Home / Πολιτική / «Nein» Τσίπρα στον Σόιμπλε
Ο Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν εγκαίρως την «τρικλοποδιά» του Γερμανού επικεφαλής του ESM

«Nein» Τσίπρα στον Σόιμπλε

Το «τοξικό» σχέδιο και η σθεναρή άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού

Γράφει ο ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Το «τοξικό» σχέδιο Σόιμπλε για νέο μνημόνιο, μετά το 2018, επιχειρεί να ακυρώσει η κυβέρνηση, επισπεύδοντας την επιστροφή στις αγορές, ενδεχομένως και μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει σαφές μήνυμα στο Βερολίνο ότι η «καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η «πονηρή» διατύπωση που επέβαλε ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ. στο ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup και κρύβει νέο μνημόνιο, μετά το 2018

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως και ο… γερμανοκρατούμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σπέρνουν «νάρκες» στο δρόμο προς την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ώστε όταν έλθει το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, να είναι υποχρεωτική για την κυβέρνηση η παροχή ενός προληπτικού μηχανισμού χρηματοδότησης, από τον ESM, που θα συνδυασθεί με ένα νέο μνημόνιο, αρχικής διάρκειας 12 μηνών.

Αποτροπή

Το σχέδιο αυτό είναι γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί είναι να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και να ξεκαθαρίσουν οι κρίσιμες λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που, εάν δεν υπάρξουν νέα εμπόδια και καθυστερήσεις, θα πρέπει να έχει τελειώσει τον Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, πρέπει να αλλάξει μια κρίσιμη διατύπωση στο ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup, η οποία αφορά το σημαντικότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους. Η Γερμανία δέχθηκε ότι η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF (μνημόνιο Σαμαρά) θα παραταθεί για 15 χρόνια, όπως ζητούσε επίμονα το ΔΝΤ, ώστε να μην «πνιγεί» η Ελλάδα από πληρωμές τόκων, από το 2023 και μετά, με συνέπεια να είναι αδύνατη η έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων.

Όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σε μια «πονηρή» διατύπωση και τελικά το ανακοινωθέν έκανε λόγο για παράταση της περιόδου χάριτος κατά «0-15 χρόνια», αφήνοντας, με τον τρόπο αυτό, τυπικά ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μη δοθεί αυτή η κρίσιμη παράταση!

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να πληρώνει τόκους για τα δάνεια του EFSF από το 2038, δηλαδή η παράταση κατά 15 χρόνια πολιτικά έχει «κλειδώσει».

Όμως, από τη στιγμή που δεν αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν του Eurogroup, ούτε το ΔΝΤ μπόρεσε να λάβει υπόψη αυτό το σημαντικό μέτρο, για να αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε η ΕΚΤ να προχωρήσει στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Παράλληλα, οι επενδυτές στα ομόλογα δεν θα δεχθούν να αγοράσουν τίτλους, που θα λήγουν μετά το 2023, όσο θα υπάρχει αυτή η τυπική εκκρεμότητα.

Η δήλωση Ρέγκλινγκ

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μοιάζει να κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, συμβαδίζοντας προφανώς με τον Β. Σόιμπλε, στην προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα ένα νέο μνημόνιο.

Παρ’ ότι γνωρίζει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά έκδοση πενταετών ομολόγων πριν από τις 20 Ιουλίου, ο Ρέγκλινγκ έστειλε «λάθος» μήνυμα στην αγορά ομολόγων, δηλώνοντας ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές, είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο, ο ESM έχει στείλει σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση, τασσόμενος κατά της άμεσης έκδοσης ομολόγων, με το πρόσχημα ότι το επιτόκιο δεν θα είναι χαμηλό.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αποχαιρετούμε τα μνημόνια»

Ο πρωθυπουργός, πάντως, γνωρίζει καλά ότι το σχέδιο για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, που έχει απορριφθεί στο παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις, ως πολιτικά «τοξικό», θα τον φέρει ακριβώς στην ίδια δύσκολη θέση που είχε έλθει και ο Αντώνης Σαμαράς, όταν είχε εγκριθεί από το Eurogroup, στις 10 Νοεμβρίου 2014, η επιτηρούμενη/υποβοηθούμενη έξοδος της Ελλάδας, με προληπτική γραμμή και 12μηνο μνημόνιο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίου ότι, από το συνέδριο του Economist, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στο Βερολίνο, τονίζοντας: «Η Ελλάδα δεν θα βγει τώρα στις αγορές, προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής».

Όσο για την προληπτική γραμμή, το «όχι» του Α. Τσίπρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρό: «Η Ελλάδα δεν θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης, με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα.

Μετά την απόφαση της 15ης του Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας».

 

Check Also

Δικαιοσύνη: Δεν έβλεπε τα λαμόγια γιατί είναι… “τυφλή”

Γράφει η “ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ” “Ουδέτεροι πολιτικά” δικαστές δεν υπάρχουν, κύριε Σακελλαρίου. Διότι, αγαπητέ πρόεδρε του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *