Home / Υγεία / «Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλάζει τη ζωή και την καθημερινότητα του ασθενούς»

«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλάζει τη ζωή και την καθημερινότητα του ασθενούς»

Η γενετική προδιάθεση φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσης της ασθένειας αυξάνεται στα μέλη οικογενειών όπου, ήδη, υπάρχει ένα διαγνωσμένο περιστατικό», υπογραμμίζει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο Δημήτρης Ζησόπουλος*

Συνέντευξη στην ΕΛΛΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τόσο τις αρθρώσεις όσο και άλλα όργανα του σώματος.

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από πόνο και οίδημα (πρήξιμο), που εντοπίζεται συχνότερα στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, αλλά και σε μεγαλύτερες όπως καρποί, γόνατα και αγκώνες.

Πρόκειται για μία νόσο που επηρεάζει την καθημερινότητα των ασθενών, επιδεινώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Ο πόνος, μάλιστα, αναφέρεται από τους ασθενείς ως ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής. O ρευματολόγος Δημήτρης Ζησόπουλος μιλάει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» και φωτίζει όλες τις πτυχές αυτής της ασθένειας.

Κύριε Ζησόπουλε, ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Η νόσος μπορεί να παρουσιάζει γενικά συμπτώματα, όπως κόπωση, αδυναμία και πυρετό, αλλά η συνηθέστερη εικόνα είναι αυτή της σταδιακά επιδεινούμενης πρωινής δυσκαμψίας, κυρίως σε μικρές αρθρώσεις χεριών και ποδιών, με διάρκεια πάνω από μία ώρα, με συνοδό πόνο και οίδημα.

Το χαρακτηριστικό, λοιπόν, αυτό της επιδείνωσης των συμπτωμάτων του ασθενούς μετά από ξεκούραση, τόσο σε μικρές όσο και μεγάλες αρθρώσεις, είναι αυτό που θα κάνει τον ασθενή να επισκεφθεί τον ιατρό. Μπορεί η νόσος να έχει και οξεία έναρξη με πολύ έντονα ενοχλήματα σε αρθρώσεις από την αρχή, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο.
Τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με εκείνα άλλων νοσημάτων, ενώ δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια συμπτώματα. Συνήθως η ασθένεια, αρχικά, εκδηλώνεται με:
i. Συμμετρικό πόνο στις αρθρώσεις, που επιμένει για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες
ii. Πρωινή δυσκαμψία
iii. Συμμετρική προσβολή τουλάχιστον τριών αρθρώσεων
iv. Ανορεξία, απώλεια βάρους, αίσθημα κόπωσης
v. Πρήξιμο της άρθρωσης, που συνοδεύεται από πόνο και δεν υποχωρεί για τουλάχιστον 6 εβδομάδες
vi. «Κλειδωμένες» αρθρώσεις
vii. Ξηροφθαλμία, ξηροστομία (σύνδρομο Sjogren).

Ποια είναι τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Τα αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά, αλλά φαίνεται ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών, ορμονικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί ο ακριβής ρόλος καθενός από αυτούς. Η γενετική προδιάθεση φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσης της ασθένειας αυξάνεται στα μέλη οικογενειών όπου, ήδη, υπάρχει ένα διαγνωσμένο περιστατικό, ενώ το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός τροποποιήσιμος επιβαρυντικός παράγοντας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Η διάγνωσή της επιβεβαιώνεται από τον ρευματολόγο, τον ειδικό ιατρό γι’ αυτό το νόσημα. Συνδυάζεται το ιστορικό με την κλινική εξέταση και μία σειρά γενικών και ειδικών αιματολογικών εξετάσεων, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και μπορεί να συμπεριλαμβάνει κλασικά, τροποιητικά της νόσου φάρμακα, καθώς και νεότερα φάρμακα, βάσει βιολογικών παραγόντων

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία που να οδηγεί σε πλήρη ίαση. Με τις νέες θεραπείες, ωστόσο, μπορούμε να μιλάμε για ύφεση της νόσου, μία λέξη που τη δεκαετία του ‘90 ήταν άγνωστη.

Η φαρμακευτική αγωγή βελτιώνει τα συμπτώματα και τη λειτουργικότητα των ασθενών, ενώ συμβάλλει και στην επιβράδυνση ή και αναστολή της εξέλιξης της νόσου, όπως αυτή αποτυπώνεται στις ακτινογραφίες.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και μπορεί να συμπεριλαμβάνει κλασικά, τροποιητικά της νόσου φάρμακα, καθώς και νεότερα φάρμακα, βάσει βιολογικών παραγόντων. Τα διαφορετικά αυτά φάρμακα μπορεί να συνδυάζονται για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος, ενώ μπορεί να γίνεται τακτική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της αγωγής και, ενδεχομένως, προσαρμογή ή αλλαγή.

Για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας είναι ιδιαίτερα σημαντική η ολοκληρωμένη επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενή και η από κοινού απόφαση σε όλη τη διάρκεια παρακολούθησης.

Τρεις φορές μεγαλύτερη η συχνότητα στις γυναίκες

Πόσοι άνθρωποι έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα στην Ελλάδα;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως, με συχνότητα τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται στους 70.000 περίπου. Η πάθηση προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών.

«Αδυνατούν να ανταποκριθούν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα»

Πώς επηρεάζει η ασθένεια τη ζωή των ασθενών;
Όταν δεν ελέγχεται ικανοποιητικά, η νόσος επηρεάζει με πολλούς τρόπους την καθημερινότητα των ασθενών. Λόγω του χρόνιου πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, οι απλές κινήσεις και οι καθημερινές δραστηριότητές τους μπορεί να γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχολογία τους, καθώς συχνά αισθάνονται ότι χάνουν σιγά σιγά την ανεξαρτησία τους και χρειάζονται τη βοήθεια της οικογένειάς τους, για να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές δραστηριότητες.

Επιπλέον, επηρεάζεται η επαγγελματική τους ζωή, αφού με την εξέλιξη της νόσου μπορεί οι ασθενείς να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθούν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, αρκετοί ασθενείς δυσκολεύονται να εργαστούν ή εργάζονται περιστασιακά, ενώ αρκετά χρόνια μετά τη διάγνωση οι μισοί περίπου ασθενείς δηλώνουν πλήρη αδυναμία να εργαστούν. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν για διαφορετικούς λόγους, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μελέτες επίσης μας έχουν δείξει ότι:
Α. Ένα ποσοστό των ασθενών είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τις αρθρώσεις τους, ενώ 7-18% αυτών προχώρησαν και σε αντικατάσταση αρθρώσεων.

Β. Σχεδόν το 1/3 των ασθενών που εργάζονταν χρειάστηκε να διακόψουν την εργασία τους δύο χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ σε άλλες μελέτες αποτυπώνονται ακόμη μεγαλύτερα νούμερα, της τάξεως του 60%, στα 6 έτη μετά τη διάγνωση. Όλα αυτά σημαίνουν ότι και η οικονομική επιβάρυνση της νόσου είναι σημαντική, όχι μόνο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και για την κοινωνία, αφενός γιατί οι ασθενείς έχουν αυξημένα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αφετέρου γιατί εργάζονται λιγότερες ώρες, περιστασιακά ή και καθόλου.

Γ. Επίσης, πρόσφατη δημοσίευση ελληνικών δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με συγγραφείς σημαντικούς καθηγητές της ρευματολογίας, αποτύπωσε και τη συχνότητα εμφάνισης συννοσηροτήτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προκύπτει ότι 42%, 12% και 26% των ασθενών έχουν παράλληλα υπέρταση, διαβήτη και δυσλιπιδαιμία, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος που η έγκαιρη διάγνωσή της οδηγεί σε γρήγορη έναρξη θεραπείας, έτσι ώστε να προληφθούν οι μόνιμες αλλοιώσεις που οδηγούν σε ανικανότητα και αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Εκστρατεία Ενημέρωσης

«Πιάσε το Μολύβι» και βοήθησε κι εσύ

Από την πρώτη στιγμή που επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα www.piasetomolyvi.gr καταλαβαίνουμε ότι η ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Πιάσε το Μολύβι», για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεν είναι μία συνηθισμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης κοινού.

Στην αρχική σελίδα διαβάζουμε: «Τα συναισθήματα και οι σκέψεις μιας ασθενούς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αποτυπώνονται σε ένα προσωπικό γράμμα που γίνεται το όχημα για την ευαισθητοποίηση όλων μας» και ακολουθεί μία χειρόγραφη επιστολή.

Τεράστια δυσκολία
Το πρώτο στοιχείο που μας κάνει εντύπωση στην επιστολή είναι η ιδιαίτερη γραμματοσειρά του. Πρόκειται για μία μοναδική γραμματοσειρά, «σήμα κατατεθέν» της εκστρατείας, η οποία σχεδιάστηκε βάσει του γραφικού χαρακτήρα της ασθενούς. Γιατί, όμως, είναι τόσο ασυνήθιστη; Επειδή αποτυπώνει τη δυσκολία που αντιμετώπισε η ασθενής, καθώς έγραφε αυτό το γράμμα, λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας των δακτύλων της.

Αυτή ακριβώς η δυσκολία υπήρξε η πηγή έμπνευσης της εκστρατείας, καθώς πολλοί ασθενείς με ενεργή την ασθένεια δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές, καθημερινές κινήσεις, όπως να πιάσουν ένα μολύβι και να γράψουν.

Καθώς διαβάζουμε την προσωπική ιστορία της ασθενούς και παρακολουθούμε τις καθημερινές προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει στο «ταξίδι» της με τη νόσο, ερχόμαστε με έμμεσο τρόπο σε επαφή με τα βασικά μηνύματα της καμπάνιας:

i. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εφόσον ο ασθενής διαγνωστεί έγκαιρα και
ii. Η έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τη νόσο είναι το κύριο αίτιο για την καθυστέρηση της διάγνωσης.

Στο τέλος του γράμματος, η ασθενής απευθύνεται σε όλους εμάς και μας καλεί να μπούμε για λίγο στη θέση της, να προσπαθήσουμε να βιώσουμε τη δυσκολία που η ίδια αντιμετώπισε, καθώς το έγραφε και να γίνουμε η «φωνή» της, διαδίδοντας το μήνυμα για τη σημασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης.

Αφού διαβάσουμε την ιστορία της, καλούμαστε να επιλέξουμε μία φράση από το γράμμα και χρησιμοποιώντας τον κέρσορα-μολύβι, να τη γράψουμε στο ειδικό πεδίο της εφαρμογής. Τότε διαπιστώνουμε ότι ο κέρσορας δεν είναι αρκετά σταθερός, με αποτέλεσμα ο γραφικός μας χαρακτήρας να θυμίζει το γραφικό χαρακτήρα της ασθενούς.

Στη συνέχεια, καλούμαστε να μοιραστούμε αυτή τη φράση στον προσωπικό μας λογαριασμό στο Facebook, προκειμένου να ενημερώσουμε και τους φίλους μας. Με αυτόν τον τρόπο, κινητοποιούμε όσους, ενδεχομένως, εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου, να τα αναγνωρίσουν εγκαίρως και να επισκεφθούν τον κατάλληλο ιατρό, που στην περίπτωση αυτή είναι ο ρευματολόγος.

Στήριξε κι εσύ την Εκστρατεία «Πιάσε το Μολύβι». Μπες στο         www.piasetomolyvi.gr    και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
1.
Διάβασε την ιστορία της ασθενούς
2. Επίλεξε μία φράση από το γράμμα
3. Γράψε τη φράση στο ειδικό πεδίο, χρησιμοποιώντας τον κέρσορα-μολύβι
4. Δημοσίευσε τη φράση που έγραψες στο προσωπικό σου λογαριασμό στο Facebook
Το μήνυμά σου θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου!

 

*Δημήτριος Ζησόπουλος Επιμελητής Ρευματολογικού Τμήματος
424 ΓΣΝΕ

Check Also

Ευχάριστα νέα από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρίες για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *