Home / Πολιτική / Οδηγεί το άρμα των «2+4 χρόνων» διακυβέρνησης ο Τσίπρας
Οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη των ΑΝ.ΕΛ..,αλλά και για τις "δεξιές καταβολές" του κόμματος είναι πια παρελθόν.

Οδηγεί το άρμα των «2+4 χρόνων» διακυβέρνησης ο Τσίπρας

Ξεκάθαρος ο στόχος του πρωθυπουργού : Προτεραιότητα η καθημερινότητα του πολίτη

Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Η επομένη ημέρα είναι το μείζον θέμα για την κυβέρνηση. Με το κλείσιμο της συμφωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τις κινήσεις του για να περάσει σε μία νέα σελίδα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κοινωνία μπαίνει σε πρώτο πλάνο, με επισκέψεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού σε περιοχές της χώρας για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων

Στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού είναι τα Περιφερειακά Συμβούλια και ο επιτόπου «έλεγχος» των προβλημάτων στις μεγάλες περιοχές της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να κλιμακώσει τις επισκέψεις σε μεγάλες πόλεις και να προχωρήσει σε εξαγγελίες, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοζάνη, έχοντας ως στόχο να κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας.

Σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα, ωστόσο, υπάρχει και για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία των «153», με τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει δοκιμαστεί πολλές φορές, αλλά φαίνεται πως προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη.

Άριστες σχέσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ορίζοντα εξαετίας για την κυβέρνηση, με ξεκάθαρο τον στόχο για «2+4 χρόνια» διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο κυβερνητικός του εταίρος. Παρασκήνιο, συζητήσεις και διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η σχέση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο είναι άριστες κι έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές. Εντούτοις, ένας αστάθμητος παράγοντας είναι η είσοδος ή μη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Βουλή κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Τα ποσοστά των κομμάτων και οι ισορροπίες θα καθορίσουν και τον μελλοντικό πολιτικό χάρτη.

Όλα τα ενδεχόμενα
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Πάνου Καμμένου να μην κερδίζει ικανά ποσοστά, ώστε να είναι και πάλι ο κυβερνητικός εταίρος. Αν κι έχουν διαψευστεί όλες οι προβλέψεις, κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου πρέπει να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Άλλωστε η μεθεπόμενη προσφυγή στις κάλπες θα γίνει με την απλή αναλογική, ένας ακόμη παράγοντας που προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη.

Τα δίχτυα στη Χαριλάου Τρικούπη
Η… προσέγγιση του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το πρόσφατο άνοιγμα του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά, λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδεχόμενη μελλοντική συμπόρευση των δύο κομμάτων.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για να γίνει λόγος, ανοιχτά, γι’ αυτό το σενάριο.
Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο της τετραετίας και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει να υπάρξει ρήξη στις σχέσεις με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μπορεί να υπάρχουν διαφορές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, ωστόσο, στα δύσκολα, ο υπουργός Άμυνας έχει σταθεί αταλάντευτα στο πλευρό του πρωθυπουργού.

Η χρυσή τομή
Οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη των ΑΝΕΛ, αλλά και για τις «δεξιές καταβολές» του κόμματος, δεν στάθηκαν ποτέ ικανές να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου. Πάντα βρισκόταν η χρυσή τομή. Έτσι και τώρα, δεν θα επέτρεπε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας να βγει προς τα έξω κάτι που θα έθιγε τον κυβερνητικό εταίρο του.

Μόνο αν φύγει η… ρετσινιά Σαμαρά-Βενιζέλου

Η πιθανότητα συνεργασίας Κουμουνδούρου-Χαριλάου Τρικούπη δεν κερδίζει έδαφος και λόγω της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιφύλαξη, που κρατούν για μία τέτοια κίνηση, εδράζει στη στρατηγική που είχε το ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικά στελέχη φωτογραφίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως νέο μελλοντικό σύμμαχο, μόνο στην περίπτωση που υπάρξει πλήρης αποστασιοποίηση από το παρελθόν και την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Φουλ τις μηχανές, με πρώτη στάση στη Στερεά Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Εφημερίδας», ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ήδη ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, έχει συναντηθεί για το θέμα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα. Στην Ηρώδου Αττικού επιθυμούν η επιτυχία του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία, να είναι ο οδηγός για τους σχεδιασμούς των επόμενων ανάλογων συνεδρίων.

Εν τω μεταξύ, η ώθηση που επιχειρεί να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις σχέσεις κόμματος-πολιτών θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες θέλουν το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23 Ιουλίου) ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, να υπερασπίζεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας, έχοντας στη φαρέτρα του τα πετυχημένα βήματα που έχουν γίνει.

Δυνατό χαρτί, όμως, θα είναι και η έναρξη του διαλόγου στα Περιφερειακά Συνέδρια. Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ως προπομπός της Κεντρικής Επιτροπής.

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *