Home / Υγεία / HPV: Ενας ύπουλος ιός

HPV: Ενας ύπουλος ιός

Ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος ρίχνει φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές του

Συνέντευξη στην  ΕΛΛΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της σεξουαλικής μας ζωής είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστός ως HPV. Έχει υπολογισθεί ότι περίπου τρεις στους τέσσερις σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες έχουν υπάρξει, για κάποιο διάστημα, στη διάρκεια της ζωής τους, φορείς του ιού HPV.

Ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πεϊτσίδης μιλώντας στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα», αναφέρει ότι «παγκοσμίως περίπου το 10% των γυναικών, όλων των ηλικιών, με φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου, είναι φορείς του HPV, περίπου 6-8% είναι το ποσοστό στην Ελλάδα».

Κύριε Πεϊτσίδη, τι είναι ο ιός HPV;
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας μικρός σε μέγεθος ιός και περιέχει DNA, το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με το ανθρώπινο κυτταρικό DNA. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι HPV (ορότυποι), που διακρίνονται σε υψηλού κινδύνου ή αλλιώς ογκογόνοι και χαμηλού κινδύνου ή μη ογκογόνοι.

«Οι ογκογόνοι τύποι προκαλούν στη γυναίκα προκαρκινικές βλάβες- δυσπλασίες, καθώς και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας»

Τι προκαλεί ο ιός HPV στη γυναίκα και τι στον άνδρα;
Οι ογκογόνοι τύποι HPV προκαλούν στη γυναίκα προκαρκινικές βλάβες- δυσπλασίες, καθώς και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σπανιότερα καρκίνο του κόλπου, αιδοίου, παχέος εντέρου και οροφάρυγγα. Στον άνδρα πολύ σπανιότερα προκαλούν καρκίνο του πέους, καρκίνο του πρωκτού και παχέος εντέρου. Οι μη ογκογόνοι στη γυναίκα και τον άνδρα προκαλούν επιφανειακές αλλοιώσεις, που λέγονται κονδυλώματα ή θηλώματα στα όργανα που τα προσβάλλουν (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο, πέος, παχύ έντερο, δέρμα. βλεννογόνος στόματος, φάρυγγας, αναπνευστικοί οδοί). Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν εκδηλώνουν την νόσο και είναι απλά φορείς.

Πως μεταδίδεται ο ιός HPV των ανθρώπινων θηλωμάτων;
Αδιαμφισβήτητα ο ιός μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν και άλλες, όμως, αναφερόμενες μέθοδοι μετάδοσης με την επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων, με υφάσματα και επιφάνειες, που φέρουν τον ιό, αλλά αυτές είναι υπό διερεύνηση.

Το ανδρικό προφυλακτικό προστατεύει από τον ιό των ΗPV;
Το ανδρικό προφυλακτικό αποδεδειγμένα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, δεν μπορεί όμως να την αποκλείσει παντελώς.

Πως μπορώ να καταλάβω ότι έχω προσβληθεί από τον ιό;
Η μόλυνση από τον ιό HPV δεν προκαλεί συμπτώματα, γίνεται αντιληπτή μόνο στις περιπτώσεις, που θα παρατηρηθούν τα λεγόμενα κονδυλώματα, οι επιφανειακές αυτές βλάβες στο δέρμα και στους βλεννογόνους των προσβληθέντων οργάνων.

Με ποια διαδικασία γίνεται η διάγνωση του Ιου HPV;
Η πιο ακριβής και αξιόπιστη είναι η μέθοδος τυποποίησης DNA του ιού, με ευαισθησία 93-96%, το «Τεστ Παπ» δεν ανιχνεύει τον ιό, αλλά τα κύτταρα, που αλλάζουν από φυσιολογικά σε παθολογικά, όταν ο τράχηλος προσβληθεί από τον HPV, με ευαισθησία έως 80%.

Πρέπει ο σύντροφος μου να εξετασθεί, σε περίπτωση που γίνει σε μένα η διάγνωση του ιού;
Βεβαίως πρέπει να γίνει εξέταση του συντρόφου από τον ειδικό ιατρό σε αυτές τις περιπτώσεις και διαγνωστική κλινική προσέγγιση των επικείμενων βλαβών. Η συνεργασία ειδικών γυναικολόγων, ουρολόγων, δερματολόγων είναι αναγκαία αρκετές φορές.

Μπορούμε να απαλλαγούμε από τον συγκεκριμένο ιό;
Η απάντηση είναι όχι. Ο ιός θα είναι για πάντα μέσα μας, οι βλάβες του μπορούν μόνο να αφαιρεθούν χειρουργικά και φαρμακευτικά.

Σύντομα στην Ελλάδα και το εννεαδύναμο εμβόλιο

Υπάρχει εμβόλιο πρόληψης κατά του Ιού HPV ;
Βεβαίως υπάρχουν τρία εμβόλια, που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό. Το πρώτο το λεγόμενο διδύναμο, προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου μόνο. Το τετραδύναμο προστατεύει από καρκίνο του τραχήλου και τα κονδυλώματα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρασκευασθεί το εννεαδύναμο εμβόλιο, το οποίο θα προστατεύει από εννέα τύπους του ιού. Θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ενδέχεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σύντομα.

Ποιος πρέπει να εμβολιασθεί; Έχει παρενέργειες ο εμβολιασμός;
H απάντηση είναι όλες οι ηλικίες των κοριτσιών από 12-14 ετών έως 26 ετών, ανεξάρτητα από το εάν έχουν κάνει έναρξη σεξουαλικής ζωής. Ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος και γίνεται σε τρεις δόσεις. Σε διάφορες χώρες, όπως στην Αγγλία και την Αυστραλία, γίνεται εμβολιασμός και των αγοριών, από 12-14 ετών έως 22 ετών. Επίσης οφείλουν να εμβολιασθούν ομοφυλόφιλοι άνδρες έως την ηλικία των 27 ετών.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές, γενικά παγκοσμίως, οι παρενέργειες είναι τοπικές και αφορούν σε ερεθισμό και ήπιο πόνο στο σημείο εμβολιασμού.

 

Check Also

Ευχάριστα νέα από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατέληξε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρίες για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *