Home / Πολιτική / Προκαλεί ο Κ. Σημίτης

Προκαλεί ο Κ. Σημίτης

Ερευνάται από την εισαγγελία για διαφθορά και όμως δημοσιολογεί  ώς μνημονιακή «Κασσάνδρα» και τιμήτής των πάντων σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Κάλυψη από την Φ.Γεννηματά.

Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Βρίσκεται υπό έρευνα από την εισαγγελία διαφθοράς για το C4I. Υπουργοί του ερευνώνται για «μίζες» και «μαύρο χρήμα». Όμως ο ίδιος εμφανίζεται ώς τιμητής των πάντων από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ζητά να …ξεχάσουμε το παρελθόν. Ο λόγος φυσικά για τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη που στην συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ έκανε μία ακόμη δημόσια εμφάνιση υπό την ομπρέλα της γενικευμένης σιωπής από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης για όσα του καταλογίζονται.

Οι καταγγελίες

Ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχεται για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μετά την κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρίας Thales Engineering ο οποίος δηλώνει στις γαλλικές αρχές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δωροδοκήθηκε από την αμερικανική εταιρία SAIC. Για το θέμα έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα. Αυτά την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα στοιχεία σχετικά με τα όσα έκανε ο Γιάννος Παπαντωνίου (με πρωθυπουργό τον Κ.Σημίτη) σχετικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 1999-2004.

Ομερτά

Παρόλα αυτά καμία δημόσια παρουσία του Κ.Σημίτη δεν… συνδυάζεται από τα ΜΜΕ με αυτές τις υποθέσεις. Ούτε καν γίνεται αναφορά στο θέμα σαν να είναι ήσσονος σημασίας τέτοιου είδους καταγγελίες για πρώην πρωθυπουργό. Πόσο δε μάλλον που τέτοιου είδους δαπάνες είναι αυτές που συνδιαμόρφωσαν το δημόσιο χρέος, δηλαδή τον βραχνά της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως δεν λείπουν εκείνα τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν τον πρώην πρωθυπουργό ώς «Νέστορα», «σοφό» και υπεράνω πάσης υποψίας συμβουλάτορα για το μέλλον της χώρας. Μάλιστα την ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν έλλειψαν τα ΜΜΕ που την αποκάλεσαν «πολιτική παρακαταθήκη».

Να… ξεχάσουμε το παρελθόν

Εξίσου εντυπωσιακό είναι πώς ο Κώστας Σημίτης, στην ίδια παρέμβαση, ενώ ερευνώνται τα πεπραγμένα του, ζήτησε να… ξεχάσουμε το παρελθόν. ‘Οπως είπε «το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Για το ποιος προσχώρησε σε ποιόν. Ποιος δικαιούται ή δε δικαιούται να μιλά για το παρελθόν. Επιβάλλεται αλλαγή. Μία νέα προσπάθεια έξω από τις δεσμεύσεις του παρελθόντος»! Μάλιστα ήταν επικριτικός για την πορεία της οικονομίας προδιαφράφοντας καταφυγή σε νέο μνημόνιο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι  «το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Υπάρχει περίπτωση για νέες συμφωνίες  παρακολούθησης της χώρας από Ευρώπη και ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε πως η απόφαση του Eurogroup είναι αποφασιστικό βήμα για έξοδο από τα μνημόνια. Οι Ευρωπαίοι όμως επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στα μείζονα θέματα, όπως το χρέος. Υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για 4ο πακέτο βοήθειας».

Αναμένεται αντίδραση Τσίπρα

Πάντως το θέμα του Κ.Σημίτη είναι πολύ πιθανόν να θίξει στην σημερινή ομιλία του στην Βουλη κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ο πρωθυπουργός. ‘Αλλωστε στο θέμα έχει αναφερθεί και σε παλιότερη ομιλία του στον κοινοβούλιο. ‘Οπως είχε αναφέρει  ο Α.Τσίπρας «αν εγώ ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου πήγαιναν ο ένας μετά τον άλλο στη δικαιοσύνη θα είχα πρόβλημα. Δεν θα πήγαινα στους Δελφούς να κάνω στο μαντείο χρησμούς». Αυτό είχε δηλώσει στις 17 Μαρτίου για τον Κ.Σημίτη, όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση σε ομιλία στο Συνέδριο των Δελφών. Μάλιστα δεν λείπουν και τα κυβερνητικά στελέχη που μιλούν για προκλητική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας με νόημα ότι περισσότερα θα έρθουν στο φώς για τις υποθέσεις που τον αφορούν.

Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι προκαλεί αρνητική εντύπωση η κάλυψη που παρέχει στον πρώην πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματα.

Η ίδια κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «επιθέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν. Θα πάρουν την περιφρόνηση που τους αξίζει. Ματαιοπονούν».​

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *