Home / Πολιτική / Το φθινόπωρο τα… σπουδαία για τους υπουργούς

Το φθινόπωρο τα… σπουδαία για τους υπουργούς

Έχουν δύο καυτούς μήνες για να αποδείξουν την πορεία των χαρτοφυλακίων τους

Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Η «αλλαγή σελίδας» που επιδιώκει η κυβέρνηση, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ανοίγει πολλές συζητήσεις για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Εφημερίδας», ακόμη και πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις η επίτευξη συμφωνίας να συνοδευτεί από μίνι ανασχηματισμό.

Κυβερνητικά στελέχη στήριζαν αυτή την άποψη στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε μία νέα σφραγίδα, μέσα από το «φρεσκάρισμα» του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωνές που συνιστούν στον πρωθυπουργό να περιμένει να δει κατά πόσο οι υπουργοί θα «τρέξουν» τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι αλλαγές έχουν μετατεθεί για το φθινόπωρο, καθώς σε άλλη περίπτωση, το μήνυμα για «νέα αρχή» θα… χαθεί στις παραλίες! Οι δυο καλοκαιρινοί μήνες είναι η ύστατη ευκαιρία στους υπουργούς να αποδείξουν ότι αξίζουν να παραμείνουν στη θέση τους.

Παρά τις εισηγήσεις για ανασχηματισμό πριν από την επίτευξη της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός θα ανανεώσει το κυβερνητικό του σχήμα μετά το καλοκαίρι βάσει της απόδοσης του κάθε υπουργείου

Βαθμολόγηση και… καρέκλα
Την ώρα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός θα έχει στο συρτάρι του έναν φάκελο, με την πρόοδο κάθε υπουργού ξεχωριστά. Η αξιολόγηση του έργου του κάθε υπουργείου και η δημόσια εικόνα των υπουργών αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μελετήσει τη συνολική εικόνα των κινήσεων τού κάθε μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου, για να καταλήξει στο τελικό σχήμα.

Οι «καραμπόλες»
Το… κλειδί του ανασχηματισμού, όπως όλα δείχνουν, κρατά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την απόφασή του εάν θα παραμείνει ή όχι στην οδό Νίκης.
Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τον ανέδειξε ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή των δανειστών και εν όψει της νέας αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να παραμείνει στο «τιμόνι» του Οικονομικών.

Σε περίπτωση που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρήσει, σχεδόν σίγουρος

Γ. Χουλιαράκης

αντικαταστάτης του εμφανίζεται ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και γνωρίζει πολύ καλά τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Μάλιστα πριν από τη συμφωνία του 2015 ήταν εκείνος που, ως τεχνοκράτης, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους εταίρους στα Brussels Group, ενώ στο Λουξεμβούργο -στο κλείσιμο της αξιολόγησης- ανέλαβε να δώσει διευκρινήσεις, με την παρότρυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Εντός υπουργικού σχήματος

Γ. Δραγασάκης

Ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53+» δεν θα βρεθεί εκτός υπουργικού σχήματος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορούσε να μετακινηθεί είτε στο υπουργείο Οικονομίας, αναλαμβάνοντας το κομβικό κομμάτι των επενδύσεων, καθώς η καρέκλα του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι «καυτή» και

Δ. Παπαδημητρίου

τα θέματα που χειρίζεται δεν έχουν προχωρήσει, όσο θα ήθελε ο πρωθυπουργός. Ακούγεται, επίσης, και για τη θέση του «υπερυπουργού» με συντονιστικό ρόλο στα οικονομικά επιτελεία, για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά κάτι τέτοιο εξαρτάται από το εάν θα παραμείνει στην αντιπροεδρία ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Ανακύκλωση»
Αλλαγή θέσης και για τον Νίκο Παππά. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και να αναλαμβάνει έναν πιο κεντρικό ρόλο, σε παραγωγικό υπουργείο.Για τις κινήσεις στη… σκακιέρα των υπουργείων, ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη του και τις ισορροπίες που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, αλλά και στο κυβερνητικό σχήμα.

Γ. Μουζάλας

«Κόκκινο πανί» είναι για τους «53+» ο Γιάννης Μουζάλας και ο Νίκος Τόσκας σχετικά με τους χειρισμούς σε μία σειρά ζητημάτων.

Τα «πυρά» της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έπιασαν και τον Νίκο Κοτζιά με αφορμή ερώτηση κυβερνητικών βουλευτών για

Ν. Κοτζιάς

επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών έχει επιδείξει ιδιαίτερα θετικό έργο στην προώθηση των σχέσεων με άλλες χώρες και στον χειρισμό ιδιαίτερα κρίσιμων θεμάτων, όπως τις τελευταίες ημέρες, στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, για το Κυπριακό.

Οι… αμετακίνητοι

Ο Πάνος Καμμένος θεωρείται σίγουρο πως και με το νέο υπουργικό σχήμα θα βρίσκεται στο Πεντάγωνο, εφόσον συνεχίσει ο ίδιος να το επιθυμεί, όπως και σήμερα.

Αμετακίνητο θεωρείται επίσης το… δίδυμο Ανδρέας Ξανθός-Παύλος Πολάκης στο υπουργείο Υγείας, ενώ οι εξελίξεις και το έργο που τρέχει δεν αφήνουν περιθώρια αλλαγών στα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Νέο αίμα» αναμένεται να υπάρξει στην κοινοβουλευτική ομάδα και ευρύτερα στο κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει «φρέσκα» πρόσωπα, για το δύσκολο έργο της διασύνδεσης κόμματος-κοινωνίας, που αποτελεί και το δικό του προσωπικό «στοίχημα».

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *