Home / Υγεία / Χρέωναν 1.000% ακριβότερες εξετάσεις με υπογραφές υπουργών

Χρέωναν 1.000% ακριβότερες εξετάσεις με υπογραφές υπουργών

Κόπηκε το «πάρτι» που καταλήστευε ασθενείς και Ταμεία επί Λοβέρδου-Βορίδη

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

Σε περίοδο συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, η «Κυριακάτικη Εφημερίδα» φέρνει στο φως στοιχεία, για το «πάρτι» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μόνο από μία ιατρική εξέταση, την οποία, με υπογραφή όλων των προηγούμενων υπουργών, κοστολογούσαν κατά 1.000% (!) ακριβότερα, απ’ ό,τι κόστιζε στην πραγματικότητα.
Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας θα βοηθήσει τα μέλη της Επιτροπής να διερευνήσουν τις πολιτικές ευθύνες όσων συνέβαλαν στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών, οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν ως συμμετοχή ποσά που ξεπερνούν το 50% της πραγματικής αξίας της εξέτασης!
Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι ασθενείς διπλοπλήρωναν το κόστος, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα και οι γιατροί έπαιρναν από τα Ταμεία υπέρογκα ποσά, που στην ουσία ήταν «αέρας»!

Η κομπίνα των εκατ. ευρώ!
Η υπόθεση αφορά σε μία απλή διαγνωστική αρθροσκόπηση, αυτή που απαιτείται για τη διάγνωση μηνίσκου ή άλλης κάκωσης σε πόδια ή χέρια και το κόλπο ήταν επίσης απλό, αλλά μόνο οι ειδικοί (και οι μυημένοι) μπορούσαν να το ξέρουν. Ωστόσο, ακόμη και γιατροί που αναγκάζονταν να συμπληρώνουν τα σχετικά παραπεμπτικά, αγανάκτησαν με την κομπίνα και άρχισαν να αποκαλύπτουν τις ευθύνες όσων αποφάσισαν να δημιουργήσουν και να συμπράξουν σε αυτό το σκάνδαλο.
Το κόλπο, λοιπόν, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, λειτούργησε επί χρόνια στη χώρα και «έφαγε» πολλά εκατομμύρια ευρώ από ασθενείς και Ταμεία, ξεκινά από την ένταξη της συγκεκριμένης εξέτασης στα λεγόμενα «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια» (ΚΕΝ), με βάση τα οποία γίνεται συγκεκριμένη κοστολόγηση ανά ιατρική πράξη. Για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, τα ΚΕΝ που φέρουν την υπογραφή όλων των προηγούμενων υπουργών Υγείας, από τον Ανδρέα Λοβέρδο έως και τον Μάκη Βορίδη, όριζαν ως τιμή τα 1.500 ευρώ (από αυτά τα 225 πλήρωνε ο ασθενής και τα υπόλοιπα τα ασφαλιστικά ταμεία). Ευθύνες, πάντως, θα πρέπει να αναζητηθούν και στα τότε μέλη του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), που γνωμοδοτούσαν για την παραμονή της συγκεκριμένης διαγνωστικής πράξης στα ΚΕΝ.

Αδιάκοπη αλληλογραφία
Στα μέσα του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να σκαλίζει την υπόθεση και μετά από τεράστια αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών, και φορέων, τον Μάιο του 2016, το ΚΕΣΥ με απόφασή του, ορίζει ότι «η διαγνωστική αρθροσκόπηση (…) δεν είναι χειρουργική και θεραπευτική πράξη, αλλά αμιγώς διαγνωστική», υιοθετώντας την προηγούμενη γνωμοδότησή του. Τι σημαίνει αυτό; «Κατά συνέπεια δεν αποτελεί νοσηλεία και δεν δύναται να κοστολογηθεί με βάση τα ΚΕΝ».
Και τι ορίζει το ΚΕΣΥ; Σε απόφασή του, τον Ιούλιο του 2016, η τιμή για τη διαρθρωτική αρθροσκόπηση καθορίζεται στα 150 ευρώ, μαζί με την αμοιβή του γιατρού, ενώ μαζί με τα αναλώσιμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 250 ευρώ!

Αποφάσεις υπουργών
Έτσι αποκαλύπτεται ένα «πάρτι» πολλών εκατομμυρίων, στο οποίο συμμετείχαν διαγνωστικά κέντρα, γιατροί, εταιρίες ιατρικών υλικών και άλλοι, ενώ το… μάρμαρο πλήρωναν επί χρόνια οι ασθενείς και τα Ταμεία, τα οποία αναγκάζονταν (με πολιτικές αποφάσεις) να πληρώνουν έως και 750% ακριβότερα μία εξέταση που ούτε κόστιζε ούτε είχε χειρουργικό χαρακτήρα!
Για την ιστορία, υπουργικές αποφάσεις για τη διατήρηση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων στα ΚΕΝ φέρουν την υπογραφή των τότε υπουργών Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου (Μάρτιος 2012, τροποποιώντας απόφαση του 2011, από τον ίδιο, διπλασιάζοντας την τιμή) και Μάκη Βορίδη (Δεκέμβριος 2014).

«Μαχαίρι» από Πολάκη
Στο πάρτι των αρθροσκοπήσεων έβαλε τέλος με απόφασή του, στα μέσα Ιουνίου του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κάνοντας δεκτή την αντίστοιχη απόφαση του ΚΕΣΥ και αφαιρώντας τη συγκεκριμένη διαγνωστική ενέργεια από τα ΚΕΝ. Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο συγκεκριμένος υπουργός δέχθηκε τόσο σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση από τα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας και τα Μέσα Ενημέρωσης της διαπλοκής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα στοιχεία για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, μαζί με προηγούμενες αποφάσεις, αλλά και καταγγελίες γιατρών, έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, για να διερευνηθούν ευθύνες, προς πάσα κατεύθυνση.

 

Check Also

Ευχάριστα νέα από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρίες για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *