Home / Υγεία / Κι όμως η αιμορροϊδοπάθεια έχει θεραπεία…
αιμοροιδε; θεραπεία

Κι όμως η αιμορροϊδοπάθεια έχει θεραπεία…

Ποια η πρόληψη της ασθένειας και ποια η αντιμετώπισή της με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

«Είναι σημαντικό να μην παραμένουμε καθισμένοι στην τουαλέτα παραπάνω ώρα απ’ ό,τι χρειάζεται. Είναι κακή συνήθεια το διάβασμα ή η χρήση του κινητού και φορητού υπολογιστή στην τουαλέτα», υπογραμμίζει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο Δημήτρης Ντουράκης

Συνέντευξη στην ΕΛΛΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η αιμορροϊδοπάθεια, ευρέως γνωστή ως αιμορροΐδες, είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί και επηρεάζει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Πρόκειται, δε, για μία πάθηση που συναντάται, κυρίως, στις δυτικές κοινωνίες, λόγω του τρόπου ζωής.

Παρ’ όλ’ αυτά, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως «ταμπού» από πολλούς ασθενείς, λόγω της αμηχανίας και των ενοχλημάτων που προκαλεί, αλλά και της λανθασμένης αντίληψης ότι ο ασθενής είναι καταδικασμένος να ζει με τα συμπτώματα που έχει παρουσιάσει.

χειρουργός-ειδικός στη λαπαροσκοπική Δημήτρης Ντουράκης
Ο Δημήτρης Ντουράκης είναι λέκτορας χειρουργικής του European University Cyprus, χειρουργός-ειδικός στη λαπαροσκοπική και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, επιμελητής του Ιατρικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει συμβουλές πρόληψης και προτείνει νέες επιλογές θεραπείας, τις οποίες θα αναλύσουμε με τη βοήθεια του χειρουργού Δημήτρη Ντουράκη.

Κύριε Ντουράκη, τι είναι οι αιμορροΐδες;
Μέσα στον πρωκτό υπάρχει φυσιολογικά ένα δίκτυο από αγγεία που λέγεται αιμορροϊδικό πλέγμα. Οι αιμορροΐδες ή πιο σωστά η αιμορροϊδοπάθεια είναι η διόγκωση των φλεβών αυτών, όπως ακριβώς γίνεται με τους κιρσούς των κάτω άκρων. Οι διογκωμένες αυτές φλέβες μπορεί να βρίσκονται μέσα στον πρωκτό (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή στο δέρμα γύρω από αυτόν (εξωτερικές αιμορροΐδες).

Πόσο συχνά εμφανίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;
Είναι αρκετά συχνό πρόβλημα και σχεδόν το 75% του πληθυσμού, κάποια στιγμή, στη ζωή του έχει πρόβλημα με αιμορροϊδοπάθεια.

Τι προβλήματα δημιουργούνται στους ασθενείς;
Αρκετές φορές οι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα. Συχνά, όμως, οι διογκωμένες φλέβες μπορούν να τραυματιστούν κατά την αφόδευση, προκαλώντας αιμορραγία. Αν οι αιμορροΐδες διογκωθούν αρκετά, ο ασθενής παραπονείται για φαγούρα και δυσφορία στην περιοχή. Τέλος, μπορεί το αίμα μέσα στις αιμορροΐδες να πήξει (δημιουργία θρόμβου) προκαλώντας έντονο πόνο στον πρωκτό.

Στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται η παρατεταμένη παραμονή στο κάθισμα της τουαλέτας, η έντονη και παρατεταμένη προσπάθεια κατά την αφόδευση, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι πρωκτικές σεξουαλικές επαφές, η διατροφή χωρίς φυτικές ίνες

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;
Οι φλέβες που φυσιολογικά υπάρχουν στο τοίχωμα του ορθού και του πρωκτού μπορούν να φουσκώσουν λόγω διαφόρων καταστάσεων. Ορισμένες τέτοιες καταστάσεις είναι:

Η παρατεταμένη παραμονή στο κάθισμα της τουαλέτας, η έντονη και παρατεταμένη προσπάθεια κατά την αφόδευση, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι πρωκτικές σεξουαλικές επαφές, η διατροφή χωρίς φυτικές ίνες…

Πώς καταλαβαίνουμε αν έχουμε αιμορροΐδες;
Όταν διογκώνονται οι εσωτερικές αιμορροΐδες, τότε το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από τον πρωκτό, χωρίς να υπάρχει πόνος. Οι ασθενείς παρατηρούν ζωηρό κόκκινο αίμα πάνω στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη μετά την αφόδευση.

Αν ο ασθενής σφίγγεται, πάρα πολύ, κατά την αφόδευση οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να βγουν έξω από τον πρωκτό και αυτό λέγεται πρόπτωση. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε δυσφορία, φαγούρα και την αίσθηση ότι δεν αδειάζει το ορθό από κόπρανα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουμε προβλήματα με τις αιμορροΐδες;
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση αιμορροΐδων, αλλά και να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές.

Πρέπει να τρώμε καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σπόροι. Απαραίτητη είναι η καλή υγιεινή και αποφυγή κακών συνηθειών κατά την αφόδευση. Τέλος, η σωματική άσκηση βοηθάει στην ομαλοποίηση των κενώσεων και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας.

Τι ποσότητα από φυτικές ίνες χρειαζόμαστε;
Έχουμε ανάγκη 25 με 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Παράλληλα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι με οκτώ ποτήρια νερού ή υγρών καθημερινά. Η διατροφή αυτή παράγει ικανή ποσότητα μαλακών κοπράνων που είναι απαραίτητη για την ομαλή αφόδευση. Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να προσλαμβάνουμε, καθημερινά, την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών μέσω της διατροφής μας, τότε μπορούμε να προμηθευτούμε συμπληρώματα διατροφής με φυτικές ίνες από το φαρμακείο.

Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;
Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, αλλά και από τα συμπτώματά της. Σε αρχικά στάδια, η αλλαγή των συνηθειών αφόδευσης και η κατάλληλη δίαιτα με φυτικές ίνες μπορούν να δώσουν καλά αποτελέσματα.

Σε πιο προχωρημένα στάδια εφαρμόζονται ενδοσκοπικές τεχνικές. Χειρουργείο συνίσταται μόνο στις περιπτώσεις που και οι ενδοσκοπικές τεχνικές δεν αποδίδουν.

Τι είναι οι ενδοσκοπικές τεχνικές για τις αιμορροΐδες;
Είναι η θεραπεία των αιμορροΐδων διαμέσου του πρωκτού με τη βοήθεια ενός εργαλείου που λέγεται πρωκτοσκόπιο. Η ελαστική περίδεση, είναι η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων στις εσωτερικές αιμορροΐδες, με σκοπό την ελάττωση της ροής αίματος σε αυτές.

Σκληροθεραπεία είναι η έγχυση ουσιών που κάνουν τις αιμορροΐδες να συρρικνωθούν.

Τέλος, η θεραπεία με υπέρυθρες ακτίνες μικραίνει το μέγεθος των αιμορροΐδων με τη βοήθεια της θερμότητας.

Ποια είναι η καλύτερη χειρουργική τεχνική για τις αιμορροΐδες;
Η επιλογή της ιδανικής τεχνικής γίνεται από τον ειδικό χειρουργό, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

Αιμορροϊδεκτομή είναι η χειρουργική εξαίρεση των διογκωμένων αιμορροΐδων.

Αιμορροϊδοπηξία (μέθοδος Longo) γίνεται με τη χρήση ειδικού μηχανήματος, το οποίο διαμέσου του ορθού συρράβει το αγγείο που τροφοδοτεί τις διογκωμένες αιμορροΐδες και τις «ξαναμαζεύει» στη θέση τους.

Τέλος, η μέθοδος DG-HAL χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα υπερήχων που εντοπίζει το αγγείο που γεμίζει με αίμα τις διογκωμένες αιμορροΐδες και επιτρέπει στον χειρουργό να το ράψει, κάνοντας τις αιμορροΐδες να συρρικνωθούν.

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;
Είναι ένα σύνολο από χειρουργικές τεχνικές που έχουν ως στόχο να μειώσουν το τραύμα που γίνεται σε ένα ασθενή κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των εξελίξεων της χειρουργικής πετυχαίνουμε να έχουμε εφάμιλλα αποτελέσματα με μικρότερες τομές και λιγότερο επεμβατικές τεχνικές.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον ασθενή;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθεί ένα τραύμα, καθώς και ο πόνος που νιώθει ένας ασθενής μετά από ένα χειρουργείο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και το είδος του τραύματος. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει ως σκοπό η μείωση του τραύματος που γίνεται στον ασθενή να μειώσει και την περίοδο νοσηλείας του, τον πόνο μετά το χειρουργείο και την περίοδο ανάρρωσης στο σπίτι.

Τι περιμένει ο ασθενής μετά από ένα χειρουργείο για αιμορροΐδες;
Όλες οι θεραπείες για τις αιμορροΐδες γίνονται με ημερήσια νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και φεύγει την ίδια ημέρα.

Ανάλογα με την τεχνική που θα επιλεγεί, μπορεί να υπάρχει κάποια δυσφορία στην περιοχή του πρωκτού, για την οποία δίδονται παυσίπονα. Η αφόδευση γίνεται κανονικά και συνήθως χορηγούνται ηπατικά φάρμακα για να είναι τα κόπρανα μαλακά.

Οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατόν, εφόσον το επιθυμούν.

«Είναι κακή συνήθεια το διάβασμα στην τουαλέτα»ΑΙΜΟΡΟΙΙΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποιες είναι οι «κακές» συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε στην τουαλέτα;
Είναι σημαντικό να μην παραμένουμε καθισμένοι στην τουαλέτα παραπάνω ώρα απ’ ότι χρειάζεται. Είναι κακή συνήθεια το διάβασμα ή η χρήση του κινητού και φορητού υπολογιστή στην τουαλέτα.

Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την άσκηση υπερβολικής πίεσης κατά την αφόδευση. Οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια αισθάνονται ότι δεν έχει αδειάσει το ορθό, με αποτέλεσμα να σφίγγονται πολλή ώρα στην τουαλέτα, κάνοντας τις αιμορροΐδες να διογκωθούν περισσότερο, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Ποτέ πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;
Οι περισσότεροι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι έχουν αιμορροΐδες και ρυθμίζουν μόνοι τους τα συμπτώματά τους, επειδή φοβούνται να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται.

Ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν, ακόμη, πολλές άλλες παθήσεις του εντέρου που προκαλούν αιμορραγία. Ιδίως σε ηλικία άνω των 40 ετών πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα κακοήθειας.

 

 

Check Also

Ευχάριστα νέα από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρίες για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *