Home / Πολιτική / Με θέσεις αρχών και συμμαχίες

Με θέσεις αρχών και συμμαχίες

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκινά η κρίσιμη διάσκεψη για το κυπριακό στην Ελβετία

Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

«Τέλος του παιχνιδιού» είχε χαρακτηρίσει προ καιρού τη διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Όμως είναι πιθανόν να διαψευσθεί.
Η τουρκική προκλητικότητα (με παραβιάσεις και προσευχές στην Αγία Σοφία), αλλά και η απουσία προτάσεων από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, στο 9σέλιδο κείμενο που παρέδωσε στα ενδιαφερόμενα μέρη, δεν προϊδεάζουν για αποφασιστική λύση, αν και υπήρξαν επ’ αυτού σαφείς επισημάνσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Τα ανοιχτά μέτωπα στην ελληνική εξωτερική πολιτική, οι πυκνές επαφές Τσίπρα-Αναστασιάδη και η τουρκική προκλητικότητα

Εν όψει της διαπραγμάτευσης, οι επαφές Αθήνας – Λευκωσίας έχουν πυκνώσει. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν δύο φορές στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και συζήτησαν το θέμα της Κύπρου με τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αποχώρηση στρατευμάτων
Η ελληνική πλευρά κατά πάγια τακτική αναλαμβάνει τον ρόλο του υποστηρικτή των προσπαθειών της Κύπρου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν οριοθετεί με σαφήνεια τις αρχές με βάση τις οποίες θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Ιδίως από τη στιγμή που τηρεί σαφείς αποστάσεις από τις πολιτικές θέσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Ξεκάθαρη ως προς αυτό ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στις 15 Ιουνίου, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως τόνισε, «εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη κι ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Τουρκίας». Αναφέρθηκε, όμως, στο ενδεχόμενο λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων το ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Μάλιστα η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι σαφώς πιο ισχυρή η θέση της, μετά την απόφαση του Eurogroup, αφού, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, «έχουμε μπροστά μας την προσπάθεια να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα δεκαετιών. Στη Γενεύη, τέλος του μήνα, έχουμε μια ακόμη κρίσιμη Διάσκεψη για το Κυπριακό», προσθέτοντας: «Βλέπουμε ότι, όχι μόνο παραδοσιακοί σύμμαχοί μας, στηρίζουν τις προσπάθειές μας».

Ευρύτατες συζητήσεις για το θέμα πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Ιδιαίτερη σημασία, μάλιστα, είχε η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε μία ιδιαίτερα συναινετική εικόνα στο θέμα, παρά τη συνολικά επιθετική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση, σε άλλα θέματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμβουλεύεται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδιαίτερα για το Κυπριακό, την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι απόλυτα προσηλωμένη στην υποστήριξη της «εθνικής γραμμής» επί του θέματος.
Παρ’ ότι εκφράζει την εμπιστοσύνη της στον Νίκο Αναστασιάδη, η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «δυνατότητα παρεμβατικών δικαιωμάτων από μια χώρα εκτός Ε.Ε.», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος Τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το ΑΚΕΛ
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξο φαίνεται για την επίτευξη λύσης το ΑΚΕΛ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα στην Κύπρο.
Ειδικά, πάντως, η κυπριακή Αριστερά επισημαίνει πως «διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι η λύση θα πρέπει να προνοεί για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων». Εκτιμά επίσης ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά εγείρει ανέφικτες αξιώσεις, όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, πριν από τη λύση του Κυπριακού», τότε «εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της, με τη διαιώνιση της παράνομης κατοχής».

Φαίνεται… φως στις  σχέσεις με την ΠΓΔΜ

Πολύ πιο ευοίωνες, σε σχέση με το κυπριακό διαφαίνονται οι εξελίξεις στο άλλο «ανοιχτό διπλωματικό μέτωπο», αυτό της ΠΓΔΜ. Η μετριοπαθής κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, που προέκυψε στην γειτονική χώρα, έχει αφήσει πολλά περιθώρια, εν όψει της συζήτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που θεωρείται κομβικής σημασίας.
Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ στην Ελλάδα δείχνει σαφέστατα ότι «κάτι κινείται», ενώ για την υπόθεση της ένταξης των Σκοπίων έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Η ελληνική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας με προσωρινό όνομα (ΠΓΔΜ), ενώ στα τέλη Αυγούστου προγραμματίζεται επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

Δύο μέτωπα
Είναι ένα ερώτημα το πώς θα λειτουργήσει το «άνοιγμα» του θέματος, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Όπως σημείωνε κυβερνητικός παράγοντας, «το επόμενο διάστημα θα δεχθούμε αφόρητες πιέσεις και στα δύο αυτά μέτωπα», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει «κοινή εθνική γραμμή». Επίσης, ερώτημα προκύπτει και για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *