέσυρε» την ηγεσία στη λογική του «εκλογές εδώ και τώρα», προσανατολισμένος ουσιαστικά στη Σαμαρική λογική της «αριστερής παρένθεσης».

Ποιοι και γιατί ρίχνουν ευθύνες στον Γεωργιάδη, τον οποίο θεωρούν ότι λειτουργεί ακόμα με τη λογική Σαμαρά

Ο Άδ. Γεωργιάδης, όμως, αποτελεί «κόκκινο πανί» ακόμα και για τους λεγόμενους «Δεξιούς» της παράταξης, οι οποίοι εκτιμούν ότι διαμορφώνει τη δική του ατζέντα και ασκεί προσωπική πολιτική, χωρίς να τους εκφράζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχέσεις των δύο πάλαι ποτέ «συντρόφων» Άδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη έχουν διαρραγεί από καιρό.

Επίσης, αρκετά στελέχη της «Καραμανλικής πτέρυγας» εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ιδεολογική απομάκρυνση της παράταξης από τις ιδρυτικές διακηρύξεις και τις απόψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θεωρώντας «σκληρές» τις νεοφιλελεύθερες λύσεις που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα λεγόμενα «Καραμανλικά» στελέχη, όμως, εκφράζουν κι εντονότατες επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα των νέων επιτελικών στελεχών που πλαισιώνουν τον πρόεδρο του κόμματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για άπειρα στελέχη που δεν μπορούν να αντιπολιτευτούν με πολιτικούς όρους και διακατέχονται από φοβερή ορμή, για να καταλάβουν πρόωρα τη διακυβέρνηση της χώρας.
Από την άλλη, η νέα τάξη πραγμάτων που γέννησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο κόμμα θεωρεί «καπετανάτο» τα στελέχη της λαϊκής δεξιάς, υποστηρίζοντας πως εκφράζουν πεπερασμένες απόψεις. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, θεωρούν την «παλιά γενιά» ως συνυπεύθυνη για τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών. Μέσα σε αυτό το θολό εσωκομματικό τοπίο η ηγεσία του κόμματος αναζητά εναγωνίως νέο αφήγημα προκειμένου να συγκρατήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά της.

«Παρατηθείτε»

Η εσωκομματική αντιπαλότητα «χτύπησε κόκκινο» ύστερα απο το φιάσκο με το κίνημα «Παραιτηθείτε». Αν και η ηγεσία της Ν.Δ. μια ημέρα πριν από τη διοργάνωση έσπευσε να «αποκηρύξει» τους «Παραιτηθείτε» εκδίδοντας δελτίο Τύπου στο οποίο σημείωνε πως δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, μια ημέρα μετά τη διοργάνωση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης έσπευσε να δικαιολογήσει το «φιάσκο» της λιγοστής προσέλευσης.

Ο ίδιος προσπάθησε να εμψυχώσει τα γαλάζια στελέχη σημειώνοντας στο Facebook πως δεν πρέπει να απογοητεύονται, πως η πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση θα γίνει όταν το ζητήσει ο επόμενος πρωθυπουργός, που θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολο να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο εκφραστής της καραμανλικής πτέρυγας, Ευάγγελος Αντώναρος, εξαπέλυε επίθεση στους «ακραίους νεοφιλελέδες» με μια αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή σημείωσε ότι οι «Παραιτηθείτε» περιστοιχίζονται από «περίεργους “ομοϊδεάτες”» τους οποίους δεν τους χρειάζεται η Ν.Δ. επισημαίνοντας με νόημα πως «δεν τους εκχωρούμε ούτε στο ελάχιστο το δικαίωμα να συΝ.Δ.ιαμορφώνουν την πολιτική της».

Η διαχείριση της υπόθεσης του NOOR-1

Σε άλλο ένα επικοινωνιακό λάθος τείνει να εξελιχθεί η διαχείριση της υπόθεσης Noor-1, από την ηγεσία της Ν.Δ.
Όλο και πληθαίνουν οι «γαλάζιες» φωνές που υποστηρίζουν πως αυτήν τη χρονική στιγμή δεν είναι δόκιμο η Ν.Δ. να προσπαθεί να αναδείξει σε μείζον πολιτικό ζήτημα μια υπόθεση με ύποπτα επιχειρηματικά συμφέροντα γιατί καραδοκεί ο κίνδυνος να ταυτιστεί με «βρώμικα συμφέροντα» στη συνείδηση των πολιτών. Ωστόσο, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει να έχει «αυτοεγκλωβιστεί» και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον αρχικά σήκωσε ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους προσπαθώντας να δημιουργήσει ενδοκυβερνητικό ρήγμα, χωρίς όμως να καταφέρει μέχρι τώρα να σηκώσει το γάντι που της πέταξε η κυβέρνηση και να καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή για την υπόθεση.

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *