Home / Πολιτική / Το παρασκήνιο της σύγκρουσης με τη Δικαιοσύνη

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης με τη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πλέον να δείξει τα όριά του με την αναφορά του σε αστοιχείωτους που ξεπερνούν θεσμικά εμπόδια

Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Μπροστά σε ανοιχτή αντιπαράθεση κυβέρνησης – δικαιοσύνης βρίσκεται η πολιτική ζωή της χώρας. Ωστόσο, η σφοδρή σύγκρουση έχει την ιστορία της και μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Κυβερνητικά στελέχη, στις κλειστές συσκέψεις, εκτιμούν πως ξηλώνεται με σκοπιμότητα το πουλόβερ της πολιτικής που ασκούν

Πίσω από αυτή την σύγκρουση διακυβεύεται το κύρος της κυβέρνησης και αρκετά κυβερνητικά στελέχη, στις κλειστές συσκέψεις εκφράζουν την άποψη πως, μερικές από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης μόνο αθώες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν…
Σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να σταθεί στα πόδια της και να γυρίσει σελίδα, δικαστικές αποφάσεις έρχονται για να ξηλώσουν το πουλόβερ της κυβερνητικής πολιτικής.

Κυβέρνηση και δικαιοσύνη είναι δύο ανεξάρτητοι θεσμοί με διακριτούς ρόλους. Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία έχουν διαχωριστικές γραμμές, ξεκάθαρες, αν και, πλέον, πολλές φορές η σχέση τους αποτελεί εστία αντιπαράθεσης.

Από τον Ιανουάριο του 2015, όταν Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, είχε δηλώσει πως θα σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και ότι δεν πρόκειται να καταφύγει σε τακτικές του παρελθόντος. Ένα μήνυμα που ήθελε να εντυπωθεί σε όλους, διότι για τον ίδιο είναι μείζον το να τηρούνται οι νόμοι και οι ισορροπίες.
Ο πρωθυπουργός, εντούτοις, αποφάσισε να δείξει και τα όρια του.

Πολλάκης υπουργός υγείας ΣΤΡΙΖΑ εξεταστική ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ
Ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στηρίχθηκε απόλυτα από τον Αλέξη Τσίπρα

Η αναφορά του κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας και τη στήριξη στον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, μετά από την κόντρα του με τους δικαστές του ΣτΕ, ήταν καθοριστική: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ως απάντηση στους δικαστές, που χαρακτήρισαν αστοιχείωτη την κριτική του κ. Πολάκη. Η απόφαση πια είχε παρθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μην ανοίξει μέτωπο με την δικαιοσύνη, είχε πλέον αλλάξει. Η αντίστροφη μέτρηση για την σύγκρουση κυβέρνησης– δικαιοσύνης έχει ημερομηνία έναρξης, αλλά και στόχευση, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτή η συνειδητοποίηση και κυρίως η εικόνα «φρένου» στα σχέδια της κυβέρνησης, που αφορούν την κοινωνική πολιτική, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Το χρονικό της σύγκρουσης

Πολλά κυβερνητικά στελέχη θέτουν ως ορόσημο για την αλλαγή του κλίματος το περσινό καλοκαίρι.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του λεγόμενου «νόμου Παππά», ήταν η αρχή για ένα σίριαλ επεισοδίων αντιπαράθεσης πολιτικών και δικαστικών λειτουργών, με το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, να δείχνει το στίγμα των προθέσεων του, από την πρώτη στιγμή. Σεβάστηκε τη δικαστική απόφαση, σταματώντας τα σχέδια της κυβέρνησης και προχωρώντας με το γράμμα του νόμου.

Ωστόσο τι είναι αυτό που κατάλαβε; Στα πηγαδάκια, στους διαδρόμους της Βουλής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι βλέπουν δόλο πίσω από αυτή την απόφαση και πως το αιτιολογούν;

Την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσιζε για τις τηλεοπτικές άδειες, ήρθαν στο φως καταγγελίες για εν ενεργεία δικαστές. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν παράγοντες με γνώση των εξελίξεων, θύμωσε ορισμένους δικαστικούς κύκλους.
Έτσι, οι επόμενες κινήσεις καταδεικνύουν –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι οι δικαστές άδραξαν την ευκαιρία να υποκαταστήσουν την πολιτική, στα μάτια του κόσμου.

Γνωρίζοντας πως η αξιοπιστία των πολιτών για τους πολιτικούς περνούσε κρίση, θέλησαν να αλλάξουν το κλίμα της κοινωνίας προς αυτούς. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Πολάκη («δείτε που βρίσκεται η σχέση εμπιστοσύνης σας με την κοινωνία»).
Από την κυβέρνηση έβλεπαν τις διαθέσεις και την πόλωση. Εν τω μεταξύ στο κάδρο των αντιπαραθέσεων μπαίνει και η Νέα Δημοκρατία. Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν υπόγειες διαδρομές της δικαιοσύνης με την αξιωματική αντιπολίτευση, που αποτελεί κομματικά προνομιακό πεδίο.

Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου πριν από λίγα 24ωρα ήταν ξεκάθαρες: «Λίγοι επίορκοι δικαστές συνεργάζονται με τη Ν.Δ. Υπάρχουν αποφάσεις που τις γνωρίζουν πρώτα τα μέλη του κόμματος και μετά δημοσιοποιούνται».

Οι «ύποπτες» αποφάσεις και το ερώτημα «ποιος κυβερνά»

Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει σε όλους τόνους ότι δεν αντιδικεί με τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνει στο έργο της, ωστόσο το σχολιάζει. Ποιές όμως είναι οι δικαστικές αποφάσεις που ήταν κόκκινο πανί για την κυβέρνηση;

•Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους. Η ετυμηγορία για παράνομη ανανέωση συμβάσεων και ακύρωση καταβολής των δεδουλευμένων, ήταν ένα «χτύπημα» στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Έφερε τους συμβασιούχους απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι αποφάσεις δικαίωσης διοικητών νοσοκομείων, που «ξήλωσε» ο κ. Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός πρωταγωνιστεί σε πολλές κόντρες με τους δικαστικούς…
•Ο χαρακτηρισμός ως αντισυνταγματικών των μειώσεων μισθών και συντάξεων
•Η απόφαση παραγραφής στην 5ετία των ελέγχων για τα φοροαδικήματα. Τη στιγμή που λίστες που έκρυβαν οι προηγούμενοι στα συρτάρια, βγήκαν στο φως και το χρονικό όριο απαλλάσσει ανθρώπους που δεν πρέπει.
•Η «αθώωση» όσων εργοδοτών οφείλουν δεδουλευμένα στον ιδιωτικό τομέα, είναι άλλη μια απόφαση που επιχειρεί να ανατρέψει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
•Η απόρριψη της αίτησης προσωρινής αποφυλάκισης της διδακτορικής φοιτήτριας Ηριάννας.

Για τον Αλέξη Τσίπρα το στοίχημα είναι αν αυτός θα κυβερνά ή αν στο όνομα της κρίσης και της απαξίωσης της πολιτικής ζωής, την εξουσία «διεκδικεί» -με έναν τρόπο- η Δικαιοσύνη.

Στην εξεταστική ο Γεωργιάδης για το «Ντυνάν»

Με εντάσεις και αποκαλύψεις συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Βουλευτής Ν.Δ.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης σε παλαιότερη ομιλία του στη Βουλή

Το πρωί της Τετάρτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από δικό του αίτημα, θα βρεθεί μπροστά στα μέλη της Εξεταστικής, για να καταθέσει σχετικά με το «Ερρίκος Ντυνάν», κατά τη θητεία του ως υπουργός Υγείας. Μια κατάθεση, που έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις καταγγελίες του πρώην προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου, Κώστα Κρέτση.

Ο κ. Κρέτσης, κατά την κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή, αποκάλυψε την εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων, τον Ιανουάριο του 2014, ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας πήγε τους συνδικαλιστές του νοσοκομείου στον τότε πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Εκεί, όπως ανέφερε ο κ.Κρέτσης, παρουσία κι άλλων προσώπων, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σάλλα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, όπου ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ζήτησε τις παραιτήσεις του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου.
Η συνάντηση και το τηλεφώνημα έγινε λίγες ημέρες αφότου η Τράπεζα Πειραιώς είχε εξαγοράσει το δάνειο της Marfin.

«Μας είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς πήρε το δάνειο, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ντυνάν, αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του διοικητικού συμβουλίου» ανέφερε στην κατάθεση του ο κ. Κρέτσης, αναφερόμενος στο τι τους είπε ο κ. Σάλλας.
Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του τότε διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά ακούγεται σε κατάθεση, στην εξεταστική επιτροπή. Ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης είχε καταθέσει περί πολλαπλής ανάμειξης του κ. Μπούρα.

Εν τω μεταξύ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε πως δεν είναι άγνωστο ότι ζητήθηκαν οι παραιτήσεις. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι σε επιστολή, που είχε δώσει τότε -ως υπουργός Υγείας- στον κ. Μαρτίνη, ανέφερε στην πρώτη παράγραφο ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί. Σημειώνοντας πως η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ζήτησε αυτή την παραίτηση.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως υπήρξε παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «έγινε για να μην κλείσει το Ερρίκος Ντυνάν και να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι… στο ίδιο κλίμα που ο κ. Φλαμπουράρης παρενέβη με την υπόθεση του Μαρινόπουλου» όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Check Also

Των φρονίμων τα κόμματα πριν πεινάσουν… συνεργάζονται

Πώς «παντρεύτηκαν» οι ΠΑΣΟΚογενείς με τους ΣΥΡΙΖΑίους Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ Οι διεργασίες στο χώρο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *