Home / Πολιτική / Το «δέσιμο» Κυριάκου-Σημίτη

Το «δέσιμο» Κυριάκου-Σημίτη

Μια επιλεκτική πολιτική συγγένεια με παρελθόν και μέλλον αλλά και πολλούς συμβολισμούς

Γράφει η  ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

Μπορεί οι νέοι να μην το γνωρίζουν, όμως οι παλαιότεροι θυμούνται καλά το «δέσιμο» που έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα την εκτίμηση που τρέφει για τον Κώστα Σημίτη.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που απουσίαζε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά επί Γιάννου Παπαντωνίου στη Βουλή. Ο ίδιος επέλεξε με την απουσία του να στείλει ένα μήνυμα, με εμφανή πολιτικό συμβολισμό, κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Φώφη Γεννηματά και κλείνοντας το μάτι στο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» του Κώστα Σημίτη. Επίσης, η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να εντάξει στο «νέο αίμα» του κόμματος τον γιο του πρώην υπουργού Άμυνας, Νικήτα Παπαντωνίου, υποκρύπτει έντονο πολιτικό συμβολισμό, που ξεπερνάει κατά πολύ τις προσωπικές φιλοδοξίες του νεαρού πολιτευτή.

Αμοιβαία εκτίμηση

Οι «παραδοσιακά» καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κύριο εκφραστή του «εκσυγχρονισμού» χτίστηκαν πάνω στο μένος που διατηρούσαν κι οι δύο για το όνομα Καραμανλής.

Η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς στην «υπόγεια» συνεργασία μεταξύ του Κώστα Σημίτη και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κοινός «αντίπαλος», που ακούει στο όνομα «διακυβέρνηση Καραμανλή», αποτέλεσε την ισχυρή συγκολλητική ουσία στις σχέσεις Μητσοτάκη-Σημίτη, που διατηρούνται άρρηκτες μέχρι και σήμερα.
Μάλιστα, η αμοιβαία εκτίμηση που τρέφει ο Κ. Σημίτης για τον πρόεδρο της Ν.Δ. -και αντίστροφα- εκφράστηκε δημόσια κι αποτυπώθηκε ξεκάθαρα από την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην οποία υιοθέτησε τη ρητορική της Ν.Δ., εκφράζοντας φόβους ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι υπάρχει κίνδυνος για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.

Η απουσία Μητσοτάκη από τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά, η αμοιβαία εκτίμηση και τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η εκτίμηση που τρέφει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον Κ. Σημίτη είναι τέτοια, που ορισμένοι θεωρούν βέβαιη τη μελλοντική σύμπραξη-συνεργασία των δύο.
Έμπειρα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. διατυπώνουν με ένταση την άποψη ότι σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει τον Κώστα Σημίτη. Επίσης, δεν αποκλείουν μια «υπόγεια» συνεργασία, με όχημα κάποιον νέο πολιτικό φορέα, που θα ελέγχει ο πρώην πρωθυπουργός και μετεκλογικά θα συμπράξει με τη Ν.Δ.

«Τα εξαπτέρυγα»

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης με ένα άρθρο-καταπέλτη αποδόμησε τον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά του σχέδια.

«Όσοι από τη Ν.Δ. πιστεύουν ότι προσφέροντας γη και ύδωρ στο σύστημα Σημίτη θα εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία και πρωθυπουργία, είναι μακριά νυχτωμένοι», σημείωνε στο άρθρο του ο Γ. Μιχελάκης, εξηγώντας ότι η «η επικοινωνιακή ομερτά, που έχει επιβληθεί από τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και τον Ανδρέα Γεωργίου, έχει επιτρέψει σε εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και στην τρόικα να κερδίσουν ζωτικό πολιτικό χώρο και να πιστέψουν ότι μπορούν να βγουν από το πολιτικό περιθώριο που τους έχει τοποθετήσει ο ελληνικός λαός εδώ και αρκετά χρόνια. Να πάρουν τη ρεβάνς από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή. Και σήμερα δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους δίνει την ευκαιρία».
Ο πρώην υπουργός καλούσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αντιδράσει στην επιχείρηση αποδόμησης της παράταξης, διότι διαφορετικά «θα είναι σαφές ότι έχει αποφασίσει να παραδώσει, επί της ουσίας, τα κλειδιά του κόμματος στο σύστημα Σημίτη και τα εξαπτέρυγά του».

Το ρουσφέτι του 1999

Κοιτώντας κανείς το βιογραφικό σημείωμα του Κυρ. Μητσοτάκη, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρωστάει την «καριέρα» του στον Κώστα Σημίτη.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο Κ. Σημίτης «μεσολάβησε» το 1999 για να προσληφθεί ως υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, με πρωτοφανή παχυλό μισθό, ο νεοφερμένος από το Λονδίνο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να «προσληφθεί» ο Κυριάκος σε επιτελική θέση σε τραπεζικό πόστο. Όπως κι έγινε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα ως στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures, τη θυγατρική εταιρία της Alpha Bank, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των γρήγορα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *