Home / Πολιτική / Των φρονίμων τα κόμματα πριν πεινάσουν… συνεργάζονται

Των φρονίμων τα κόμματα πριν πεινάσουν… συνεργάζονται

Πώς «παντρεύτηκαν» οι ΠΑΣΟΚογενείς με τους ΣΥΡΙΖΑίους

Γράφει η ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ

Οι διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς ενεργοποιούν, περαιτέρω, τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο κλίμα πόλωσης κυβέρνησης-Νέας Δημοκρατίας και την αναβίωση των διαχωριστικών γραμμών των δύο κομμάτων, πληροφορίες θέλουν να ζητείται από τον παραδοσιακό χώρο του Κέντρου να πάρει μία σαφή θέση.

Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, πού στρέφει περισσότερο το βλέμμα του.

Καθοριστικά τεστ
Τα καθοριστικά… τεστ για τις εξελίξεις, που αναμένεται να λάβουν χώρα, είναι οι μάχες στη Βουλή. Έτσι, η συνταγματική αναθεώρηση με τις αλλαγές στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητές του, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, αλλά και η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, είναι ένα πεδίο όπου οι πτέρυγες της Βουλής θα πρέπει να τοποθετηθούν.

Ένα δεύτερο θέμα είναι το νομοσχέδιο που θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το επίδικο θα είναι και πάλι η απλή αναλογική. Εδώ αναμένεται να ζητηθεί από τη Φώφη Γεννηματά να αναθεωρήσει την ψήφο του περασμένου Ιουλίου, που απέρριπτε αυτό το εκλογικό σύστημα.

Παράλληλα, στα νομοσχέδια που θα έρθουν για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις αλλαγές στην Παιδεία, οι τοποθετήσεις και οι συμπεριφορές βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα μελετηθούν αναλυτικά από τα κυβερνητικά στελέχη.

Έναρξη διαλόγου
Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι ξένο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργασίες με πρόσωπα που προέρχονται από το Κέντρο είναι και τα πρώτα «ανοίγματα» που έκανε η Κουμουνδούρου.

Ποιοι δεν θέλουν να ρίξουν τις γέφυρες με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και ποιοι δεν επιθυμούν βεβιασμένες κινήσεις

Οι λεγόμενοι ΠΑΣΟΚογενείς είναι μία τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη στιγμή είχε μία δυναμική. Μπορεί στην αρχή να υπήρχαν αντιδράσεις, όμως στην πορεία κατάφερε να εδραιωθεί. Μέλη της ανέλαβαν υπουργικές θέσεις και κατάφεραν να μην αποτελούν ξένο σώμα.

Παναγιώτης Κουρουμπλής
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Χρήστος Σπίρτζης
Χρήστος Σπίρτζης

Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χρήστος Σπίρτζης είναι δύο πρωταγωνιστές, που έχουν πολιτικές καταβολές από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις αποτελούν πρόσωπα στο στενό πυρήνα του πρωθυπουργού, που έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και, κυρίως, να αποδείξουν ότι μπορούν να στηρίζουν τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.Είναι, μάλιστα, από εκείνους, που σε χαμηλούς τόνους, δείχνουν πως δεν θέλουν να κλείσουν τις πόρτες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Νίκος Φίλης
Νίκος Φίλης
Νίκος Βούτσης
Νίκος Βούτσης

Στο ίδιο πνεύμα -των μετριοπαθών δηλώσεων- εμφανίζονται ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης. Ωστόσο, κανείς δεν επιθυμεί να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις στο επίπεδο των συνεργασιών.

 

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως η συμπόρευση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχει ήδη κλείσει δυόμισι χρόνια και η στάση τους σε κρίσιμες ψηφοφορίες δεν είναι αμελητέα.

Συμπερασματικά, αυτό που αντιλαμβάνεται ένας συνομιλητής των στελεχών της κυβέρνησης είναι πως η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ανεξαρτήτως επιμέρους δυσλειτουργιών, χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένη και θα ήθελαν να συνεχιστεί.
Όμως, είναι φανερό πως θέλουν να έχουν και τα «μάτια τους ανοιχτά» σε περίπτωση… ατυχήματος.

Πρώτη αναγνωριστική με τη συνταγματική αναθεώρηση

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν τα κόμματα στα γραφεία τους την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο τον Νοέμβριο να έρθει στη Βουλή.

Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σφοδρή, ωστόσο το πεδίο συζητήσεων που θα ανοίξει με αυτή τη διαδικασία, προσφέρεται για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες.

Η στάση των κομμάτων του Κέντρου και, ιδίως, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για ψήφιση σημαντικών άρθρων, θα αναδείξει και τις προθέσεις τους, όπως λένε στην κυβέρνηση. Εάν είναι διαλλακτικοί ή αν παραμένουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η αναμενόμενη. Δεν θα λείψουν οι εντάσεις, ωστόσο η στάση της θα είναι καταλυτική, για τον τρόπο που θα γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα.

Σκέψεις για δημοψήφισμα
Στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, για αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, ωστόσο είναι όλα σε πρώιμο στάδιο.
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά έχουν γίνει συζητήσεις. Αρμόδιο στέλεχος σημείωνε πως «πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική συγκυρία και από τα θετικά και αρνητικά αυτής της κίνησης (σ.σ. του δημοψηφίσματος)».

Η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα παραδώσει στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων την τελική έκθεση στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μία ομάδα έξι νομικών και πολιτικών επιστημόνων, μεταξύ αυτών ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έχουν ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο την πρόταση «για μία προοδευτική αναθεώρηση».

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *