Home / Πολιτική / «Υψηλού ρίσκου η επίσκεψη Γιλντιρίμ»

«Υψηλού ρίσκου η επίσκεψη Γιλντιρίμ»

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. μιλάει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» για τα ελληνοτουρκικά και οχι μόνο

Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

Άκαιρη χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Θράκη, τονίζοντας πως αποτελεί μια κίνηση υψηλού ρίσκου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», ο πρώην βουλευτής Ροδόπης τάσσεται υπέρ της εθνικής συνεννόησης και παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα άκρα, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. πρέπει να συνδυάσει τις μεταρρυθμίσεις με την κοινωνική ευαισθησία και να εκφράσει τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις, διαχωρίζοντάς τες από τα εθνικιστικά άκρα.

«Η Τουρκία πιέζει δήθεν για λύση στην Κύπρο, ώστε να σταματήσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή»

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η ανασφάλεια της τουρκικής κυβέρνησης, που εντάθηκε μετά το πραξικόπημα και τον πόλεμο στη Συρία. Ο φόβος του Ταγίπ Ερντογάν για την προστασία των ανατολικών τουρκικών συνόρων, μετά τη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου κουρδικού κράτους, τον οδηγεί να απειλεί ότι θα μεταφέρει τη «φωτιά» στην αυλή της Ε.Ε., δηλαδή στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο.

Την κατάσταση επιτείνει και η προώθηση των εξορύξεων ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπό την προστασία των Νατοϊκών δυνάμεων. Γι’ αυτό, η Τουρκία πιέζει δήθεν για λύση, ώστε να σταματήσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή.

Πώς είδατε την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Γιλντιρίμ, στη Θράκη;

Άκαιρη, ετεροβαρή και υψηλού ρίσκου. Απ’ αυτήν την επίσκεψη, σε αυτήν τη συγκυρία, είχε να κερδίσει μόνο η Τουρκία, επιδιώκοντας να διευρύνει μονομερώς την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών, θέτοντας ζητήματα για τη Θράκη και ενισχύοντας τη χειραγώγηση-τουρκοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, μέσα από κινήσεις ισχυρού συμβολισμού, όπως π.χ. ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, πλαισιωμένος από ψευτομουφτήδες, προσευχήθηκε δημόσια, ενώπιον χιλιάδων ομοδόξων του, και όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Ερντογάν μίλησε για «σύνορα της ψυχής, που δεν ταυτίζονται με τα υφιστάμενα σύνορα» και για «κατάργηση ή καλύτερη εφαρμογή (sic) της Συνθήκης της Λωζάνης».

Η επίσκεψη αυτή δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του Ερντογάν το 2005, η οποία ήταν αμφίπλευρα ωφέλιμη. Η Τουρκία είχε ακόμα έναν έντονα ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που μας επέτρεπε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε τον κατευνασμό στις διμερείς σχέσεις, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών από 350 εκατ. σε 5,5 δισ. ευρώ, την ενεργειακή συνεργασία, τον τουρισμό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ν.Δ. αυτήν την ώρα;

Η επικείμενη εκλογική νίκη, για να φέρει μια γόνιμη κυβερνητική περίοδο, προϋποθέτει άθροισμα δυνάμεων και δημιουργική σύνθεση πολιτικών. Η Ν.Δ. πρέπει να συνδυάσει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα με την κοινωνική ευαισθησία και να εκφράσει τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις, διαχωρίζοντάς τες από τα εθνικιστικά άκρα.

Οφείλουμε να μην αφήνουμε πολιτικά κενό χώρο, ούτε προς τα αριστερά, με μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική, ούτε προς τα δεξιά, με μια γνήσια εθνική και πατριωτική πολιτική, που θα απομονώνει τους δημαγωγούς του εθνικισμού.

Στο εσωτερικό της παράταξης, υπάρχει εχθρικό κλίμα κατά των στελεχών της λαϊκής δεξιάς;

Σε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όπως είναι ιστορικά η Ν.Δ., χωρούν πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτό που είναι όμως αναγκαίο είναι η εσωτερική δημοκρατία, ο δημιουργικός διάλογος και η συνθετική λογική. Αυτά όλα θωρακίζουν την ενότητα και ενισχύουν την ενιαία δημόσια έκφραση. Θεωρώ ότι τα πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τα αξιοποιήσει, για να διευκολύνει και να επιταχύνει την άνοδό του στην πρωθυπουργία της χώρας, καθώς και την κυβερνητική του αποτελεσματικότητα.

Σας εκφράζει το πάγιο αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές;

Είναι βέβαιο ότι μια κυβέρνηση, για να μπορεί στις δύσκολες συγκυρίες να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, χρειάζεται ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Υπ’ αυτήν την έννοια και με δεδομένη τη δυσαρμονία μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κοινωνίας, οι εκλογές δεν είναι νεοδημοκρατική τακτική, αλλά πολιτική και εθνική αναγκαιότητα.

Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης στοίχισε ακριβά

Πώς κρίνετε τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στην κυβέρνηση, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όσο και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Θεσμούς;

Το γεγονός ότι με συνέπεια υποστηρίζω την ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης, δεν με εμποδίζει να δω ή να διαπιστώσω τις αστοχίες της κυβέρνησης, που ορθώς ανέδειξε η Ν.Δ.

Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν από τα Χριστούγεννα -όπως έλεγε τότε ο Αλ. Τσίπρας- είναι βέβαιο ότι θα μπαίναμε στο QE, διασφαλίζοντας όχι μόνο ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά και σοβαρότατες προϋποθέσεις έγκαιρης εξόδου στις αγορές. Άλλωστε, ήταν γνωστό ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πήγαινε μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση η αναβλητικότητα της κυβέρνησης στοίχισε ακριβά και ο φόβος της για το πολιτικό και εσωκομματικό της κόστος δυσκόλεψε την προσπάθεια και απομείωσε τα διαπραγματευτικά μας αποθέματα και τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται πλέον να ασκείται εξωτερική και οικονομική πολιτική, για εσωτερική κατανάλωση.

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *